Déjà vu – Misterul memoriei

Multi dintre noi am avut aceasta experienta: fie stai cu prietenii tai de vorba, fie explorezi un loc pe care nu l-ai mai vizitat vreodata cand, deodata, un sentiment coplesitor navaleste asupra ta si realizezi ca ai mai trait acest moment inainte. Familiaritatea te bulverseaza, senzatia are un impact naucitor asupra ta, apoi se disipa la fel de repede si neprevazut cum a aparut. Ai prevazut oare viitorul? Cu toate acestea nu-ti poti aminti cand ai experimentat aceasta premonitie.

Déjà vu este un termen francez care inseamna „deja vazut” si este raportat ca se petrece la 60-70% dintre oameni, cei mai multi cuprinsi intre varstele de 15 si 25 de ani. Sunt multe teorii in legatura cu natura acestei experiente.

O speculatie este aceea ca déjà vu ar fi o anomalie a memoriei. Aceasta teorie leaga acesta traire de transmiterea gresita de informatie din creier. Sigmund Freud a teoretizat ca aceste experiente rezulta din dorinte reprimate sau memorii legate de un eveniment stresant pe care oamenii nu il mai acceseaza ca o memorie obisnuita. Psihoanalistii il atribuie greselii temporare a creierului de a distinge trecutul de prezent.

In 2012 a fost demarat un experiment prin care o echipa de cercetatori stiintifici au dezvoltat o cale prin care sa declanseze sentimente de déjà vu in laborator. Au monitorizat activitatea cerebrala a voluntarilor in timp ce ei au avut aceste experiente. Regiunile cortexului cu functia de memorie au ramas inactive, in schimb au fost activate zone ale creierului implicate in luarea deciziilor si rezolvarea conflictelor.

Au fost gasite conexiuni au fost gasite si conexiuni intre déjà vu si boli precum schizofrenie si anxietate. Oamenii ce prezinta aceste disfunctii sunt dispusi sa aiba aceste trairi mai mult decat oamenii obisnuiti. Cea mai puternica asociere patologica a fenomenului déjà vu este cu epilepsia lobului temporal. In aceasta zona a creierului se regasesc amigdala, cortexul rhinal si gyrus-ul parahippocampal, toate aceste zone ocupandu-se de memoria constienta si inconstienta.

Oamenii de stiinta nu au reusit sa ajunga la un consens, intrucat studiile lor aveau rezultate diferite.Unii dintre ei care au o abordare ce se distanteaza de medicina clasica invoca probabiliatea universurilor paralele sa coexiste la unison pana la un eveniment in care se ia o decizie, sentimentul de déjà vu putand sa apara intr-un astfel de moment. Altii sustin existenta unui camp in care sunt stocate toate memoriile a tot ceea ce se putea intampla sau a ce se va putea intampla, creierele noastre avand acces la aceasta sfera, intrucat nu exista parti ale creierului care stocheaza memoriile, ci doar unele care manipuleaza declansarea lor. Sentimentul de déjà vu ar putea aparea datoria unei brese in sistemul de colectare a acestei informatii. Aceste teorii nu sunt bazate pe dovezi palpabile, insa ele pot explica astfel de fenomene.

Persoane initiate in esoterism au si ei la randul lor o explicatie diferita fata de cele pe care le sau cercetatorii. Acestea sustin raspunsul constiintei a persoanei care are o legatura karmica cu acel loc/persoana/eveniment, astfel aparandu-i in minte imagini cu ceea ce va urma sa se intample.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.