Cat de sanatos esti? Ai o dieta sanatoasa? Faci exercitii fizice cu regularitate? Bei cel putin 8 pahare de apa pe zi? Dormi suficient in fiecare zi? Duci un stil de viata sanatos?
Corpul este templul nostru si trebuie sa aven grija de el pentru a fi sanatos. Gandeste-te la corpul tau ca la o cochilie pe care trebuie sa o porti cu tine toata viata. Daca o abuzezi continuu cu mancare nesanatoasa, cochilia se va altera rapid. Chair daca pe exterior arati bine, pe interior arterele tale se blocheaza din cauza colesterolului. Nu e o imagine deloc placuta!
Viata e frumoasa si nu trebuie sa impotmolesti din cauza unor probleme de sanatate. Astazi,, organele vitale (rinichi, inima, plamani, vezica urinara, ficat, stomac, intestine etc) pot sa functioneze bine, dar nu pentru mult timp. Nu lua de buna sanatatea de astzi ca fiind vesnica. Ai grija de corpul tau!
O sanatate buna nu se refera doar la mancat sanatos si exercitii fizice – include si o minte pozitiva, o imagine de sine buna si un stil de viata sanatos. In acest articol voi prezenta 45 de sfaturi catre o viata mai sanatoasa. Salvati aceast articol, pentru ca ve-ti vedea cat de importante si utile sunt!
1.Bea mai multa apa
Multi dintre noi nu bem suficienta apa. Apa este esentiala pentru functionarea organismului – stiati ca 60% din corpul nostru este apa? Apa ajuta la indeplinirea functiilor, reduce deseurile si cara nutrienti si oxigen in corp. In timp ce pierdem apa in fiecare zi prin urina, materii fecale, transpiratie si respiratie, trebuie sa reimprospatam consumul de apa.
Ba chiar bautul de apa ajuta si la pierderea in greutate. Un studiu stiintific facut pentru oamenii obezi s-a dovedit la un focus grup ca daca beau suficient de multa apa pierd pana la 2 kg in greutate. Cercetatorii considera ca a bea mai multa apa umple stomacul, ceea ce te face sa iti fie foame mai rar si mai greu sa mananci mai mult decat este necesar. Sunt de acord cu asta si chiar cred ca corpul incearca sa retina apa pe care o bei in situatiile cand nu e suficienta, ceea ce duce la cresterea in greutate. Intrucat atunci cand bei suficienta apa, corpul tau stie ca are de unde sa isi ia necesarul de fluide asa ca nu va retine apa.
Cantitatea de apa de care ai nevoie devinde de factori variati cum ar fi umiditatea, cata activitate fizica faci, greutatea ta, dar in general avem nevoie de 2.7 litrii- 3.7 litrii de apa pe zi. Din moment ce mancarea contribuie la aproape 20% din fluidele noastre, asta inseamna ca trebuie ca trebuie sa bem in jur de 2-3 litri de apa, adica 8-10 pahare. O modalitate de a stii sigur ca bei suficienta apa este ca urina ta sa fie incolora sau foarte putin colorata in galben. Daca nu e asa, atunci nu bei suficienta apa! Alte semne sunt: buze uscate, gura uscata, urinezi putin.
Inainte de a citii in continuare articolul, bea niste apa!

2. Dorimi cat este necesar
Cand nu te odihnesti cum trebuie, tinzi sa compensezi asta prin mai multa mancare. In general fast-food. Dormi cat e necesar si nu vei mai avea nevoie de asa ceva ca sa stai treaz. De asemenea, lipsa somnului duce la imbatranire prematura si stiu ca nu vrei asta.
3. Mediteaza
Meditatia linisteste mintea si calmeaza sufletul. Daca nu stii cum sa meditezi, nu iti face griji, putem sa te invatam la cursul nostru de yoga.
4. Fa exercitii
Nu face exercitii doar de cateva ori pe saptamana, fa asta in fiecare zi. Miscarea inseamna viata. Cercetarile au aratat ca exercitiile fizice facute in fiecare zi aduc multe beneficii sanatatii noastre, inclusiv durata mai mare a vietii, micsorarea riscului de a te imbolnavi, densitate mai mare a oaselor si scaderea in greutate. Mareste activitatea in viata ta. Alege sa mergi pe jos in loc de transportul in comun cand e vorba de distante acceptabile. Urca scarile in loc sa iei liftul. Mergi la cursuri de aerobic. Practica un sport care iti place.
5. Alege exercitiile care iti plac
Cand iti place sa practici un sport, in mod natural vei vrea sa continui. Sa faci miscare nu inseamna sa suferi si sa te pedepsesti; e vorba de a fi sanatos si de a te distra in acelasi timp. Sa variezi exercitiile cu altele va face lucrurile si mai interesante.
6. Pune in miscare mai multe parti ale corpului
Nu face doar cardio (cum e jogging-ul). Munceste-ti tot corpul asa cum trebuie. Cea mai usoara metoda de a practica un sport sau mai multe, pentru ca ele solicita tot corpul, toate grupele musculare. Sporturile cele mai populare sunt basketball, fotbal, inotul, tenis, betminton si multe altele.
7. Mananca mai multe fructe
Fructele contin foarte multe vitamine si minerale. Stiati ca portocalele au mai multe beneficii decat pastilele de vitamina C? Cat de mult posibil, ar trebui sa consumi vitamine si minerale la fiecare masa. Satisfaceti poftele cu aceste fructe pline de nutrienti: pepene rosu, caise, avocado(da, e un fruct!), mere, pepene galben, grapefruit, kiwi, guava, papaya, capsuni.
8. Mananca mai multe legume
La fel ca fructele, legumele sunt importante pentru o sanatate buna. Expertii sugereaza 5-9 feluri de legume/fructe pe zi, dar din pacate majoritatea oamenilor nu manca nici macar 5 feluri! Unele dintre legumele mele preferate sunt fasolea rosie, fasolea neagra, asparagus, fasolea verde, varza, ciupercile si carotii. Care sunt legumele tale preferate si cum ai putea sa incluzi mai multe in dieta ta?
9. Alege legumele care au culori aprinse
Fructele si legumele cu culori aprinse au foarte multi antioxidanti. Antioxidantii sunt buni pentru sanatate pentru ca ei elimina toxinele care ar putea sa deterioreze celule din organism. Asa ca incepeti sa mancati legume/fructe cat mai colorate si diverse: Alb(banane, ciuperci), Galben(ananas, mango), Portocaliu(portocale, papaya), Rosu(mere, capsuni, rosii, pepene rosu), Verde(guava, avocado, castravete, salata), Mov/Albastru(coacaze, vinete, prune).
10. Incerca sa nu mai mananci mancare procesata
Mancarea procesata nu e buna pentru ca (1) marea majoritate a valorilor nutritionale se pierd in timpul procesarii si (2) sunt adaugati conservanti care nu sunt deloc buni pentru sanatate. Multe mancaruri procesate contin foarte multa sare care poate sa duca la tensiune mare si afectiuni cardiace. Mancarea procesata nu este nimic din ce era in forma ei naturala. In general, majoritatea mancarurilor de la supermarket este procesata – cu cat mai multe ingrediente sunt pe eticheta (mai ales din acelea cu nume care amintesc de tabelul periodic), cu atat sunt mai procesate. Aveti grija si la sarea si zahararul din primele 5 ingrediente si alegeti varianta naturala, neprocesata cat de des se poate.
11. Iubeste-te
Pe o scara de la 1 la 10, cat de mult te iubesti? De ce? Cum ai putea sa te iubesti si mai mult incepand de azi?
12. Mergi sau alearga descult
A fost dovedit ca sunt multe beneficii in urma mersului sau alergatului descult. Acestea incep de la o mai buna postura, mai putin stres pentru picioarele tale, mai putin stres pentru articulatii si incheieturi etc.
13. Indeparteaza-te de personele negative din viata ta
Sanatatea buna a mintii este o parte importanta din viata ta. Nu ai nevoie de oameni toxici in viata ta. Daca consideri ca un prieten este mult prea critic sau negativ, atunci indeparteaza-te de acea persoana. Daca ai de aface cu oameni care te tradeaza, indeparteza-te si de ei.

14. Scapa de negativitatea ta interioara
Nu ai nevoie de negativitate nici din interior, asa cum nu ai nevoie din exterior. Asculta-ti gandurile care iti vin in minte si scapa de cele negative. Cel mai des mananci mult atunci cand este trist, asa ca fi pozitiv cu tine insuti. Poti sa renunti la dependenta de mancare nesanatoasa ca sa te simti fericit.
15. Proceseaza gandurile nefericite
O modalitate foarte buna de a scapa de negativitatea din interior este sa faci exercitii mentale cu ceea ce te frustraza. Intreaba-te care este cel mai profund gand al tau si scrie-l pe hartie, astfel poti sa il constientizezi. Nu este deloc sanatos sa ascunzi gandurile astea.
16. Evita mancarurile care pot sa te agite
Mancarurile care pot sa te agite si care pot sa dea dependenta sau sa te faca sa mananci mai mult. Aceste mancaruri sunt diferite pentru toata lumea (pentru mine sunt gogosile, patiseria si cipsurile). In general ele sunt ciocolata, prajiturile de la cofetarie, cipsuri sau orice altceva cu nivele foarte mari de zahar, sare, grasimi sau faina. Mancarurile astea cauzeaza dezechilibru de tensiune. Ce tipuri de astfel de mancaruri preferi tu? Indentifica-le si scoate-le din alimentatie.
17. Respira. Adanc.
Oxigenul este o sursa vitala de viata. Sigur stii cum sa respiri, dar oare respiri corect? Majoritatea dintre noi nu raspiram corect – respiram mai mult sec si folosim un sfert din capacitatea plamanilor. Atletii sunt antrenati sa respire corect ca sa fie foarte eficienti. O respiratie completa este cand plamanii sunt complet plini, abdomenul expandat si exista un minim de miscare de umeri.
18. Adreseaza problemele in privinta mancatului emotional
Mancatul in perioade tensionte, stresante, este mai degraba pentru a umple un gol emotional si nu pentru foame. Mananci cand esti stresat, trist sau frustrat? Schimba asta! Trebuie sa stii ca mancatul emotional nu te va face niciodata fericit, pentru ca incerci sa rezolvi o problema care nu are nimic in comun cu mancarea. Mancarea nu iti da iubire sau fericire; e doar mancare.
19. Mananca in portii mici
Alege sa mananci in portii mici in loc de portii mari. Asta iti va echilibra energia in timpul zilei. In general, mananca atunci cand iti e foame si opreste-te atunci cand esti plin. Nu trebuie sa astepti pana in pauza de masa ca sa mananci. Actulta-ti corpul, iti va spune ce sa faci.
20. Nu mai manca daca esti plin
Multi dintre noi se bazeaza pe factori externi pentru a se opri din mancat, de pilda daca toata lumea a terminat de mancat si daca farfuria e goala sau nu. Este irelevant: ar trebui sa urmaresti factorii interni, cum ar fi daca ai stomacul plin sau nu. Nu te simti obligat sa manaci doar pentru ca inca mai ai mancare in farfurie. Eu ma opresc din mancat atunci cand simt ca am stomacul 80% plin – daca mananc pana este complet plin, nu ma simt bine pentru ca sistemul digestiv ca munceste mult prea mult. Asa ca ia-te dupa instinct.
21. Manca carbohidrati maro in loc de albi
Carbohidratii albi sunt orezul alb, paste fainoase, paine alba, biscuiti, taitei, lipie si orice altceva e facut din faina alba. Nutrientii au fost eliminati in timpul productiei, lasand alimentele sa fie foarte bogate in carbohidrati si cu foarte putini nutrienti. Aceste produse pot sa dea dezechilibre de glicemie. Incearca sa mananci carbohidrati maro (neprocesati), cum este orezul maro, cerealele integrale, ovazul si fulgii de ovaz si legume. Acestea vin cu nutrientii si vitaminele in stare intacta.
22. Traieste viata avand un scop
O sanatate buna vine din interior! Traiesti viata urmarind un scop anume? Traiesti in concordanta cu acel scop? De cand am inceput sa traiesc in concordanta cu scopul meu, am fost mult mai fericita! Si tu poti sa faci asta!
23. Renunta la mancarea uleioasa
Reduce din alimentatia ta mancarea fast-food, cartofii prajiti, gogosile, cipsurile sau mancarea prajita. Nu doar ca sunt pline de grasimi (o lingurita de ulei inseamna 120 calorii), mancare prajita contine acrylamide, o chimicala potential cancerigena. Dupa spusesele celor de la BBC, o punga normala de cipsuri poate sa contina pana la 500 de ori mai multa chimicala decat nivelul admis pentru apa potabila de Organizatia Internationala de Sanatate! Am observat ca eu cand mananc alimente uleioase, ma simt lenes. Sunt alternative mai bune cum ar fi gratarul, gatit la abur, stir-fried sau chiar alimentele crude.
Lasa un comentariu