Cele 3 traditii romanesti de primavara

Tara noastra este plina  de traditii si obiceiuri, iar venirea primaverii este marcata de multe sarbatori. Cand toata natura revine la viata dupa lunile grele de iarna, tara devine se umple de bucurie pentru toata lumea.

Martisor

Martisorul se sarbatoreste pe 1 Martie, dupa cum bine stim. Este momentul care anunta venirea primaverii si pentru asta se ofera femeilor de toate verstele cadouri micute numite „martisoare”.

In timpurile stravechi, martisorul era un talisman norocos facut din ata de doua culori – rosu si alb. Era purtat de femei si de copii ca sa ii protejeze si ca sa ii faci mai puternici si sanatosi. Mai tarziu, atele rosii si albe au fost agatate de monezi, iar apoi oamenii au inceput sa devina creativi si sa transforme asta in arta, ajungand la martisoarele de azi.

Un martisor este purtat intre 9 si 12 zile, iar apoi atelele rosii si albe se leaga de ramurile unui copac. Legenda spune ca daca copacul va inflorii, cel care a legat atele va avea un an plin de bogatii.

Babele

Primele 9 zile de primavara mai sunt numite si Babele. Traditia spune trebuie sa alegi o anumita zi, iar daca acea zi va fi frumoasa si insorita, atunci asa va fi tot anul pentru tine.

Traditia Babelor vine de la agricultorii care incercau sa prezica cum va fi recolta in anul acela.

Legenda spune ca prima zi din luna Martie este ziua babei Dochia, o divinitate agrara care s-a urcat pe munte cu fiul ei, Dragobete, ea purtand 9 cojoace. In prima zi a inceput sa ploua, asa ca si-a dat un cojoc jos. A doua zi a facut acelasi lucru, pentru ca ploaia nu se oprea. In final ea a fost nevoita sa-si dea toate cojoacele jos pana a inghetat.

Se crede ca povestea s-a intamplat in Muntii Bucegi, in imina Romaniei, la cota 2200 metrii, unde acum stau pietrele care poarte acelasi nume – Babele.

40 Mucenici

9 martie reprezinta ziua celor 40 de sfinti mucenici sau martiri. Un alt nume pentru aceasta sarbatoare este Mosi. In unele parti ale tarii, sarbatoare e celebrata de toata familiea prin mancare in forma de prajiturele sau supa dulce cu nuca si taitei seciali. Dar in alte parti oamenii se duc la biserica si impart celor saraci.

Pe 9 martie, barbatii in special, trebuie sa bea 40 de pahare de vin facut in casa. Se spune ca vinul ii va ajuta sa fie mai puternici pe parcursul anului.

Mucenicii este o sarbatoare traditionala cu conatatii religioase, reprezentant in calendarul ortodox cei 40 de sfinti din Sevastia care au fost fost arsi de vii. Sunt si alte legende pentru aceasta sarbatoare, dar aceasta e cea mai cunoscuta.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.