Despre efectele relaxarii yoghine si ale standului pe cap

Cred ca ati observat diferentele fata de atunci cand facem doar o singura data relaxarea completa la final.

Sa stiti ca acest exercitiu puteti sa-l folositi in legatura cu toate tehnicile yoga si aceasta din simplu motiv ca daca nu sunteti un yogin avansat care a lucrat foarte mult si sistematic, este foarte posibil ca la prima executie a unei tehnici sa simtiti mai mult efectul de adaptare, elasticizare, deblocare, detoxifiere, punere in miscare a energiilor subtile, inlaturarea imprastierii mentale.

Toate aceste lucruri sunt mai degraba neplacute, desi fenomenul in sine de eliminare a acestor impuritati fizice sau subtile este cat se poate de benefic si de terapeutic pentru voi. Dar in cazul acesta satisfactia personala, efectul din punct de vedere terapeutic si oboseala poate fi considerate o boala. Se poate si muri din astfel de astenie nervoasa. Stiti acele cazuri, popularizate si la noi in tara unde mai ales femei au murit? Diagnosticul a fost moarte prin epuizare. Lucrau mai ales la firme competitive, lucrau foarte mult si acasa, lucrau si ziua si noaptea. De-asta s-a pus problema unor reguli noi la legislatia muncii ca firmele sa nu poata exploata angajatii peste o anumita limita.

Din punctul acesta de vedere de abia la a doua executie o tehnica yoga devine cu adevarat placuta si incepeti sa-i savurati efectele speciale.

Inceputul de trezire a unor capacitati speciale sau puteri paranormale, stari meditative si apoi stari extatice. Adica realizari superioare la care va deschide acces acea tehnica. Atunci solutia simpla este sa fie facuta de doua ori. Mai beneficiati de catre un aspect si este o diferenta. De exemplu, in sport, intr-adevar efortul fizic imbunatateste conditia fizica, dar nu instantaneu, ci mai degraba printr-un feedback de tip activitate – repaos, activitate – repaos. Dar daca ai facut un efort fizic foarte mare, o parte din energie s-a consumat, o parte din acidul lactic s-a acumulat in muschi, deci este nevoie de un timp pentru ca muschii sa-si revina la starea initiala. Cu alte cuvinte, in sport nu poti sa faci efort oricat de mare. La un moment dat trebuie sa te opresti si sa te odihnesti.

In yoga este invers. La fiecare noua repetare si reluare a unei posturi, la urmatoarea reluare e mai bine si mai usor de facut.

Pot sa va dau exemple nenumarate: standul pe cap. Unii au un stres mental. Aceste persoane nu stiu fizica deloc si anatomie nici atat. Pentru ca diferenta de presiune din simpla inversare este de mai putin de 10%  din presiunea atmosferica. De ce? Pentru cine nu stie, o presiune de o atmosfera este realizata de o coloana de apa de 10 metri. Deci un scufundator trebuie sa se scufunde 10 metri ca sa aiba o atmosfera in plus peste el numai de la greutatea apei. Prin schimbarea pozitiei este ca si cum ai avea un tub de apa doar de un metru deasupra ta. Deci asta inseamna a 10-a parte din presiunea atmosferica. Vreti sa stiti cat de mult creste presiunea arteriala in creier cand va enervati? Cam de doua ori. De-aasta multi oameni au avut vene care le-au plesnit la creier cand s-au enervat si niciodata cand cineva a stat pe cap.

Energiile cosmice care ajung in partea superioara a capului sunt vaso-constrictive, sunt yang.

Energiile yang ajuta oasele sa fie mai tari, muschii mai puternici, refac elasticitatea vaselor sanguine. Cu alte cuvinte prima data cand stau pe cap s-ar putea sa li se umfle un pic venele sau sa li se infunde nasul. Dar energiile cosmice deja incep sa se asimileze in partea superioara. Daca ma odihnesc un pic in Yoga Mudra si revin, a doua oara  mi se vor dilata mai putin vasele sanguine, se infunda nasul mai putin. Daca repeti asta de mai multe ori, la un moment dat nu mai apare nicio schimbare. Si eu m-am adaptat la standul pe cap. Si asta nu in nu stiu cate zile. Chiar si in aceeasi zi, aceeasi sendinta daca realizezi mai multe repetari.

Deci din punctul acesta de vedere yoga este unica si am putea spune ca cea mai buna modalitate de a face bine un exercitiu este chiar acel exercitiu.

Deci daca faceti, si chiar daca nu-l faceti bine si aveti dureri, presiuni, contractii, blocaje, stari proaste, nu conteaza ce, toate acestea sunt efecte de purificare. La urmatoarea reluare va fi mai bine si tot asa.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.