Despre fericire si karma

Karma este ca un mare bio-feedback care aduce inapoi tot ceea ce noi facem altora.

Atunci se intampla urmatorul lucru: fericirea voastra depinde de ceva sau de cineva, depinde de factori pe care nu-i putem controla in intregime. Daca cineva care poate face fericite alte fiinte umane are grija sa fie calculat, sa fie egoist, sa fie implicat. Isi retrage starea de fericire atunci cand el se indeparteaza. Si el va pati mai devreme sau mai tarziu acelasi lucru. Va descoperi ca si el depinde de instante superioare care raman reci si nepasatoare la necesitatile lui.

Atunci, facandu-i pe altii sa sufere, ne expunem si noi simetric si karmic la aceeasi suferinta. Daca din potriva, cautam si noi sa facem fericite alte fiinte umane intr-un mod detasat, lasandu-l pe Dumnezeu sa actioneze prin noi, atunci ne creem o karma buna, favorabila, pozitiva, care permite universului sa ne creeze un fel de stare de fericire continua si perpetua.

Fiinta umana este ca un elev tampit, din ala caruia profesorul ii spune, ii repeta, il bate la fund, il bate la palma, iar ii repeta, dar el nu pricepe. Fiinta umana foarte greu invata ca adevarat fericire pentru ea este sa ofere si altora aceasta fericire detasata. In momentul in care fiinta umana invata asta, este pe drumul cel mai rapid si ascendent al fericirii conplete si totale si eterne.

Intrebare: Relatiile de cuplu, de iubire, nu sunt in ambele sensuri? Adica daca spui despre cineva ca da iubire, cand pleaca isi i-a iubirea cu el, iar celalalt sufera. Nu poti spune despre acesta ca este atat de atasat incat atunci cand celalalt pleaca nu poate sa simta bucuria si fericirea pe care o aveau in relatie?

Aici este o teorie mai complicata, pentru ca exista relatii simetrice in care cele doua persoane sunt la acelasi nivel. Stiti, unii oameni sunt spirite mai tinere, care au trecut prin mai putine existente, dar nici nu are rost sa vorbim mai pe larg despre teoria asta acum. Altii sunt suflete mai batrane. La yoga vin in general sufletele mai batrane care au trecut prin mai multe experiente.

Atunci daca ambele suflete sunt foarte tinere, nu poate sa fie vorba de o detasare. Si daca sunt impreuna, au noroc si sunt fericiti pana la sfarsitul vietii, suferinta e groaznica la moartea unuia dintre ei. Deci tot platesc pentru acea fericire pe care au avut-o. Dar daca se intalnesc doua fiinte, una mai evoluata spiritual si alta mai putin evoluata apare posibilitatea invatarii detasarii. Se presupune ca fiinta mai spirituala poate sa manifeste aceasta detasare, invatand si partenerul. Pentru ca noi vorbim despre fiinte spirituale si nespirituale, dar asta e doar o clasificare. O fiinta mai nespirituala daca doreste o relatie cu o fiinta spirituala, inseamna ca totusi sufletul ei s-a cam copt si este pregatit de experienta detasarii, adica sa cunoasca o fericire mai completa si mai profunda.

Totusi  cea mai mare pacaleala este sa cautati fericirea acolo unde nu este, adica in afara. Fericirea este in interior si eventual, anumite ocazii, oportunitati, fiinte umane sau experiente speciale din afara, brusc ne deschid interiorul, iar noi suntem din nou in interior unde experimentam fericirea pura.

Trebuie sa stiti ca exista o forma de antrenament si o sa revenim asupra acesteia cand o sa studiem un text mai avansat in yoga. Acest text spune ca daca ati avut macar o singura data in aceasta viata o stare de fericire ampla, profunda, unificatoare, aveti sansa, printr-o tehnica anume sa actualizati acel moment mereu si mereu, sa-l amplificati. Se poate ajunge ca experienta interioara pe care voi o generati sa fie mai intensa decat modelul original. Dar puteti sa faci asta doar prin antrenament.

Fericirea asta interioara care este cea mai completa si cea mai implinitoare pentru fiinta umana, este clar ca este si cea mai greu de obtinut. Ati vazut ca in viata obtii usor lucruri mici, neimportante, dar daca vrei sa obtii un lucru mai deosebit, cu atat trebuie sa muncesti mai mult. Dar toti marii intelepti spun asa: daca muncesti, te antrenezi in mod sistematic si focalizat pentru a fi fericit, ai nevoie de o energie mult mai mica decat are cineva nevoie pentru a ajunge director de corporatie sau ca sa castige multi bani sau ca sa devina campion mondial. Asadar, e ceva de munca, dar nu atat de mult cat pentru a obtine un mare succes si o mare glorie la nivelul planului fizic material.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.