Diminetile reci si intunecate si noptile geroase de iarna nu prea te imbie sa iesi din casa si sa mergi la yoga. Dar poate ca aceasta e cea mai importanta decizie pe care trebuie sa o faci pentru ca mintea si corpul tau se se adapteze bine sezonului rece.
Durerile cronice de incheieturi
Cercetarile arata ca durerile cronice de incheieturi cresc foarte mult pe timpul iernii. Iar asta are multa relevanta pentru cei care deja practica yoga si care sufera de diferite boli alte articulatiilor – de la hiperflexibilitatea articulatiilor pana la artrita sau osteoporoza.
Vremea rece nu doar e un factor al durerilor de articulatii. Presiunea barametrica creata de schimbarile produse de vremea rece pot sa provoace cu atat mai multa durere. Presiunea barometrica este greutatea atmosferei care ne inconjoara. Iar cand aceasta greutate scade din cauza conditiilor meteorologice si presiunea aerului este mai mica. Asta da voie tesutului din articulatii sa se expandeze, marind presiunea si, automat, aparand durearea in zonele respective. Dar printr-o practica yoga care are multe efecte terapeutice, poti sa cresti flexibilitatea si anduranta articulatiilor, fara sa ai parte de durere sau inflamatii.
Pranayama – ajutor pentru plamani
Una dintre cele mai naturele moduri prin care asana-ele sau posturile ajuta la sistemul respirator este prin pranayama. Prin aceasta practica, inspiri pe nas si expiri pe gura aerul proaspat, energizand corpul mult mai bine si eficient decat doar prin posturi.
In primul rand, plamanii se micsoreaza atunci cand corpul este rece. Asa ca prin inhalarea prin nas, aerul se incalzeste pana ajunge in plamani. Asta se intampla pentru ca aerul trece pe langa capilarele de sub mucoasa nazala.
In al doilea rand, pentru ca aerul trece mai intai prin nas si mucoasa nazala, el este filtrat, protejand sistemul respirator de alergeni, praf sau alte particule care ar face rau organismului.
Iar prin anumite forme de pranayama mai puternica, plamanii sunt fortificati si relatia dintre sistemul respirator si sistemul nervos central devina mai puternica.
Schimbarile emotionale cauzate de vremea rece
Glanda pineala produce mai multa melatonina atunci cand este frig si inorat afara. Melatonina este hormonul care cauzeaza somnolenta, echilibreaza ciclurile de somn si este stimulata de intuneric. Dar ea este si cea care cauzeaza astenia de iarna.
O cale simpla prin care sa sa scapi sau sa ameliorezi starile de tristete sau de somnolenta este sa incorporezi posturi de yoga care te fac mai solar – salutul soarelui sau orice postura care activeaza Manipura Chakra. Dupa o astfel de practica te vei simti mai optimist, mai fericit, plin de enerigie si iti vei reechilibra ritmul circadian.
Stresul si imunitatea
Cercetarile au aratat ca stresul este una dintre principale cauze ale imbolnavirii. In momentele stresante, hipotalamusul (cea mai mare glanda a sitemului endocrin) elibereaza hormunul numit cortizol care este responsabil pentru a pune crorpul in alerta si pentru a echilibra sistemul imunitar. Prea mult cortizol in sange pentru o perioada lunga de timp poate sa suprime sistemul imunitar, facandul sa nu mai fuctioneze bine, astfel lasand corpul neprotejat de virusi.
Este clar ca printr-o practica de yoga, corpul este readus la echilibru, putand astfel sa functioneze bine. De asemenea, splina este bine activata in timpul practicii yoga, iar functia ei principala este sa filtreze globulele rosii din sange pentru a descoperii si a combate virusii.
Concluzie
Yoga ne ajuta sa readucem la echilibru corpul fizic, pentru a infrunta victoriosi chiar si cele mai crunte perioade de frig. Cu o practica diversificata de yoga s-ar putea sa nu mai fie deloc necesar sa mai luam suplimente de vitamine sau sa renuntam la anumite activitati sau la un anumit stil de viata in timpul iernii.
Daca vrei sa citesti mai mult despre practica yoga pe timpul iernii si ce asana e recomandat sa faci, click aici:
Posturi de yoga care sa te ajute sa iti pastrezi calmul de sarbatori
Yoga in timpul iernii – Sfaturi de practica pentru sezonul rece
Lasa un comentariu