Casele astrologice

Precum un ceas, zodiacul este impartit in 12 segmente, sau casele astrologice, fiecare condusa de un semn zodiacal diferit. Zodiacul incepe cu prima casa si merge invers acelor de ceasornic.

Fiecare casa este asociata cu un set de trasaturi, incepand cu sine, si extindu-se spre exterior in societate si in dincolo de ea. In momentul nasterii tale, toate planetele erau in semne si case specifice. Cand un astrolog iti interpreteaza harta natala, imbina semnificatia fiecarei planete, casa in care se afla, pentru a localiza obstacolele sau premiile pe care le vei face fata in aceasta viata.
Casa determina un domeniu al vietii in care planetele se manifesta. Cand o planeta se afla intr-o casa, lumineaza acea parte din harta natala, si energizeaza caracteristicile acelei case. Astrologii folosesc casele pentru a prezice care parti din viata noastra vor intra in centrul atentiei noastre, si unde puteti actiona pentru cele mai bune rezultate.
Taierea hartii in 12 case, denumita „Sistem de Case”, variaza de la un astrolog la altul. Exista mai multe metode: Placidus, Case Egale (cu variante), Koch, Regiomontanus, Campanus, Alcabitius, Topocentric, Morinus etc. Sistemul Case Egale este cel mai vechi si cel mai simplu de folosit pentru ca fiecare Casa este alocata unui segment de 30 de grade in cercul zodiacal. Alte sisteme, cum ar fi Placidus sunt mai complexe si duc la segmente mai putin uniforme. Sistemul Case Egale sugereaza ca fiecare dintre cele douasprezece case, si astfel toate zonele vietii noastre sunt la fel de importante, pe cand alte sisteme de case precum Placidus sugereaza ca anumite zone ale vietii au o importanta mai mare decat altele.
Primele sase case sunt cunoscute ca si „Case Personale”, pe cand ultimele sase case sunt cunoscute ca si „Case Interpersonale”.

Cele douasprezece case reprezinta douasprezece taramuri experientiale, prin care se exprima energia zodiacului. Fiecare casa reprezinta o anumita zona a experientei de viata.

Prima casa – Casa eului
(guvernata de zodia Berbec si planeta Marte)
Cuspida primei case se afla intotdeauna in punctul estic al Orizontului, de unde rasare Soarele in fiecare zi si este unul dintre cele mai importante puncte din harta natala. Rotatia Pamantului face ca un grad Zodiacal sa urce deasupra acestui punct la fiecare patru minute, de aceea este important sa ai o ora precisa de nastere atunci cand iti calculezi harta natala. Prima casa, si in particular ascendentul, guverneaza intreaga personalitate, definind ce fel de persoana esti. Arata personalitatea si dispozitia naturala. Prima casa reprezinta interfata ta cu lumea. Aceasta casa reprezinta de asemenea corpul fizic incluzand aspectul fizic, sanatatea, vitalitatea si bunastarea. In mai multe felul, prima casa reprezinta modul cum abordezi viata, cum te comporti si potentialul ultim in aceasta viata. Aceasta casa, dintre cele douasprezece reprezinta deasemenea inceputurile si copilaria (inceputul vietii) in particular. Lectia primei case este sa ne privim pe noi insine si atat pe dinauntru cat si pe dinafara, sa examinam felul in care interactionam cu lumea si cum suntem vazuti de ceilalti.

Casa a doua – Casa posesiunilor si sentimentelor
(guvernata de zodia Taur si planeta Venus)
Cea de-a doua casa este casa substantei si a atitudinii noastre fata de lucrurile pe care le pretuim cum ar fi siguranta, posesiunile si partenerii. Aici este locul unde exploram, dezvoltam si ne bucuram de lumea materiala. Aceasta casa gurverneaza finantele, salariile sau orice castig care este rezultatul propriilor noastre eforturi. Aceasta casa nu guverneaza doar posesiunile materiale, dar, de asemenea si elemente mai subtile. De exemplu, ce-a de-a doua casa guverneaza talentele noastre naturale si resursele, psihologic, prin acestea rezulta simtiul valorii personale. Indica notiunile noastre de valoare si substanta, fiind cheia Casei a doua. Valorile noastre, atat tangibile cat si intangibile si motivele pentru care avem aceste valori si concepte este intrebarea principala trata de aceasta casa. Datoriile materiale tin de asemenea de a doua casa pentru ca „detinem” acele datorii. Abilitatea noastra de a ne ocupa de gestionarea resurselor noastre, de plata facturilor, si de acumularea de rezerve sau economii sunt toate guvernate de aceasta casa. Lectia Casei a Doua este aceea de a face posesiunile noastre sa functioneze atat pentru noi, cat si pentru binele suprem. In schimb, trebuie sa invatam sa lucram in limitele stabilite de aceste bunuri si sa le folosim cu intelepciune.

Casa a treia
(Guvernata de zodia Gemeni si planeta Mercur)
Cea de-a treia casa reveleaza atentia noastra fata de mediul nostru local, adaptabilitatea mintii si stilul si maniera comunicarii. Guverneaza de asemenea toate formele de transport, incluzand micile drumuri si rudele apropiate (altii decat parintii). Cat de bine comunicam cu lumea este vital daca vrem sa avem relatii productive cu cei pe care in cunoastem de-a lungul vietii. Aptitudinile de comunicare cuprinde nu doar arta comunicatiei insasi dar eficacitatea cu care ne transmitem mesajul. Un comunicator apt este unul inteligent care se gandeste la ce spune (sau scrie), cum se exprima si cum se asigura ca au fost intelesi clar. Casa a treia ne aduce aminte ca acesta este un proces constient, unde puterile noastre de analiza pot fi folosite pentru a ne da claritatea gandirii. Invatarea este un alt element cheie al aceastei case, care guverneaza si educatia primara si mediul educational atunci cand am fost invatati efectiv cum sa gandim si sa comunicam. Aici este locul unde ne dezvoltam intelectual si invatam cum sa interactionam efectiv cu ceilalti. Lectia Casei a Treia este sa invatam sa ne folosim de propria noastra inteligenta pentru a colationa ceea ce invatam in asa fel incat suntem capabili sa impartasim ceea ce am invatat pentru a ne favoriza nu doar noi, dar si pe cei din jurul nostru care pot beneficia de cunostintele noastre.

Casa a Patra
(Guvernata de zodia Rac si Luna)
Cuspida casei a patra mai este numita „Imum Coeli” sau „Fundul Cerului”. In aceasta casa se afla fundatiile, radacinile si securitatea sau siguranta noastra. Acesta este locul sanctuarului nostru, unde ne simtim mai linistiti si locul de unde vine sentimentul nostru de apartenenta. In Casa a Patra cream intr-un mod activ un mediu domestic care ne linisteste si ne sustine si serveste ca un refugiu sigur pentru cei pe care ii iubim, in general familia. Aceasta dezvaluie lucrurile pe care viata domestica trebuie sa le satisfaca. Proprietatea si afacerile imobiliare in general cad sub aceasta casa. Stramosii nostri, cultura si locul in societate sunt consideratii importante in aceasta casa, deoarece toate au un rol in a crea radacinile noastre pshilogice. Aici este locul unde eul nostru subiectiv si fundatia pe care ne dezvoltam caracterul sunt stabilite. Casa a Patra este una din cele trei case considerate case ale sfarsiturilor (celelalte 2 fiind casa a8-a si casa a12-a). In cazul Casei a Patra se refera la sfarsiturile si inceputurile naturale, pentru ca este guvernata de Luna si prin urmare guverneaza natura ciclica a vietii. Ne stabilim radacinile ferm in Pamant pe masura ce ne traim vietile si ne infiintam familia. In cele din urma, ne vom intoarce in acelasi Pamant. Casa a Patra, abordeaza si varsta inaintata, anii de incheiere ai vietii noastre atunci cand copilul, de cele mai multe ori devine parinte propriilor lui parinti. Casa a Patra reprezinta familia, istoria, traditiile, iar daca este puternic activata poate arata preocupare sau interes pentru trecut. Toate acestea contribuie la procesul de intregire si completare a eului. Casa a Patra este, de asemenea, casa parintilor care au avut o influenta mai mare asupra copilului, aceasta fiind de obicei mama, dar poate fi oricine indeplineste rolul de ingrijire in viata ta.

Casa a Cincea
(Guvernata de Leu si Soare)
Aceasta casa este centrul creativitatii si a vietii insasi; ea ne reveleaza copiii, aventurile amoroase, activitatile placute si de creatie. Actul creatiei este foarte important in Casa a Cincea, fie pentru ca ne canalizam energiile in eforturile creative, fie prin actul procreerii in sine. Este casa care se refera la a sti ce ne place si ce ne da placere. Placerile emotionale date de intalniri romantice sau simpla veghere a copiilor sunt de asemenea incluse aici. Pe langa faptul ca este casa tatalui, aceasta este si casa unde ne asumam riscuri, fie ele riscuri financiale cum ar fi jocurile de noroc sau riscuri in dragoste, sau viata in general. Aceasta este casa care ne permite sa ne distram. Tema predominanta aici este placerea care provine din distractie, jocuri, hobbiuri. Viata este mai mult decat sa fii sau sa faci, ea implica si descoperirea, sa gasim placerea in viata noastra ne imbunatateste viata in multe feluri, facandu-ne mai completi ca indivizi. Plantele in aceasta casa reprezinta calea auto-dezvoltarii noastre in copilarie, copilul nostru interior si dezvaluie modul in care ne expunem identitatea personala. Lectia pe care o are de oferit Casa a Cincea este ca simplul act al creatiei, este, in mod esential, darurire de sine, participand in procesul de creatie este modul nostru de a ne face remarcati in lume si, astfel, aducem placere nu doar pentru noi insine ci tuturor pe care ii influentam.

Casa a sasea – Casa Sanatatii
(Guvernata de zodia Fecioara si planeta Mercur)
Casa a sasea este casa serviciului si datoriei si se ocupa de domeniile de lucru, sanatate, rutine si obiceiuri. Aceasta indica angajarea sau angajatii, structurile ierharhice, in general Casa a Sasea se ocupa de serciviul practic si ingrijirea pe care o acordam altruist celorlalti. Aceasta casa indica de asemenea atentia fata de rutina si ordine, daca suntem sistematici sau dezordonati, reprezinta felul de imbracaminte ales, igiena, dieta si in general sanantatea. Munca si sanatatea sunt de multe ori asociate in Casa a Sasea, munca ne afecteaza sanatatea si sanatatea ne poate afecteaza munca, de aceea echilibrul este necesar. Unul dintre motivele pentru care munca si sanatatea sunt atat de strans legate in aceasta casa este modul cum reactionam psihologic in momente de criza de multe ori rezulta in manifestari fizice. Exista o senzatie holistica distincta fata de influenta acestei case. Reactiile noastre si procesarea oricarei crize ne defineste caracterul si personalitatea. Cu totii avem datoria sa lucram cu evolutia noastra personala si integrarea corpului, mintii, starilor, sufletului si spiritului este unul din rolurile indeplinite aici. Munca in folosul celorlalti este puternic prezentata aici, accentul fiind pe ceea ce putem da neconditionat altora si cum acestia pot raspunde reciproc. Munca si serviciul pe care il facem pentru altii ne face persoana care suntem. Cu totii avem resposabilitatea de a ne realiza potentialul de a servi lumea intr-un fel sau altul, pentru ca facand asta, fiecare contribuim la functionarea eficienta a intregului, in acelasi fel ca fuctionarea eficienta a fiecarei celule din corpul nostru duce la crearea unui intreg sanatos.

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.