Cum să îți limpezești mintea

Trebuie găsim echilibrul şi liniştea interioară pentru a fi prezenţi şi putem acţiona în toate momentele. Cum faci acest lucru mai ales dacă te simţi distras şi fără contact cu prezentul – cum să îți limpezești mintea? Exact în aceste momente poţi învaţa cel mai bine cum faci acest lucru. În cazul în care te simţi copleşit, este mintea ta care te copleşeşte, nu momentul în care te afli. Pentru a centra mintea, o limpezeşti de tot ceea ce îţi distrage atenţia, trebuie realizezi toate acestea sunt proiectate de tine. Ai creat acest sentiment; ai făcut posibil ca mintea fugă de tine, ai construit momentul până în punctul în care te simţi copleşit. Orice moment, oricum ar fi el, poate  existe în afara aceastei stări de împovărare.

Voi sunteți cei care crează circumstanțele care vă fac sa vă simțiți covârșit lăsându-vă mintea să fugă. Nu este nevoie de niciun control al minţii voastre sau de o gestiune specială ca gândurile rămână clare. De fapt, exact opusul este necesar pentru a  stăpâni mintea. Imagineazăţi mintea este un cal închis într-un grajd. Iar apoi imaginaţivă că-i dați drumul după ce a fost ţinut închis, mereu sub control. Ar lua-o la goană, nu-i aşa? Ar căuta să-și folosească energia, ar cutreiera. Mintea care nu este plasată în cuşti sau ținută sub control nu are nevoie să o ia la goană pentru a se expansiona. Un cal care este liber pască, să contemple şi călătorească liber, o va lua la goană din când în când, dar va fi mulțumit și doar să existe. Așa e mintea ta. Mintea ta caută să fie utilă; ea caută înţelegere și nu să fie copleșită de mizeria amestecului de gânduri, idei, temeri sau griji. Starea sa cea mai bună – de contemplaţie – este atunci când este în largul său, deschisă şi liberă.

Tu şi mintea ta funcţionaţi cel mai bine atunci când mintea este lipsită de distragerea atenţiei, atunci când i se permite hoinărească liber de la gând la gând. Imagineazăţi că-ţi concentrezi mintea asupra momentului prezent, lăsând-o capteze ceea ce se întâmplă în jurul tău şi ai grijă să nu fie distrasă de temerile şi grijile tale. Când mintea ta este liberă, atunci momentul în care te afli, de asemenea, se simte eliberator. Când nu mai încerci să-ți controlezi gândurile forțând prea mult într-o direcție, alimentându-ți grijile, mintea curge odata cu tine. Mintea ta funcţionează cu tine şi nu împotriva ta, iar pentru aceasta trebuie te detaşezi de ea. Detașându-te de eamintea îţi va permite te simţi liber în momentul prezent, nu te va mai presa nimic; poți pur şi simplu fii cu gândurile tale aici şi acum. Nu încerca te gândeşti doar la un anumit lucru. Lasă mintea fie cu tine în prezent, dă-i libertate. O minte liberă trece uşor peste tot ceea ce se întâmplă; aceasta nu se va simţi copleşită, deoarece este liberă să se adapteze.

Detaşeazăte de mintea ta ca ea  te poată servi bine. Este opusul de a te forţa  fii mereu prezent, pentru că mintea ta întotdeauna este. Acest lucru poate fi simplu dacă îndepărtezi gândurile asupra cărora îți forțezi mintea să se preocupe; trebuie laşi de-o parte nevoia de a te lăsa obsedat de anumite idei, temeri sau griji. Trebuie să-ți lași mintea fie fără o anumite direcţie. La fel cum un cal ar prefera  fie liber alerge,  pască fericit, aşa şi o minte trebuie fie deschisă, accesibilă şi adaptabilă. Elibereazăţi mintea ca  fie în prezent cu tine lăsâd-o liberăfără o mai controlezi. Lăsa-ţi mintea  fie deschisă la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Te vei simţi mai lucid şi vei înţelege mai uşor, adaptândute la lumea care te înconjoară

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.