Avantajele si beneficiile Terapiei Yoga

Prin Terapia Yoga atingem succesul pentru ca vindecam individul, in totalitatea complexitatii sale unice, in locul tratarii simptomului sau a bolii.

Avand in vedere procedeele  actuale practicate in domeniile ce vizeaza atat sanatatea cat si echilibrul fizic si psihic, yoga este o metoda sigura si eficienta recomandata – tot mai des  – in toata lumea de medici si psihoterapeuti.

Tot mai multi experti ai zilelor noastre sunt de acord ca accesul la cunoasterea si practica yoga trebuie facilitat si sustinut pentru a completa si sprijini metodele medicinei conventionale. Chiar si cei mai sceptici dintre pacientii si practicantii incepatori recunosc si experimenteaza – inca din primele sesiuni –  influenta benefica a terapiei yoga.

Pentru cei mai multi, simpla practica hatha yoga (yoga posturala) intr-un mod consecvent, mentine sanatatea , rezistenta si forta intregului organism la cote maxime. Sub atenta supraveghere a instructorului, stilurile traditionale yoga sunt adaptate pentru fiecare practicant in parte, in functie de istoricul individual,  de rezultatele vizate si chiar de personalitatea sau temperamentul fiecaruia.

Studiile au demonstrat inclusiv capacitatea practicii yoga de a reduce riscul dezechilibrului cardiovascular, aceea de a regla tensiunea arteriala cat si imbunatatirea sanatatii inimii in general.

In urma tot mai multor studii si cercetari clinice, domeniile  ce se ocupa de buna mentinere a sanatatii fizice si psihice si-au  completat si imbunatatit practica, imbratisand influentele benefice yoga. Cele mai bune rezultate sunt evidentiate mai ales  in sfera rezolvarii problemelor caracteristice societatii moderne: dureri si intepeniri ale zonelor incheieturilor sau ale coloanei vertebrale, obezitate, dereglarea aparatului digestiv, detoxifierea organizmului (prin renuntarea la alcool, fumat  sau droguri si adoptarea unui stil de viata sanatos), stresul, insomnia si oboseala cronica, anxietatea, diverse fobii si stadii de depresie.


Cele mai valoroase dovezi si documentari raman insa cele aduse in intampinarea prevenirii si vindecarii cancerului, in acest domeniu inregistrandu-se rezultatele cele mai spectaculoase. In acelasi timp, practica yoga s-a dovedit a fi eficienta in atenuarea considerabila a daunelor si efectelor secundare cauzate de chimio si radioterapie.

Rezultatele publicate pana acum sunt  cu adevarat promitatoare. Pacientii care sufera de diferite forme de cancer, ce au inceput practica yoga in timp ce erau supusi la terapia prin radiatii, prezinta un nivel mult mai scazut al hormnilor de stres si mentinerea sub control a starilor de oboseala acuta, iar calitatea vietii acestora depaseste cu mult media statistica.

Cercetarile asupra terapiei prin yoga, ca o componenta importanta in vindecarea cancerului, s-a dezvoltat cel mai mult fata de toate celelalte studii. “Cu greu mai gasesti in ziua de astazi un centru respectabil de tratare a cancerului in Europa si  Statele Unite ale Americii care sa nu aiba un program elaborat de yoga, iar pacientii au din ce in ce mai multa incredere in medicina complementara si alternativa.”  spune  Sat Bir Singh Khalsa, doctor in filosofie, profesor asistent la Scoala Medicala Harvard si co-autor al Gidului Scolii Medicale Harvard: “Your Brain on Yoga”.

Peste 500 de cercetari stiintifice au fost publicate in reviste de specialitate, inclusiv studii controlate ce reprezinta deja “standarde de aur ale medicinei actuale”, iar in prezent domeniul detine primul manual medical profesional, “Principles and Practice of Yoga in Health Care” (Handspring Press, 2016) co-editat de Khalsa, Lorenzo McCall, doctor in filosofie si Shirley Telles, doctor in filosofie si editor al Revistei Medicale de Yoga si Timothy McCall, doctor in medicina. “Publicarea acestor carti este un indicator clar al cat de departe yoga si terapia prin yoga a ajuns in domeniul medicinei” spune tot el.

Yoga is not about touching your toes, it’s about what you learn on the way down.

Este doar o chestiune de timp pana cand se va produce revolutia mult asteptata in atitudinea practicantilor si a pacientilor fata de yoga . Cei mai multi vor inceta sa priveasca aceasta solutie ca pe un supliment al tratamentelor conventionale, ci ca pe o solutie principala.

Cu toate acestea, cea mai importanta schimbare este cea care poate avea loc in constiinta noastra atunci cand ne luam responsabilitatea pentru propria sanatate si bunastare, cand ne desfasuram practica si permitem astfel transformarea si vindecarea.

Desi un procent foarte mare de practicanti sustin ca la inceput  motivatia initiala pentru abordarea metodelor yoga a fost legata de imbunatatirea starii de sanatate, cei mai multi continua sa practice pentru mentinerea unui standard de viata inalt si pentru desfasurarea cu succes a tuturor celorlalte activitati zilnice.

Nu doar yoghinii traditionali sau practicantii entuziasti beneficiaza, ci si actualii sau fostii pacienti, prin aplicarea si mentinerea consecventa a metodelor yoga, chiar si dupa depasirea eventualelor probleme , consolidandu-si corpul si mintea intr-un mod unitar si armonios, depasindu-si limitele, dezvoltandu-se cu succes pe toate planurile si exceland mai ales acolo unde inainte intampinau dificultati.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.