8 moduri prin care iti complici viata mai mult decat este necesar

Pe o scara de la 1 la 10, 1 fiind incredibil de usor si 10 fiind extraordinar de dificil, ce nota de dificultate ai da rutinei tale de zi cu zi?

Sunt dispusa sa fac pariu ca marea majoritate a oamenilor ar da vietii lor cel putin nota 6. Dar chiar si daca scorul ales de tine ar fi mai jos de predictia mea, sigur niciunul dintre voi nu ar incepe sa spuna, “Mi-as dori sa am o viata mai grea”.

Dar daca ti-as spune ca fara sa spunem ca ne dorim asa ceva, cei mai multi dintre noi, in mod neintentionat, deja o indeplinesc aproape tot timpul?

In speranta de a iti da cheia unei vieti mai usoare, aici sunt opt dintre cele mai comune moduri prin care poti sa iti faci viata mai complicata decat este necesar:

1. Tii prea multe sentimente in tine

Cand vine vorba de lucruri care sunt destul de neimporatante, te deschizi destul de mult fata de oricine si de toata lumea. Dar cand trebuie sa te adresezi unei probleme substantiatele si profunde, o pastrezi doar pentru tine si adopti atitudinea mentala de “tu impotriva lumii”.

In timp ce schimbarea trebuie sa vina din interior, nu trebuie sa uitam de puterea incredibila care poate sa fie gasita in a te deschide fata de ceilalti si de a le cere sfaturi. Chiar si persoana careia te destainui nu ofera prea multe in schimb, simplul act de a elibera sentimentele poate sa faca minuni in a te ajuta sa le organizezi; iar un proces ca acesta poate sa fortifice o relatie de prietenie.

2. Te deschizi fata de persoanele nepotrivite

Ca extensie de la numarul 1 care poate sa complice si mai mult lucrurile poate sa fie sa alegi sa iti exprimi sentimentele, dar te destainui fata de persoanele nepotrivite. In loc sa cauti sfaturi si consolare in cineva in care poti sa ai incredere si sa stii ca vei primi un feedback onest, te gasesti in situatia in care apelezi la oameni care au viziuni total diferite de ale tale sau, si mai rau, oameni care vor sa alimenteze situatia dramatica peste care tu incerci sa treci.

Majoritatea oamenilor au in viata macar o persoana careia putem sa ne destainuim cu incredere, dar daca nu iti vine nimeni in minte, nu te simtii rusinat sa apelezi la ajutor profesional.

3. Mai degraba de agati de trecut decat sa inveti din el

Toti am avut de aface cu situatii dificile, iar o metoda sigura de a-ti face viata grea in continuare este sa te agati de acele situatii dificile atat de mult incat ele sa fie inca foarte bine resimtite si in prezent. Decat sa alimentezi victimizarea, mania, regretul sau orice alt senstiment care a fost generat de incercarile prin care ai trecut, alege sa te focalizezi pe ce ai invatat din acele experiente.

Poate nu suntem capabili sa controlam daca sa ce confruntam sau nu cu situatii dificile in viitor, dar cu siguranta putem sa ne echipam prin aplicarea invataturilor din trecut pe experientele din viitor. Astfel va fi putin probabil sa repetam aceleasi greseli si tipare din nou si din nou.

4. Dorintele tale sunt dominate de satisfactiile imediate

Ti-ai propus pe termen lung  sa faci sport si sa fii in forma si ai mers la sala de sport cat de cat cu regularitate. Dar cand ai in fata un desert delocios – acel desert care stii ca o sa iti dea inapoi planurile – nu poti sa il refuzi.

Poate sa fie din vina papilelor gustative, a lenei sau a dorintei sexuale, cu totii stim cum este ca tinta pe care ne-am propus-o sa fie dominata de satisfactia imediata. Totusi, aceste lucruri nu trebuie complet evitate, ele facand parte din placerile vietii, dar mai degraba, trebuie sa constientizam ca daca ni le ingaduim prea des, nu mai putem sa ne atingem scopurile propuse initial.

5. Iti lasi timpul de atentie sa scada

Fara indoiala, acesta este pordusul site-urilor de socializare. Fie ca este vorba de verificarea constanta a paginilor sau de filmulete de 7-10 secunde, cu totii ne lasam timpul de atentie sa scada in favoarea consumului a cat mai mult continut posibil intr-un timp din ce in ce mai rapid.

Chiar daca poate sa para benefic productivitatii noastre, un timp scurt al atentiei poate sa dauneze, facand activitatile sa fie mai dificile, poate chiar imposibile de dus la bun sfarsit, mai ales daca e necesara perseverenta sau (Doamne fereste) rabdare.

6. Mai intai invinovatesti, apoi reflecti

Se intampla un lucru suparator si, inainte ca tu sa procesezi evenimentul, deja cauti ceva, undeva sau pe cineva care sa pui vina. In timp ce asta iti da pe moment beneficiul potential de a te scoate dintr-o situatie dificila, pe termen lung poate sa iti afecteze abilitatea de a fi responsabil pentru actiunile tale.

Provoaca-te din cand in cand sa reflecti asupra lucrurilor care s-au intamplat fara sa iti fie frica de greseli, defecte sau orice altceva. Facand asta va demostra maturitate si intelepciune fata de ceilalti oameni viata ta care vor observa si vor aprecia.

7. Nu esti apreciativ

Nimic nu a avut un impact mai pozitiv in viata mea decat aprecierea zilnica. Iar o modalitate de a-ti face viata mai dificila decat e necesar este sa neglijezi complet orice lucru pentru care poti sa fi apreciativ.

Practicand aprecierea poate sa iti rezolve problemele sau sa le faca sa dispara. Poate sa faca minuni in schimbarea modului in care gandesti si mai ales cum gandesti cand vine vorba de situatii dificile. Te timti prins? Ia-ti ca provocare sa scrii o lista cu cel putin 10 lucruri pentru care sa te simti apreciativ si apoi sa abordezi din nou problema care te opreste. S-ar putea sa fi surprins de ceea ce o minte apreciativa este capabila sa gandeasca si sa rezolve.

8. Continui sa crezi in scuze

Mintile noastre sunt unelte incredibil de puternice, capabile sa creeze unele dintre cele mai elaborate povesti, idei si credinte, uneori chiar din nimic. Cand sunt puse la munci creative, aceasta este o superputere remarcabila pe care cu totii putem sa o folosim, dar cand e vorba de probleme personale, mintile noaste au tendinta de a complica lucrurile inutil.

Inainte sa iti dai seama ce itit trebuie ca sa face o anumita activitate, mintea ta va avea deja o multime de motive de ce nu ar trebui nici macar sa te deranjezi sa face acea activitate. Acest „dar” nu este problema; provocare se gaseste in dorinta ta de crede ce spune mintea ta.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.