Meditatia pentru oamenii care nu mediteaza

Sigur i-ai auzit pe prietenii tai vorbind despre meditatie si despre beneficiile ei. Sau poate intotdeauna ti-ai dorit sa meditezi, dar nu ti-a reusit niciodata sau nu ai gasit timpul necesar. Oricum ar fi, acest articol este pentru oamenii care nu reusesc sa mediteze, dar vor sa incerce.

Benefiicile meditatiei au devenit mai mult decat populare. Poate sa iti scada tensiunea arteriala, sa ai stari mai bine, mai multa energie, o minte mai limbede si claritate generala. Desigur, asta este doar varful iceberg-ului de beneficii pe care le are meditatie.

Cum sa incepi sa meditezi?

Unii oameni pot sa faca meditatia sa para cel mai simplu lucru sau cel mai complicat lucru posibil. Adevarul este undeva la mijloc – nu este deloc complicat, iar cel mai complicat pas este sa nu te mai gandesti ca este complicat.

1. Mergi pana la capat in privinta interesului tau

Ai dat click pe acest articol, deci esti interesat de meditatie. Ca orice altceva, asuma-ti acest interes si mergi pana la capat. De indata ce te-ai decis sa incerci, mergi in acea directie cu mintea deschisa, astfel tu deja accepti si lasi acel lucru sa se intample. Pe scurt: Nu face nimic pe jumatate.

2. Scapa de prejudecati

Cei care mediteaza nu poarta haine speciale, vorbesc intr-un anumit fel sau sunt „spirituali” (asta este doar identitatea si egoul care joaca rolul lor). Este vorba de meditatia in sine si de limpezirea mintii. Asa ca orice prejudecata ai avea ca trebuie sa fii intr-un anumit fel, ca trebuie sa devi ceva anume, ca se va intampla ceva anume etc. Lasa-le de-o parte. Simplu, fi deschis.

3. Constientizeaza simplicitatea

Mai ales cand incepe, constientizeaza ca meditatia iti calmeaza mintea si corpul. Oamenii pot sa considere ca doar daca ai avut inainte niste stari intense sau bizare din cauza carora ai inceput sa meditezi. Nu e adevarat. Pentru inceput, cu totii ne dorim calm si liniste.

4. Arunca toate asteptarile pe care le ai

Ca si numarul 3, daca crezi ca stii nu este, cum va fi sau cum se va simtii, mai bine opreste-te si arunca pe fereasta toate aceste idei.

5. Gaseste un loc confortabil

Stai in fund cu picioarele intinse, stai turceste, stai in lotus sau in cap. Stai oricum te simti tu mai bine, importat este sa ai coloana dreapta. Poti sa fii spijinit de multe perne sau poti sa stai direct pe podea. Iar cand esti la inceput, este indicat sa meditezi intr-un loc cat mai linistit, care sa te distraga cat mai putin.

6. Inchide ochii si relaxeaza-te

Cand stai confortabil si esti gata sa incepi, inchide ochii si relaxeaza-te. Nu forta nimic sa se intample. Nu pune la indoiala daca meditezi corect sau nu.

7. Respira normal

Respiratia este unul dintre cele mai importante unelte in meditatie. Doar respira normal, calm. Din nou, nu trebuie sa fie nimic perfect, doar concentreaza-te pe respiratie. Observa cum este sa respiri, dar nu analiza tot procesul, doar observa detasat.

Continua sa respiri. Nu astepta sa se intample ceva, doar respira si observa respiratia. Dupa cateva minute vei vedea ca respiratia ta este mult mai calma si mai inceata, mai profunda, iar corpul tau devine mai relaxat.

8. Relaxeaza muschii tensionati

Poti sa incepi sa faci asta in timp ce observi respiratia. Trimiti oxigen la muschi pentru a ii ajuta sa se relaxeze. Acum, doar te focalizezi pe fiecare arie a corpului unde simti sa ai muschi incordati. In general aceste arii sunt fruntea, gatul si umerii.

9. Gandurile nu iti dau pace

Gandurile vin si pleaca cand meditezi si este ceva normal. Nu iti face griji, nu te simtii prost ca mintea ta nu este complet clara. Scopul este de a ajunge sa ai mintea din ce in ce mai clara in mord general, nu doar cand meditezi. Nu trebuie sa te focalizezi pe ganduri si mai ales pe un anumit gand, doar lasa-le sa zboare. Cu cat lasi mintea sa curga in stitul ei fara sa te focalizezi pe ea, cu atat ea va deveni mai calma.

10. Nu judeca nimic

Orice se intampla, simti sau vezi in timpul meditatiei, nu judecat. Lasa acel lucru sa fie. Nu da material mintii. Doar concentreaza-te pe relaxare si conectare.

11. Nu te grabi in procesul meditatiei

Poti sa meditezi o singura data si apoi sa renunti avand ca scuza ca „nu a functionat”. Asta se intampla pentru ca undeva pe percurs te-ai descurajat. Incearca sa meditezi regulat si sa lasi procesul sa mearga inainte in ritm propriu.

12. Cu alte cuvinte…

Daca practici de ceva timp si observi ca incepti sa ai ganduri mai putine in timpul meditatie fata de cat de activa este mintea ta in timplu zilei, inseamna ca iti reuseste. Faci progrese in a te deschide fata de acesta pracica si fata de beneficiile ei. Dar nu uita ca este totusi o practica antica si ca lucrurile prezentate in acest articol este doar varful iceber-ului.

Mai multe despre profunzimea acestei tehnici poti citi aici: https://goo.gl/VxhDG2

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.