Cea mai importanta caracteristica a cursului de yoga Alchimia Vietii este aceea ca indentifica nevoile personale si le satisface prin metode/tehnici practice si eficiente adunate atat din diferite traditii spirituale, cat si din metode alternative actuale: psihologie, dezvoltare personala, NLP. In acelasi timp, cea mai valoroasa insusire a acestui curs de yoga este autenticitatea cunoasterii, a valorilor arhetipale prin desavarsirea fiintei umane pe toate planurile.

Autocunoasterea este cheia evolutiei; asa cum instructorilor nostri le place sa verifice si sa inteleaga veridicitatea teoriilor si a tehnicilor, acestia sunt foarte atenti sa le explice si sa le transmita cursantilor intr-o maniera cat mai personalizata astfel incat ei sa poata identifica metodele cele mai potrivite de a practica, inclusiv cand sunt pe cont propriu, cu atat mai mult cu cat evolutia este o experienta personala.

Fondatorul Alchimia Vietii a inceput practica yoga la varsta de 16 sub indrumarea unui mare carturar, erudit si autodidact, pe nume Vergiliu Neculau, bun prieten din tinerete cu Mircea Eliade. Desi yoga a fost interzisa in Romania in 1982, dupa scandalul cu Meditatia Transcedentala, in 1986, a deschis la intreprinderea la care lucra un curs de yoga pe care l-a denumit ”Cerc aplicativ de Gimnastica Psihosomatica Integrala”, motiv pentru care a fost anchetat de catre temuta Securitate si, in cele din urma, a fost condamnat la inchisoare in 1987. Dand Statul in judecata pentru aceasta condamnare nedreapta, el a obtinut in 2016 statutul de detinut politic, lucru care atesta verticalitatea si autenticitatea ideilor sale. In prezent, Eugen preda yoga integrala la cursul pe care acesta l-a fondat.

 Occidentul s-a imbunatit si exceleaza in a aduce satisfactia cerintelor si confortul in viata oamenilor. De aceea, pe langa promovarea unei vieti sanatoase prin alimentatie si sport, societatea a fost nevoita, pentru a aduce si implinire, fericire si pace interioara, sa aduca si yoga, pe care a adaptat-o contextului marilor orase si nevoilor pesonale a diferitelor categorii de interese: yoga pentru gravide, yoga pentru batrani, yoga pentru sportivi, chiar si yoga pentru oameni care nu au timp sa practice yoga. Toate acestea au insa in comun acelasi lucru – acesta este YOGA.

Yoga este procesul de rezonanta, fuziune, punere la unison intre microcosmosul fiintei umane si marele univers din care aceasta face parte. Aceasta rezonanta este initiata, constientizata si amplificata in mod gradat pe tot mai multe planuri ale fiintei umane, ducand in cele din urma la realizarea Sinelui Suprem. In practica yoga, fiinta umana se transforma in mod gradat, punand in aplicare principii, metode, procedee care apartin unui vast sistem teoretic, foarte bine pus la punct, de-a lungul a mai multor milenii de studiu si practica. Indiferent de ramura aleasa sau forma de yoga preferata este esential ca practicantul yoga, pe drumul desavarsirii sale, sa trezeasca si sa activeze complet toti cei sapte centri de forta care controleaza la randul lor cele sapte energii fundamentale ale fiintei umane: vitala, sexuala, pasionala, afectiv-emotionala, mentala, supramentala si spirituala.

Romania se afla la paralela 45 ceea ce indica, asa cum afirma si Mircea Eliade, cel mai mare istoric al religiilor, ca aici este punctul de intersectie al celor mai puternice curente culturale ale lumii – cultura orientala si cea occidentala, dar mai ales viziunea lor asupra lumii – si locul in care acestea se unifica in mod armonios, natura romanilor fiind aceea de a reusi sa le imbine.

Printr-o echipa cu numerosi oameni pasionati de stiinta, ce cunosc beneficiile modernizarii societatii si avansarii acesteia, inclusiv al tehnologiei, suntem constienti ca toate acestea nu ar fi posibile daca omul modern nu ar investi in ele si nu le-ar duce mai departe, cu atat mai mult cu cat natura evolutiva a omului nu-i permite sa ramana blocat in aceleasi preocupari pe care le aveau stramosii nostri. In acelasi timp, omul modern, fiind foarte mult solicitat in exterior, are cu atat mai multa nevoie de introspectie, interiorizare si autocunoastere. Cele doua tendinte, cea orientata spre exterior, cealalta spre interior, sunt conditionate de timpul alocat fiecareia, de aceea, pentru a nu neglija vreuna in detrimentul celeilalte este nevoie de EFICIENTA.