Carl Gustav Jung este un renumit expert al psihologiei care a fondat mult teorii despre personalitate, indentitate si psihalaniza. Scrierile lui inca sunt studiate pe intregul glob si multe sugestii pe care le-a facut apropo de a trai o viata mai buna inca sunt valabile. 

In zilele noastre agitate poate sa fie foarte greu sa te opresti si sa mirosi asa-zisele flori. Se pare ca cu cat avem mai mult acces la lucruri cu atat suntem mai nesiguri de ceea ce ne face fericiti. Cautarea fericirii este ceva real si multi psihologi afluenti au incercat din rasputeri sa gasesca raspunsuri pentru unele dintre cele mai dificile intrebari ale vietii.

Ce ne face fericiti nu e acelasi lucru pentru toata lumea. Culturii contemporane ii place sa ne aminteasca ca banii si sa detii obiecte este cel mai rapid mod de a gasi fericirea. In acelasi timp, au aparut foarte multe carti care ne amintesc ca fericirea pe care o cautam nu este in exterior, ci in interior. Carl Gustav Jung este unul dintre acesti scriitori.

Aici sunt 5 moduri de a fi mai faricit, dupa spusele lui Jung:

1. Ai grija se sanatatea ta fizica si psihica

„Nu suma evenimentelor prin care am trecut, sunt ceea ce am ales sa devin.” – Carl Jung

Nu ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni ca daca ai grija de corpul tau prin exercitii fizice, mancare sanatoasa, somn suficient si daca avem grija de psihicul nostru si nevoile lui putem sa fim fericiti. Un beneficiu pe care il aduc excercitiile fizice este ca te fac sa te simti mai bine. Corpul elibereaza endorfine cand facem exercitii, iar endorfinele ne fac sa ne simtim la fel de bine cum ne face si ciocolata. Asa ca decat sa manaci multa ciocolata care poate sa iti mareasca glicemia prea mult, plimba-te mai mult pe afara. Si corpul si creierul iti vor multumi.

2. Munceste pentru a-ti imbunatati relatiile

„Intalnirea dintre doua personalitati diferite este ca atunci cand amesteci doua substante chimice: daca ele se amesteca in orice fel, amandoua se vor transforma.” – Carl Jung

Oamenii isi doresc iubire si atentie. Aceste nevoi ni se satisfacem prin relatiile noastre – prieteni, familia, sot/sotie, colegi de munca, vecini.

Toti cei din viata noastra au abilitatea de a ne face mai fericiti. Desigur, nu poate sa ne placa de toata lumea, nu tot timpul ne intelegem cu toti oamenii tot timpul. Insa, in general e stiut ca daca cineva este iubit si munceste la relatiile lui pentru a le mentine arminioase, acesta va avea parte de mai multa fericire si intelegere.

Are sens daca stai sa te gandesti. Oamenii care se izoleaza nu sunt fericiti. Aceasta fericire vine din relationarea cu ceilalti. Iar cand scoti din ecuatie nevoile proprii si incerci sa ii faci pe ceilalti sa fie mai fericiti si noi ne simtim mai bine ca rezultat al actiunilor noastre.

3. Vezi frumuseata lumii care te inconjoara

„Vederea iti va deveni clara numai dupa ce iti privesti propria inima. Cine priveste afara viseaza. Cine priveste inauntru se trezeste.” – Carl Jung

Ieri am pus o oala de suna pe aragaz ca sa o incalzesc si apoi mi-am continuat activitatile. Dupa cateva ore mi-am amintit de oala de supa de pe aragaz. Am avut noroc ca sotul meu a vazut ca sunt ocupata cu alte munci casnice, asa ca a stins focul la timp, inainte ca supa sa arda prea tare.

Astesta este doar un exemplu pentru cat de ocupata este viata noastra: uitam ca vrem sa mancam supa la pranz sau chiar sa mancam in general.

Daca vrem sa fim mai fericii, trebuie sa ne oprim si sa contientizam lucrurile care ne incojoara. Opreste-te, mananca, miroase florile, adormi pe iarba, fa un picnic sub un copac, viziteaza un prieten, apreciaza frumusetea lumii care te incojoara.

Nu facem asta suficient de mult. Intotdeauna sunt bani de facut, locuri in care trebuie sa mergem si proiecte pe care trebuie sa le terminam. Daca am sta putin sa luam o gura de aer si sa ne bucuram de ceea ce ne inconjoara am fi mult mai fericiti si mult mai putin stresati.

4. Bucura-te de munca si de viata

„Atat cat putem sa distingem, singurul scop al omului este sa aduca lumina intelegerii in intunericul purei existente.” – Carl Jung

Interesele fiecaruia in munca sunt diferite de la om la om. Oamenii se impart in doua categorii mari – cei care traiesc ca sa munceasca si cei care muncesc ca sa traiasca.

Fericirea angajatilor este mult mai mare atunci cand isi ei fac din placere meseria si nu simt nevoia de a separa viata personala de cea profesionala. Cand ne simtim utili si productivi, atunci suntem mai fericiti. In timp ce multi oameni nu pun multa pasiune in job-ul lor, dar aceeia carora le place ceea ce fac sunt mult mai impliniti si mai fericiti, fiind mandri de produsele muncii lor.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.