Ikigai: Ce te motiveaza cel mai mult?

Prima data cand am auzit de ikigai a fost acum un an. Am fost placut surprinsa sa descopar ca exista un singur cuvant pentru o idee atat de complexa.

Ce este ikigai?

Ikigai este un cuvant japonez care a fost intrudus in limba japoneza in 2001 de catre un psiholog pe nume Akihiro Hasegawa. Originile reale ale cuvantului sunt inca neclare. Este format din ikiru, adica „a fi” sau „a trai”, iar kai inseamna „a iti urma visele si scopurile”. Impreuna ele sunt „motivul de a trai” sau „scopul vietii”.

Dar nu te speria, chiar daca in romana, viata este interpretata ca fiind intreaga durata a vietii, in japoneza poate sa insemne si viata de zi cu zi. Asadar, esta mai apropiat ca inteles de „motivul de a te ridica din pat in fiecare dimineata„.

Cum iti gasesti ikigai-ul?

Ikigai poate sa fie definit printr-o combinatie de intrebari:

Iubire: ce iubesti tu?
Aptitudini: la ce te pricepi?
Ceilalti: ce poti face pentru oamenii din jurul tau?
Raspalata: pentru ce poti sa fii platit?

Ikigai este lucrul, motivatia, care poate sa fie raspunsul acestor 4 intrebari. Este pasiunea ta, lucrul la care te pricepi, ai putea sa il faci constant, ii ajuta pe ceilalti si poti sa fii platit pentru el. Este atat pasiunea si porfesia ta, cat si vocatia si misiunea ta. Fiecare sunt importante in felul lor, dar si mai important este daca gasesti punctul de echilibru dintre ele.

Nu te multumi cu jumatati de masura

Devine si mai complex, asa ca voi ilustra cu o imagine gasita pe internet. Vei vedea mai exact unde poti sa gasesti ikigai si de ce nu e inteligent sa te multumesti doar cu unul sau doua dintre elemente.

Daca faci ceva ce iubesti la care te pricepi si poti sa fii si platit din asta, suna bine! Totusi, sunt sanse sa te faca sa te simti inutil si gol pe interior. Pentru ca, pana la urma, nu iti urmezi vocatia sau misiunea.

Daca faci ceva ce iubesti, ceva la care te pricepi si de care oamenii au nevoie, dar nu esti platit? Te va tine motivat pentru ca vezi reactiile pozitive ale oamenilor, dar pana la urma vei renunta pentru ceva din care poti sa traiesti.

Care e lagatura dintre ikigai si yoga?

Luand fiecare element care compune ikigai, ne da posibilitatea sa ne dam mai usor seama ce inseamna fiecare pentru noi. La fel ca yoga, ajuta la incurajare, la motivare si mentine un drum drept de urmat.

Este important de retinut faptul ca ikigai vorbeste in acelasi sens ca si yoga despre cale sau drumul pe care mergi. Ambele iti cer sa te focalizezi atat pe momentul prezent, cat si pe scopul final pe care il ai.

Uneori cel mai greu lucru este sa ne admitem nou ce vrem sa facem cu adevarat. Imediat ce recunosti si accepti care sunt instinctele, talentele tale si care este lucrul caruia ii dai cea mai multa energie si atentie, lucrurile vor deveni foarte simple si vei putea face o conexiune intre ele imediat.

Concluzie

Doar prin faptul ca ai citit acest articol, sigur rotitele au inceput sa se invarta in creier.

Asadar, ai mai auzit de ikigai? Si daca tot am vorbit despre motivatie, ce te motiveaza in fiecare dimineata? 🙂

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.