8 Studii stiintifice paranormale care te vor face sa pui la indoiala realitatea – Partea I

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Daca vei cauta pe Google „parapsihologie” primul lucru pe care il vei gasi este pagina de Wikipedia unde se da definitia „pseudostiintei”. Asta este trist, pentru ca distrage cititorul de la cercetarea psihica , sau „psi” (prescutare pentru „parapsihologie”) si este parcticata de diferiti cercetatori si intitutii importante din intreaga lume. Asta include studiul activitatii paranormale, a capacitatilor umane cum sunt precognitia si telepatia, dar si altele. 

Dupa cum dovedeste Universitatea din Calgary, parapsihologia este interdisciplina care a atras multi fizicieni, ingineri, biologi, psihologi si cercetatori din alte stiinte.

Proiectul de Cercetare a Anomaliilor Princeton (eng. PEAR) este un foarte bun exemplu pentru a intelege mai bine acest subiect. Proiectul a inceput in 1979 si s-a terminat in 2007, dorind sa examineze daca exista o legatura (si sa afle care este aceasta) intre minte si materie si perceptiile extrasenzoriale. O deviatie foarte importanta si specifica a fost observata pe parcursul studiului. Un alt exemplu a fost Divizia de Studiu a Perceptiilor a Universitatii din Virginia care a explorat fenomenul reincarnarii, experientelor aproape de moarte si a experientelor din afara corpului.

„Studiile asa-ziselor „fenomene parapshilologice” indica faptul ca putem sa receptam informatii fara ajutorul sinturilor obisnuite si ca putem sa transcedem limitele spatiulu si ale timpului. In plus, cercetarea psi demonstraza ca putem influenta mental – de la distanta – obiecte fizice si organisme vii (inclusiv oameni). Aceste evenimente sunt atat de comune incat nu pot fi vazut ca anomalii, dar nici ca exceptii ale legilor naturii. Ele sunt mai mult indicatii a faptului ca este nevoie de o stiinta care sa explice lucruri care nu se leaga doar de materie” – extras din Manifest pentru o Stiinta Post-Materialista

De ce prezentem aceste informatii? Pentru ca explicatia acestor fenomene este vitala intelegerii noastre despre natura realitatii in care traim. Multe stiinte ne dovedesc ca sunt multi factori care pot sa influenteze „planul fizic”. Deci trebuie sa avem o minte deschisa, pentru ca nu tot ceea credem este adevarat, dar si pentru ca sunt multe componente din realitate pe care inca nu le-am inteles.

1. Reincarnarea

„Sunt idei in domeniu parapsihologiei ca, dupa opinia mea, merita mai multa atentie. Copii mici povestesc detalii din vietile lor anterioare, detalii care se dovedesc a fi adevarate. Aceste cazuri nu se pot explica decat prin reincarnare.” – Carl Sagan

Acest subiect a fost studiat de multi oameni de stiinta in multe institutii din mule.

Un exemplu este cercetarea psihiatrului Jim Tucker care a publicat in 2008 articolul stiintific unde sunt adunate mai multe cazuri sugestive de reincarnare. Titlul este „Explore”.

In acest articol Jim descrie un caz tipic de reincarnare in care oamenii povestesc intamplari din vietile anterioare. Un numitor comun este faptul majoritatea celor care isi amintesc aceste evenimente sunt copii, in general de 35 de luni. Experientele pe care le descriu sunt detaliate si lungi. Jim Tucker a obervat ca acesti copii, in timp ce povestesc acest tip de amintiri, sunt foarte implicati emotional, unii plang, altii se roaga de familia actuala sa fie dusi inapoi la familia din viata anterioara. Iar altii arata stari de ura sau agresivitate.

Indivizii nu mai au amintiri din vietile anterioare dupa varsta de 7 ani. Aceasta este varsta in care copii merg la scoala si incep sa aiba experiente in viata actuala, dar si cand incep sa isi piarda amintirile mai vechi. 

Un expemplu descris de Tucker este cazul din America al baietelului Sam Taylor care la varsta de 1 an si jumatate a inceput sa spuna lucruri incredibile:

In timp ce tatal lui ii schimba scutecul, copilul i-a spus „Cand eram de varsta ta, eu iti schimbam tie scutecul.” Pe parcursul timpului a inceput sa vorbeasca din ce in ce mai mult despre faptul ca a fost bunicul. A dat informatii despre viata bunicului lui despre care parintii lui Sam sunt siguri ca nu avea cum sa le afle; cum ar fi ca sora bunicului a fost ucisa si ca bunica folosea un tocator electric pentru a ii face sucur de fructe in ultimele zile din viata.

Acesta este doar unul din sutele de cazuri. Copii au fost dusi la familiile din viata anterioara si au inceput sa povesteasca despre dinamica acelei familii, lucru care era imposibil sa il fii stiut in mod normal.

„Procesele prin care este posibil acest transfer de constiinta sunt complet necunoscute, de aceea trebuie sa mai investigam.” – Jim Tucker

2. Precognitia si presentimentul

Un studiu publicat recent (meta analiza) numit „Frontiere in neurostiinta umana” examineaza un numar de experimente, conduse in diferite laboratoare, cu privire la aceste fenomene.

Experimentele indica faptul ca organismul uman poate sa detecteze in mod aleator stimulii cu 1-10 secunde inainte ca ei sa actioneze. Cu alte cuvinte, corpul uman stie ca un anumit lucru urmeaza sa se intample si poate sa reactioneze chiar si inainte ca evenimentul sa inceapa. Reactiile pot sa fie schimbari fizice la nivelul pielii, inimii si a reaspiratiei, dar si la nivelul sistemului nervos.

Fascinant, nu-i asa?

3. Telepatia

Cele mai fascinante rezultate au venit de la studiile in privinta telepatiei prin vise – unde o persoana poate sa comunice realmente cu alta persoana prin intermediul viselor.

Dupa spusele lui Standley Krippner, doctor si profesor de psihologie la Universitate Saybrook din California:

„O bogatie de exemple si materiale clinice care exista dovedesc posibilitatea telepatiei prin intermediul viselor. Totusi, un experint pentru acest lucru care inainte nu a fost tehnologic posibil, tocmai a devenit accesibil. S-a descoperit ca participantii treziti in perioada de REM (miscari rapide ale ochilor) puteau sa isi aminteasca usor visele. Ca rezultat, a fost posibil testam legatura dintre indivitul care primeste informatia telepatica si cel care o trimite, care se afla in alta laborator.”

4. Proiectul „Star Gate”

Proiectul „Star Gate” a fost creat de Defance Intelligence Agency (DIA) si examina fenomele parapsihologice de mai mult de 20 de ani, inainte sa fie desfiintat in mod neasteptat.

O revelatie interesanta pentru stiinta si pentru paranormal a venit de la experimentul pentru vederea la distanta. Vederea la distanta inseamna abilitatea de a putea sa descrii detalitat locuri care se afla la foarte multi kilometri departare de tine. Nu doar o persoana poate sa faca asta, ci foarte multi, este un fapt verificat. Cei de la CIA si NSA, in legatura cu Universitatea Stanford, au fost implicati in studiul stiintific al acestui fenomen care a durat mai mult de 20 de ani.

In aceste experimente, multi indivizi au reusit sa descrie detaliat diferite obiecte care erau in alte camere sau alte laboratoare.

Dupa spusele unei publicatii din jurnalul Scientific Exploration, unul dintre participantii studiului, Ingo Swann, a descris cu succes inelul care incojoara planeta Jupiter intr-un timp in care oamenii de stiinta nu stiau de existenta acestuia.

Click aici pentru a citi si partea a II-a a articolului.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.