Uneori sa stai in meditatie poate sa fie dificil. In timp ce, de exemplu, stai turceste sau in lotus si cu mainile in Jnana Mudra, ai ochii inchisi si incerci sa elimini gandurile. Dar de multe ori, mai ales dupa o zi sau saptamana mai agitata, minte nu se linisteste atat de repede cum am vream noi. Asta poate sa creeze flustrare sau chiar poti sa iti pierzi motivatia de a mai medita.
Dar cu toate cercetarile despre benefiicile meditatie si cu toata intelepciunea lui Buddha, este greu sa treci peste ceva care stii ca este contra regulilor meditatiei.
Dar mai e ceva – meditatia nu trebuie sa fie intr-un fel anume. La nivel fundamental, cu totii suntem conectati, dar la un nivel mai complex si modern, suntem absolut unici, personalitati diferite si diverse nivele de constiinta. Asa ca…totusi cum am putea, fiecare dintre noi, cu toate diferentele noastre, sa stam si ma meditam in acelasi fel?
Dar ce faci daca „stai si sa te detasezi”, dar descoperi ca nu te simti tocmai confortabil? De ce nu incerci si alte forme de meditatie?
Meditatie prin mers
Acest tip de meditatie pune in functiune mai multe lucruri – coordonarea cu respiratie si, mai ales, punerea in miscare a corpului. Rezultatul ei este ca o plimbare inceata, fara graba. Ochii raman deschisi, diferit de meditatie normala unde stai jos, iar corpul se misca, interactionand cu lumea exterioara. In modul acesta poti sa fii mai atent si la momentul prezent.
Multe practici spirituale includ si meditatia prin mers – zen, mindfulness, dao – fiecare avand instructiuni diferite.
De exemplu, meditatie prin mers promovata de Mindfulness este o adaptare a celei buddhiste, pentru ca implica miscare si nu pune la fel de mult pret pe focalizarea atentiei. In acest mod, mintea nu mai este centrul nostru de interes, pentru ca majoritatea atentiei e pusa mai mult in exterior.
Trecerea la meditatia statica
Dupa un timp de meditatie prin miscare, fie mers sau chiar yoga,, dar si prin observare, iti vei cunoaste mai bine mintea. In ce situatii devine mai activa, care e tematica gandurilor si asa mai departe.
Poti incet incet sa te memorezi starea de calm mental si sa o aplici cat mai des. Poti face asta mai intai chiar in timpul mersului. Observa cum se calmeaza mintea, observa corpul tau, respiratia cand mintea este calma. Observa cum totul este mai linistit si chiar daca mergi, respiratia ta este lina, iar efortul este minimal. Fa asta cat mai des pana ajungi sa stii toate semnele pe de rost, ca sa zic asa. Apoi, daca se iveste o situatie in care mintea ta devine prea activa, pune toate aceste lucruri in aplicare si vei vedea cat de usor te vei calma.
Pentru a face trecerea de la meditatia in miscare la cea statica trebuie doar sa rememorezi acelele momente de calm. Cat de incet respirai, calmul emotional si mental pe care le simteai, siguranta si increderea in tine, modul in care iti batea inima. Numai ca acum, in loc sa te misti, stai in lotus (padmasana), jumatate lotus sau turceste.
Alternand de cateva ori intre meditatia in miscare cu cea statica vei observa cat de mult acestea se coreleaza si se sustin una pe cealalta.
Lasa un comentariu