Ce schimbari poate sa aduca postul oamenilor cu diabet de tip 2, cancer si alzheimer

„Toti avem o medic in interiorul nostru; trebuie doar sa il ajutam sa isi faca treaba. Vindecarea naturala este o forta este cea mai importanta parte din insanatosire. Mancarea ar trebui sa fie medicamentul. Dar sa mananci atunci cand esti bolnav inseamna sa hranesti boala.” – Hipocrate

Postul nu a primit cat atentie ar fi trebuit cand vine vorba de sanatate si de medicina. Mai ales ca nu prea poti sa faci bani de pe urma postului. Studiile farmaceutice folosite in scolile medicale nu vorbesc aproape deloc despre post, iar doctorii nu au cum sa stie multe despre acest subiect, mai ales din perspectiva stiintei. Doctorii invata foarte putine lucruri despre nutritie si sunt instruiti cum sa prescrie medicamente.

Doctorul Jason Fung incearca sa schimbe asta. El este unul dintre oamenii de stiinta si doctorii care incearca sa creeze notorietate in jurul ideii ca postul poate sa ajute foarte mult la sanatate. Daca practica de a tine post era rea sau nociva in orice fel, dupa cum spun unii doctori, sigur devenea un lucru cunoscut pana acum. Dar acum exista studii care arata beneficiile pe care poti sa le ai in urma postului.

Cercetarea

De exemplu, un studiu recent a aratat cum postul poate sa faca pactreasul sa se regenereze si sa funtioneze normal, controland zaharul din sange si inversand simptomele diabetului.

Nu exita nicio dovada ca, pentru o persoana sanatoasa, postul este periculos. Daca iei anumite pastile prescrise de medic sau ai alte probleme dedicale, atunci poate sa existe situatii. Dar este clar faptul ca organismul uman a fost contruit sa reziste lunge perioade fara mancare.

Postul si Diabetul

Doctorul Fung, ca alti 90% dintre doctori a invatat lucrurile in mod conventional. El este specialist de rinichi si multi pacienti de-ai lui au/au avut diabet de tip 2. Eventual, lucrurile au inceput sa fie clare si a realizat ca ceva este gresit in tratarea diabetului.

Pacientii cu acest tip de diabet iau insulina si urmeaza un regim recomandat, dar chiar si asa pot sa apara complicatii grave, mai ales probleme cu rinichii. Din aceasta cauza, ei pot sa orbeasca, sa aiba nevoie de dializa sau chiar sa le fie amputatea diferite membre.

In interviul de ma jos, doctorul Fung vorbeste despre mai multe mituri si probleme care sunt adesea aduse in discutie cand vine vorba de post. El explica rolul insulinei si explica mai multe moduri in care poti tine post.

Postul, Creierul si Bolile neurodegenerative

Mai jos este un discurs al lui Mark Mattson de la TEDx, el este directorul general de la Laboratorul de Neurostiinta al Institulului National de Imbatranire. El este si profesor la catedra de Neurostiinta de la Universitatea Johns Hopkins, una dintre cele mai cunoscute facultati pentru cercetare mecanismului celulelor si a moleculelor care produc bolile neurodegenerative, cum sunt Parkinson sau Alzheimer.

„De ce dieta normala este de trei mese pe zi si o gustare? Nu e ca si cum este cel mai bun model de alimentatie, dar asta e parerea mea. Se pune multa presiune pe ideea de a avea un program alimentar, iar asta costa multi bani. Industria alimentara – fac ei bani daca oamenii vor sari peste micul dejun cum am facut eu azi? Normal ca nu, chiar vor pierde bani. Daca oamenii vor tine post, industria alimentara va pierde bani. Ce zice industria farmaceutica? Cum ar zi daca oamenii ar tine post din cand in cand, ar face exercitii periodic si ar fi sanatosi? Oare industria farmaceutica va mai face bani atunci?” – Mark Mattson

Postul face bine la creier si asta este evident din toate schimbarile benefice pe care le simtim atunci cand tinem post. Creste functiile cognitive si rezistenta la stres, mareste factorii neurotrifici si reduce inflamatiile.

Postul este o provocare pentru creier, iar acesta va raspunde la provocare prin adoptarea de cai mai usoare si simple de raspuns cand corpul va avea de aface cu stres sau risc de boli. Aceleasi schimbari se intampla in creier si atunci cand facem exercitii fizice in mod regulat. Si postul si exercitiile fizice cresc producerea de proteine in creier, fapt care automat promoveaza dezvoltarea neuronilor, a sinapselor si a legaturilor dintre ele.

Dupa cum explica in videoclip, „Provocari pentru creierul tau, chiar daca asta inseamna post sau exvercitii solicitante sunt provocari cognitive. Cand se intampla asta, circuitele neuronale se activeaza, nivelele de proteine cresc, iar asta inceamna cresterea neuronilor si intarirea sinapselor dintre ei.”

Postul poate sa stimuleze producerea de noi celule nervoase din celulele stem din hipotalamus. Doctorul Mattson a mentionat ca postul stimuleaza producerea de cetone, o sursa de energie pentru neuroni, iar asta poate sa mareasca si numarul de motocondrii in neuroni si in celulele nervoase. Toate aceste duc la o memorare si o abilitate mentala mai buna.

Postul si Cancerul

Un studiu publicat pe 5 Iunie de cercatatori de la Universitatea din California de Sud arata ca cicluri de post prelungit cand exista probleme grave in sistemul imunitar, induce regenerarea acestuia. Ei au concluzionat ca postul schimba celulele stem din starea de inactivitate in starea de receptivitatea, ceea ce le face gata de regenerarea organelor sau a sistemului.

Eu fost facute experimente in care pacientii facea chimoterapie. Acestia nu puteau sa manance pentru perioade lungi de timp, iar asta le reducea semnificativ productia de celule albe din sange. Totusi, post a produs o intorsatura de situatie, dand semnale celulelor stem homeopate care sunt responsabile pentru regenerarea sangelui si a sistemului imunitar.

Asta inseamna ca postul omoara celulele imbatranite sau cu probleme, iar cand corpul se recupereaza, el folosete celule stem pentru a crea unele noi si complet sanatoase.

„Nu puteam sa prezicem ca a tine post pe o perioada lunga de timp poate sa aiba asemenea efecte remarcabile la nivelul regenerarii cu celule stem. Cand nu mai mananci mult timp, sistemul incepe sa salveze energie si un lucru pe care il face pentru a pastra energia este sa inlature celulele batrane si sa le inlocuiasca. Ce am observat, atat la oameni cat si la animale este ca dupa o perioada mai lunga de post, nivelul de celule albe din sange scade. Iar atunci cand mananci din nou, el va creste.” – Valter Lango

Inainte de a tine post

Inainte de a tine post trebuie sa stii ce sa faci, asa ca iti recomand ca cercetezi putin.

O metoda recomandata de a tine post care a fost testata de Michael Mosley cu scopul de a scapa de diabet, colesterol marit si alte probleme asociate cu obzitatea a fost Dieta 5/2. Asta inseamna ca scazi la un sfert caloriile pe care le consumi in ziua de post (pentru barbati 600 calorii si pentru femei 500 calorii). In acest timp, consumi multa apa si ceai. Postul il tii doar doua zile pe saptamana, in timp ce in restul de cinci zile mananci normal.

O alta varianta este sa mananci intre orele 11am si 7pm in fiecare zi, dar sa nu mai mananci in afara acestor ore.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.