Eugen Mirtz

Absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii precum si al Facultatii de Psihologie, Profesor de Yoga si membru al Federatiei Europene de Yoga, Astrolog, Parapsiholog, Presedinte al Societatii de Yoga si Parapsihologie din Romania, Fondator Alchimia Vietii®

Cine este Eugen Mirtz?

A inceput studiul si practica Yoga in 1977 sub indrumarea lui Vergiliu Neculau (profesor, autodidact, cunoscator al limbrii sanscrite si a mai multor forme de Yoga, prieten cu Mircea Eliade).

In Romania, timp de sapte ani, incepand cu luna mai 1982 si pana in decembrie 1989, Yoga a fost interzisa in Romania. Reprimarea a fost crunta insa, din fericire, Militia si Securitatea nu puteau verifica ce face fiecare acasa la el, de unul singur sau intr-un cerc restrans de prieteni. Orice manifestare publica legata de Yoga era cu desavarsire interzisa, la fel ca Artele Martiale sau Meditatia Transcedentala. In toata aceasta perioada, toti cei interesati si pasionati erau intr-un numar mic; majoritatea se aflau in Bucuresti, o parte in Bacau si mai tarziu si in alte orase. Eugen Mirtz a fost singurul care a indraznit sa organizeze in aceasta perioada un curs de yoga oficial in Bacau, in ciuda reprimarii comuniste si a faptului ca era urmarit indeaproape de catre temuta Securitate.

A urmat cursurile Facultatii de Electronica si Telecomunicatii la Institutul Politehnic Bucuresti intre 1981 si 1986 unde a facut studii si cercetari in domeniul biocampului energetic uman (aura bioenergetica) cu aparatura de constructie proprie, realizand lucrarea de diploma in acelasi domeniu (cu studiu privind efectele tehnicilor Yoga asupra aurei).

Dupa revolutia din 1989, situatia in Romania a revenit la normal, astfel incat in anul urmator a infiintat Societatea de Yoga si Parapsihologie, al carei presedinte este si in prezent.

A sustinut cursuri de yoga atat in tara, cat si in strainatate (Danemarca si Austria) pentru grupuri de pana la 300 de persoane simultan. Datorita faptului ca cei pasionati au simtit nevoia sa-si extinda orizontul spiritual prin informatii suplimentare si raspunsuri la intrebarile existentiale, au luat nastere conferintele de Yoga. A tinut astfel de conferinte intre anii 1990 si 1997, mai intai in Bacau, apoi in diferite alte orase din tara si majoritatea in Bucuresti, la casa de Cultura a Studentilor, la Clubul Faur si la Sediul PLD, la aceste conferinte participand uneori chiar si 1 000 de persoane.

A participat la numeroase conferinte, sesiuni de comunicare, simpozioane, emisiuni radio si TV. Printre nenumaratele emisiuni si talk-showuri televizate se numara aproape 200 de emisiuni la care a participat in calitate de invitat la 360 de grade de la B1 TV.

A absolvit facultatea de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti, la cursuri de zi, in sistemul vechi, de 4 ani, si aici a demarat un proiect unic legat de intrepatrunderea benefica si armonioasa dintre yoga straveche si psihologia moderna.

In anul 2016 castiga un proces cu Statul Roman care a durat mai multi ani si obtine statutul de detinut politic, in urma anchetelor si condamnarii politice din 1987. Cea mai buna marturie in favoarea lui o constituie propriul dosar de la Securitate, numarand peste 2 000 de pagini, din care rezulta clar ca Eugen Mirtz a preferat mai mult sa practice yoga si sa o predea decat sa-si pastreze propria sa libertate.