Ce este energia Kundalini si cum poti sa o trezesti?

Energia Kundalini este un concept antic derivat din texte hinduse de yoga. Termenul din sanskrita se traduce prin „spirala”, de aceea simbolul pentru aceasta energie este sarpele. Kundalini este ilustrata ca doi serpi incolaciti in mod vertical, reprezentand trezirea si deschiderea fiecarei chakre.

In mod interesant, ondularea serpilor din ilustratie seamana mult cu imaginea ADN-ului. Se spune ca in codul genetic se gasesc enorm de multe informatii anitice, universale, ca si cum ar fi o librarie vie pe care putem sa o accesam daca suntem constienti. Texte yogine explica faptul ca energia Kundalini este prezenta atunci cand fetusul incepe sa ia forma in uterul mamei. Energia se incolaceste la baza coloanei vertebrale la nastere. Ea poata sa ramana acolo pana la moarte, dupa care se intoarce la sursa sau poate sa fie trezita in timpul vietii.

Kundalini poate sa dezvaluie, incepand de la baza coloanei vertebrale si urcand pana in crestetul capului ca rezultat al practicii spirituale si al evenimentelor si alegerilor facute care ne deschid chakre-le. Acest proces poate sa fie extrem de incet sau poate sa se intample dintr-o data, ca o explozie de energie.

Dupa spusele yoginilor, cele doua curente energetice care urca pe coloana vertebrala reprezinta energia masculina si cea feminia. Ida este canalul energetic stang si reprezinta culoarea alb, energia feminina, rece, Luna. Pingala este canalul drept si reprezinta culoarea rosu, masculinitatea, cald si este asociat cu Soarele.

In mijloc se gaseste Sushumna sau canalul central. Energia Kundalini se misca un sus pe acest canal, din chakra pamantului sau Muladhara, mergand pana in Sahasrara sau chakra coroana. De indata ce energia ajunge la creier sau la chakrele superioare, se spune ca sufletul este liber, fiinta atingand iluminarea sau cel putin are experienta acesteia.

Daca Kundalini este trezita instant, ea poate sa produca numeroase simptome fizice, emotionale si psihologice cum ar fi ameteala, transpiratie si energie mai mare. Iar asta are sens mai ales daca o chakra care este foarte deschisa, aproape deschisa sau blocata poate sa se manifeste fizic sau emotional.

Procesul poate sa fie mult mai incet daca exista blocaje mari la anumite chakra-e. Energia are nevoie sa curga liber cand urca pe coloana, iar blocajele ar putea sa incurce aceasta urcare.

Cum sa trezesti energia Kundalini?

Ca multe alte elemente din spiritualitate, energia Kundalini poate sa fie trezita prin exercitii de respiratie (pranayama) , yoga ( exercitii posturale de yoga, meditatie) si prin constientizare.  Poti sa incerci sa meditezi si in timpul acesta sa te concentrezi pe respiratie. 

De asemenea, posturile de hatha yoga sunt concepute incat sa deblocheze energiile din corp, pentru o curgere mai fluida a lui Kundalini. Iar exercitiile de yoga posturala combinate cu meditatia si pranayama pot sa deblocheze si sa activeze armonios toate chakrele.

De asemenea, consider ca pe langa practica propriu zisa este la fel de imporant sa citim si sa studiem spiritualitatea. Deoarece aceste informatii pot sa ne ajute sufletul sa isi aminteasca vechea cunoastere si sa il pregateasca pentru adevarata trezire. 

Daca aveti intrebari in privinta energiei Kundalini, a cursului de yoga, a meditatie, nu ezitati sa lasati un comentariu aici sau sa ne scrieti pe contact@alchimia-vietii.ro sau pe pagina de Facebook „Alchimia Vietii” (@cursdeyoga).

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.