7 pasi prin care poti sa iti constientizezi gandurile si mintea

Suntem invatat inca de la varsta frageda ca e bine sa facem exercitii fizice si sa mancam natural pentru a avea o viata sanatoasa. Dar ceea ce nu suntem invatati este cu sanatatea noastra generala, buna starea si conportamentele noastre sunt puternic influentate de abilitatea de a a ne observa gandurile si mintea. In acest articol voi impartasi cu tine cateva sfaturi pentru a iti folosi puterea gandurilor in avantajul tau.

Vorbeam cu cine o prietena care voia sa faca mai multa miscare si sa inceapa un program zilnic de exercitii fizice. Dat fiind programul ei normal de lucru, i-am sugerat ca poate sa merga de pe jos de macar doua ori pe saptamana. In primele cateva sptamani totul mergea bine. Dar acum cateva zile ea mi-a spus ca aproape de fiecare data cand facea una dintre aceste plimbari, se intalnea cu staini care ii spunea lucruri urate.

Prietena mea este genul de persoana foarte calma care isi vede de treaba fara sa creeze probleme, doar incerca sa aiba grija de corpul ei si sa isi recapete increderea fata de sine.

In timp ce imi spunea prin ce trecea aproape la fiecare plimbare, am inceput sa observ ca gandurile mele deveniserea din ce in ce mai agitate si la fel si emotiile. Incepusem sa simt arsuri in piept, inima batea din ce in ce mai repede si capul incepea sa ma doara. Cum putem noi sa intelegem ca nedreptatea, inegalitatea, sexismul si rasismul inca exista in lumea moderna?

Daca toti ne-am concentra pe momentul prezent nu am mai judeca pe nimeni, nici macar pe noi insine. Daca suntem cu mintea aici si acum, automa devenim constienti de ceea ce gandim si de reactiile pe care le avem. Existe nenumarate cercetari si studii care atesta faptul ca practica de a fii constient si de a iti observa mintea are un impact foarte puternic asupra sanatatii noastre.

Cand incepem procesul observarii mintii noastre si procesul separarii gandurilor de emotii, putem sa vedem clar ca noi nu suntem nici una si nici alta. Mai de graba, experienta noastra devine lucrul de care suntem atasati: agitatie de toate felurile sau confuzie generala.

7 pasi simpli de a iti observa mintea: 

Inchide ochii: este important sa te retragi de la lucrurile care te pot distrage pentru a deveni constient de ceea ce se intampla in interiorul tau.
Respira adanc de 5 ori: Respiratia te face sa iti clarifici mai usor gandurile si emotiile si sa constiezezi momentul acum.
Observa-ti gandurile: Care sunt gandurile care vin si pleaca si care sunt gandurile care raman?
Detasaza-te de lucrurile cu care tinzi sa te identifici: Gandurile vin si pleaca. Imagineaza-ti ca gandurile tale sunt ca frunzele de toamna pe un rau care curge. Cu ce ganduri tinzi sa te identifici si pe care le lasi sa aiba un impact mare asupra ta?
Mai respira adanc de 5 ori: Este bine sa te obisnuiesti sa respiri adanc. Este un mod simplu de a iti recupera starea de calm in valtoarea stresanta a lumii moderne.
Observa din nou ca nu esti gandurile tale.

De fiecare data cand urmaresc cei 7 pasi de mai sus, observ ca dorinta puternica de a face dreptate in societatea de azi nu dispare, dar ma ajuta mult la modul in care accept informatiile. Acum, informatiile care sunt mai negative sau care ating acea coarda sensibila le accept cu mult mai multa usurinta. Iar asta arata ca absolut toate sentimentele sau gandurile negative pot sa fie schimbate, alchimizate, in ganduri si sentimente frumoase, pozitive, optimiste. Iar lumea in care traim chiar are foarte multa nevoie de astfel de mai mult pozitivism si optimism.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.