Cum sa inveti sa te iubesti mai mult si sa iti imbunatatesti relatia cu partenerul

Iubirea de sine este un subiect dificil pentru multi oameni, mai ales pentru ca suntem intr-o perioada in care acest tip de atitudine nu este privita tocmai bine de ceilalti. De cele mai multe ori este vazuta drept vanitate si poate sa fie incurcata cu egoismul.

Ceea ce nu bagam de seama este ca nu poti sa tratezi oamenii din jurul tau  cu conpasiune si bunatate daca nu faci asta in aceeasi masura si fata de tine insuti. Cum poti sa dai iubire celorlalti daca tu te simti neiubit sau nedemn de iubire?

Daca incepi sa te iubesti mai mult, simultan iti vei consolida si abilitatea de a te conecta cu ceilalti. A fi onest si vulnerabil cu tine insuti poate sa fie dificil, dar este necesar sa incepi sa faci asta. A simtii emotiile complet si a le accepta asa cum sunt putem sa dezvoltam abilitatea de a empatiza si de a fi mai vulnerabili cu ceilalti, asadar crestem conexiunea din relatiile noastre.

Nu gandi negativ

Chiar daca esti optimist, din cand in cand mintea poate sa sara la cea mai proasta concluzie. Atunci cand se intampla asta, recunoaste ca sari la o concluzie care nu e adevarata si ca nu exista nici o cale prin care poti sa stii adevarul inainte ca acel eveniment sa se fi terminat. Asa ca mai bine nu iti pierde timpul facandu-ti griji pentru partenerul tau, pentru job sau orice altceva te streseaza.

Desigur, este natural sa pui in cumpana toate posibilitatile, dar scenariile pe care le creezi in minte nu trebuie sa iti produca stres, iar daca se intampla asta, cel mai bine ar fi sa nu te mai gandesti la ea deloc.

Iar daca te gasesti in situati in care nu poti sa te opresti din a face scenerii negative, atunci spune cu voce tare „stop! stop!”. Asa ii comunici creierului tau ca vrei sa opresti tot procesul acela mental si sa ca nu lasa sa devina realitate.

In conflicte imagineaza-ti si o viziune de ansamblu

Uneori cand pierdem printre emotii, intram in starea de victima si putem sa incepem sa ne gandim „de ce eu?”, „saracul de mine”. Cand ne asumam acest rol, devine dificil sa empatizam cu altcineva si sa recunoastem ca uneori nu avem intreaga poveste. Persoana respectiva poate doar a proiectat emotiile tale pe tine, decat sa rezolve proriile emotii.

In loc sa egalezi agresivitate cu agresivitate, incearca sa folosesti compasiunea. Intreaba persoana respectiva de ce se simti agitati sau suparati. De cele mai multe ori, cand o persoana este suparata si isi varsa aceste sentimente pe altcineva, poate sa fie un strigat de ajutor.

Eu de fiecare data cand nu am o stare buna incerc sa analizez care ar putea sa fie motive si incerc sa pun lucrurile in perspectiva. Nu vreau da pierd timpul plangandu-ma de lucruri marunte, as prefera mai mult sa fiu sanatoasa si intr-o stare de fericire, sa ma focalizez pe lucrurile care sunt cu adevarat importante.

Fa o lista a lucrurile pentru care esti apreciativ

De cand am inceput sa fac asta, am inceput sa am o alta perceptie a lumii din jurul meu  – o perceptie mai luminoasa si mai pozitiva. Scriu locuri, oameni, obiecte, citate si multe altele care ma fac sa ma simt apreciativa. Astfel incepi sa te focalizezi pe frumusetea universului si nu pe partile negative.

Desigur, dualitatea exista pretutindeni si este important sa iti infrunti porovocarile si lectii cu capul inainte. Dar e la fel de important sa recunosti cat de minunat si cat de norocos esti ca traiesti. Iar daca gasesti dificil sa enumeri lucrurile care te bucura, atunci incepe cu cele marunte, dar care sunt incredibil de importante – respiratia, apa curata, mancare si alte necesitati.

Concluzie

Prin a avea compasiune fata de tine, poti sa o extinzi si asupra celorlalti. Studii peste studii arata ca oamenii cei mai fericiti sunt cei care nu numai ii ajuta si pe ceilalti, dar si cei care isi lasa loc si pentru ei insisi.

Indiferent unde esti in viata, indiferent daca esti intr-o relatie sau nu sau daca te iubesti mult sau putin, cred ca suntem cu totii de acord ca nu niciodata nu exista „prea multa iubire”.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.