Ahimsa si stilul alimentar: Veganismul

Unii oameni vad yoga doar ca un exercitii sau ca pe o cale de a trata problemele de spate. Altii o vad ca pe o relaxare. Este clar ca yoga este un mod de viata care implica toate aspectele vietii.

Nu multi ajung la yoga pentru ca sunt in cautarea unul stil de viata mai bun, cel putin cu mine nu s-a intamplat asa. Am ajuns la cursul de yoga pentru ca auzisem ca este un mod bun si sigur de a linistii o minte prea agitata. Cu timpul mi-am dat seama ca ma ajuta sa imi gasesc puterea si increderea interioara, dar si multe alte lucruri.

De la bun inceput stiam ca yoga este mai mult decat miscare fizica. Am inteles cu adevarat despre ce este vorba atunci cand am citit „Yoga Sutra a lui Patanjali”. Cartea descrie in detaliu cele opt principii ale yogai pe care ar trebui sa le urmezi.

Prima ramura este yama  si contine sfaturi etice. „Nu fura, nu mintii, fi apreciativ pentru ce primesti.” Toate acestea sunt lucruri pe care le-am auzit si in copilarie, nu? Un alt principiu pe care sigur il stiti este sa nu fii violent sau ahimsa.

In societatea hindusa, ahimsa nu se aplica numai relatiilor dintre oameni. Ci si relatiile cu toate fiintele, chiar si cu pamantul. Un stil de viata cu adevarat yoghin este unul care are cel mai putin impact negativ asupra mediului tau inconjurator.

Acest aspect din yama este si motivul pentru care muti yoghini sunt vegetarieni sau vegani. Desigur, sunt si cei care aleg acest stil alimentar si din motive de sanatate. Si sigur sunt si cativa care considera ca este cool si la moda sa tii o dieta ca asta. Dar majoritatea care urmeaza yama iau aceasta decizie.

Veganismul aplica ahimsa in moduri multiple. In primul rand, renunti la carne , adica la abuzul si uciderea unor animale. Acest este un mod de a nu mai lua parte la una dintre cele mai comune forme de violenta.

O dieta bazata doar pe plante este un act de non-violenta pentru pamant. Producerea de carne uzeaza de resurse naturale la o rata mult mai mare si mai rapida decat agricultura. Daca tai carnea de pe lista de cumparaturi, atunci vei contribui la o planeta mai sanatoasa si mai abundenta.

Un ultimul rand, consider ca dieta mea este o forma de non-violenta si la adresa mea. Stiu care sunt mancarurile care imi fac rau si cele care imi fac bine. Asa ca 99% din timp le mananc pe cele din ultima categorie. Dar nu spun ca veganismul nu are si partile lui mai putin sanatoase. Pana la urma, este la fel de posibil este sa fii vegan si sa mananci doar fast-food.

Dar un lucru care ma face sa nu ma simt bine este sa mananct produse animale. Alegerea de a consuma produse vegane neprocesate este o modalitate foarte buna de a exprima ahimsa in privinta corpului meu.

In mod intuitiv, yoga si veganismul merg mana in mana. Si chiar am gasit si cateva legaturi si beneficii intre cele doua. Am vitalitatea necesara pentru a practica orice tip de yoga , oricat de dificila ar fi ( artibui asta dietei mele). Dar chiar si mai important, am constiinta curata. Stiu ca tot ceea ce imi sta in puteri pentru a reduce violenta in viata mea.

Asadar, chiar daca esti vegan sau nu, te provoc sa meditezi la aceasta idee. Gandeste-te si observa prin ce moduri poti sa reduci violenta din viata ta.

„Daca deciziile tale alimentare cauzeaza suferinta celorlalti si contribuie la  distrugerea mediului si chiar distrugerea ta, atunci poate este timpul sa pui la indoiala ceea ce mananci.” – Sharon Gannon

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.