Ce este Astrologia?

Astrologia este unul dintre acele subiecte usor de invatat, dar pentru a fi cunoscuta si stapanita in profunzime este necesara o viata intreaga. Majoritatea oamenilor sunt familiari cu aspectele cele mai de baza ale astrologiei si, in general, pot numi macar o caracteristica de baza a zodiei lor. Ceea ce este popularizat de horoscop – care apare zilnic in ziare, reviste si site-uri – este zodia sau semnul zodiacal in care se afla Soarele in astrograma. Din pacate, multi oameni cred ca astrologia se limiteaza doar la semnul in care s-au nascut, dar, desi este un punct bun de pornire, astrologia este mult mai mult decat atat.

Astrologia nu este o inventie moderna ce a fost inventata acum cativa ani, nici macar acum zeci sau chiar sute de ani. Astrologia a fost studiata de milenii, aproape la fel de veche ca istoria inregistrata.

Initial, astrologii erau preoti si savanti si erau vazuti ca si doctori sau oameni stiutori de carte. Chiar si in religia crestina apar prin cei Trei Magi de la Rasarit (magul, conform definitiei, fiind vestitor, dar mai ales astrolog). In acele timpuri, astrologia era stiinta ce combina astronomia cu psihologia, acestea din urma fiind succesorii moderni ai astrologiei. In Antichitate, grecii si romanii isi bazau sistemul de credinte despre zei in functie de ce credeau ca “este sus in cer”. Zeus, care echivaleaza cu Jupiter in miturile romane, asemenea celorlalti zei si zeite aveau corespondent in planetele vizibile de catre antici. Astrologia era la fel de populara in Babilon, in Egipt precum si in Orientul Mijlociu, India si China.

Astrologia moderna s-a schimbat odata cu descoperirea planetelor noi: prima a fost Uranus in 1781, iar apoi au urmat Neptun si Pluto, precum si asteroizii cu energie de tip feminina. Aceste trei planete au un efect mai puternic pentru generatie ca intreg, mai degraba decat individual, dar au totusi un rol important in astrologie.

Astrologia descrie interactiunea dintre planete (incluzand Soarele si Luna) si semnele astrologice. Relatiile si interactiunile dintre ele sunt facute matematic, iar astrologia studiaza aceste cicluri matematice. Fiecare semn zodiacal reprezinta un aspect a fiintei umane; Berbecul incepe ciclul, reprezentand egoul, iar Pestii il completeaza, reprezentand inconstientul colectiv al intregii umanitati. Intre cele doua, fiecare semn poarta cu el energia unei diferite faze ale evolutiei umane in Univers.

Impactul pe care il au planetele studiate in astrologie, poate fi inteles mai usor daca tinem cont de gravitatie. Soarele are gravitatia cea mai mare si, prin urmare, are efectul cel mai puternic in astrograma personala, urmat de Luna, satelitul Pamantului. Celelalte planete nu sunt sateliti ai Pamantului, insa, cu toate acestea ele au gravitatie si afecteaza Pamantul la randul lor. Soarele controleaza miscarea Pamantului, iar Luna controleaza mareele, dar si celelalte planete au efectele lor asupra Pamantului – si asupra oamenilor care traiesc pe Pamant. Uneori influentele pot fi atat de puternice ca o depasesc pe cea a Soarelui!

Astrologia poate fi abordata ca filosofie, care ne ajuta sa ne explicam viata si fenomenele ei, dar si ca un instrument de predictie a viitorului. Cel mai important este ca ne putem descrie pe noi insine pe baza indicatiilor planetare. Semnele functioneaza dupa acelasi sistem: fiecare din cele 12 semne sunt o combinatie unica ale celor patru Elemente: Pamant, Apa, Foc si Aer – si cele trei Calitati: Cardinale, Fixe sau Mutabile. Elementele si Calitatile demonstreaza ca toti facem parte dintr-o mare armonie ce guverneaza Universul, ca este o conexiune intre toate fiintele vii si universul ce ne inconjoara.

In plus, astrologia nu interactioneaza cu credintele religioase ale oamenilor. De fapt, majoritatea religiilor incorporeaza idei care fac legatura dintre modul cum iti traiesti viata si unde vei ajunge dupa moarte. Astrologia trateaza aceleasi idei prin conceptul de karma: ansamblul de insusiri, beneficii, lectii de viata pe care le avem se datoreaza actiunilor noastre trecute (inclusiv cele din vietile anterioare), dar si ceea ce facem in aceasta viata va determina ce ni se va intampla (inclusiv cu repercursiuni in viata urmatoare). Filosofia de baza este aceeasi; ele sunt insa exprimate in feluri diferite.

De-a lungul timpului, s-au dezvoltat mai multe ramuri ale astrologiei: medicala – cu scop peventiv sau curativ, karmica – ce confera o revelare a potentialului cu care am venit in aceasta viata pentru o mai buna intelegere a lectiilor pe care le avem de invatat, pentru afaceri si bursa de valori – care indica momentele oportune pentru luarea unor decizii, astrologia vremii mai este populara in unele locuri; astrologia este folosita si pentru a studia politica si diferitele evenimente cu impact la scara mare, iar astrologia electionala ajuta oamenii sa aleaga date favorabile sa se casatoreasca, sa inceapa o afacere, sa se angajeze la un nou loc de munca si asa mai departe. Cea mai populara forma de astrologie este, totusi, astrologia clasica, cea care analizeaza oamenii in baza datei si locului nasterii lor.

astrologia studiaza interactiunile dintre planete Astrologia ia in considerare fluxul si refluxul de energii din Univers controlate de fiecare planeta in parte, iar ca stiinta studiaza interactiunea dintre materie si energie. Simbolurile folosite in astrologie construiesc o limba unica a energiei.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.