Beneficiile meditatiei, practicii yoga si a rugaciunii

Beneficiile medicale ale meditatiei si yoga sunt acum bine cunoscute, chiar tratate si in literatura de stiinta. Unul dintre studiile pe acest subiect vine de la Harvard au determinat ca meditatia reconstruieste materia cenusie din creier in doar opt saptamani. Este primul studiu care arata care sunt schimbarile in timp pe care le produce meditatia asupra creierului.

Cand vine vorba despre rugaciune sau sa trimiti ganduri bune cuiva – directionarea intentiei umane in planul fizic – s-au obtinut rezultate care au dus la cercetare mai amanuntita. Oamenii de stiinta de la Institului HeartMath au dovedit ca atunci cand o persoana se simte bine si simte multe emotii pozitive cum dragostea, aprecierea, bataile inimii lor sunt diferite si trimit un corpului un altfel de camp electromagnetic. Acest camp afecteaza intr-un mod pozitiv sanatatea generala.

Factori asociati cu contiinta umana (ganduri, sentimente, emotii, perceptii, intentii) au fost mult studiate si analizate pentru a se observa care este efectul pe care il au asupra noastra.

Efectele meditatiei, practicii yoga si a rugaciunii asupra sanatatii umane

Meditatia, yoga si rugaciunea sunt toate grupate in categoria medicala numita „tehnici de relaxare-raspuns”. Aceste tehnici au fost subiectul a multe studii care au arata ca practica regulata afecteaza factorii fiziologici cum sunt bataile inimii, presiunea sangelui, stresul, anxietatea, consumul de oxigen si multe altele.

Un nou studiu de la Harvard afiliat cu Spitalul General Massachusetts a descoperit ca persoanele care participa la „programul de relaxare-raspuns” au mai putine probleme de sanatate pe parcursul anului decat in anii precedenti.

„Descoperirile studiului nostru este ca programele care antreneaza persoanele doar in relaxare, de asemenea pot sa reduca drastic utilizarea sistemelor medicale. Aceste programe ajuta la metinerea sanatatii si pot sa reduca costurile pe medicamente fara niciun alt risc.” – James E. Stahl , autorul studiului.

Cum a analizat echipa de cercatatori impactul tehnicilor de meditatie asupra corpului uman? Au aduna informatii de la oamenii care au participat la programe si cursuri de yoga timp de opt ani. Dupa ce au verificat mai mult de patru mii de participanti, pe care i-au comparat mai tarziu cu un grup de paisprezece mii de oameni care nu practicau meditatie sau alte tehnici. Rezultatul a fost o scadere cu 43% a utilizarii serviciilor medicale din parte celor care participaul la cursuri de tipul relaxare-raspuns.

„Ma gandesc la asta astfel: sunt multe porti ale bunastarii, dar nu toata lumea e pregatita sa intre pe una dintre aceste porti. Din perspectiva publicului privind sanatatea, este bine sa fii pregatit sa oferi oamenilor ceea ce cer si apoi sa ii lasi sa folosesca lucrurile pe care le-ai dat dupa cum cred ei. Sa dai sfaturi mai departe doar daca ei iti cer. Din acest motic, credem ca interventiile privind mintea si corpul, care sunt ambele necostisitoare si lipsite de risc, pot sa fie incorporate in ingrijirea preventiva.” – Herbert Benson, creatorul acestui studiu.

Tehnici de meditatie, yoga si rugaciune

Personal, cred ca exista o neintelegere despre meditatie si aceea este ca trebuie sa fie facuta ca un ritual sau intr-o anumita postura. De fapt, tot ce trebuie sa faci este sa stai cum iti este cel mai confortabil tie si sa te concentrezi pe respiratie. Nu este despre cum sa iti limpezesti mintea, ci despre cum sa ai o stare in care sa fii desprins de la simturile fizice, sentimente si de la minte. Lasa-ti gandurile si sentimentele sa „zburde” libere, tu doar concentreaza-te pe respiratie. Daca iti spui ca nu trebuie sa gandesti, se va produce efectul invers. Meditatia poate sa fie similara cu o stare a mintii. Pe de alta parte, sunt multi care petrec multe ore pe zi meditand.

Daca esti un incepator in meditatie sau nu au practicat niciodata, dar esti curios si vrei sa incerci, poti sa ne scrii la adresa de mail contact@alchimia-vietii.ro sau pe pagina de facebook Alchimia Vietii ( @cursdeyoga ).

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.