Legea Dharmei sau datoria individuala

Cu totii avem un scop in viata, un dar unic sau un talent special de oferit celorlalti; acesta este numit Dharma. Iar atunci cand combinam acest talent unic cu munca in folosul celorlalti, experimentam extazul si exaltarea propriului nostru Spirit, care este scopul final in viata.
Cuvantul Dharma, provine din cuvantul sanskrit „dham”care inseamna „a sprijini”.
Daca stam sa ne intrebam: ce este Dharma? Nu putem restrange raspunsul la limitele unei simple definitii, deoarece conceptul de Dharma este mult prea mare pentru orice definitie si, ca si alti termeni sanskriti, are semnificatii diferite care depind de context si de cine il defineste.

Dharma este un termen foarte vechi. Este non-diviziva, non-exclusiva si non-concludenta. Dharma este o cautare pentru a intelege ordinea cosmica a Universului si Constiintei in plan personal.

Dharma este un concep indian si budist care se refera la ideea de lege sau principiu guvernator al Universului. Pentru o persoana sa-si indeplineasca dharma sau scopul vietii inseamna sa actioneze in concordanta cu aceasta lege. In Budism, se spune ca actionand conform Dharmei personale este calea spre Eliberare.
Implicatia Legii Dharmei este faptul ca pentru fiecare este un mod corect de a-si trai viata. Dharma este strans legata de conceptele de datorie si munca in folosul celorlalti. Nu are o traducere doar un singur cuvant in intelesul occidental, care poate face sa fie un concept dificil de inteles pentru acestia. O translatie apropiata, totusi, este “ felul corect de a trai.”

Dharma este un concept nesfarsit

Dharma hindusa este numita Sanatana Dharma. In Buddhism este numita Buddha Dharma sau Dharma lui Buddha si asa mai departe. Toate aceste traditii recunosc anumite legi fundamentale ale Dharmei. Acestea inclund legea Karmei – procesul renasterilor consecutive – si nevoia de eliberare a egoului, de care suntem legati. Ele de asemenea recunosc anumite metode de practica Yoga, prin mantre sau meditatie de care se ajuta pentru a-si indeplini Dharma, numite practici Dharmice.
Traditiile Dharmice indiene scot in evidenta Dharma mai intai si pe acest fundal permit diverselor credinte religioase si filosofii sa se dezvolte. Dharma, prin urmare, nu este un principiu al credintei exclusiv, dar o atitudine bazata pe onorarea unitatii si interdependentei intregii  Existente. De exemplu, Budistii, Jainistii sau Hindusii pot avea pareri diferite din punct de vedere filosofic despre conceptul de realitate ultima, dar asta nu cere abandonarea Dharmei personale. De fapt, pentru ei, Dharma suprema este dincolo de credinte si cuvinte. Viziunile filosofice si credintele religioase sunt doar instrumente, iar daca ele ne indeparteaza de Dharma, ar trebui modificate sau indepartate.

Legea Dharmei sau Scopul Vietii

Se spune ca toate fiintele trebuie sa isi accepte legea personala pentru ca ordinea si armonia sa existe in lume. Daca un individ isi urmeaza scopul vietii isi indeplineste chemarea cea mai profunda, fiind de folos tuturor celorlalte fiinte din Univers jucand rolul lor adevarat. Pentru Hindusi toate fiintele au scopul lor: Soarele trebuie sa rasara, iar albinele trebuie sa faca miere.
In Budism, stratul de intelesuri adaugat este acela ca Dharma include ideea de a actiona in acord cu invataturile lui Buddha si Cele Patru Adevaruri Nobile. Un inteles inca si mai larg cuprinde chiar si rezultatul actionarii in acest “mod corect”, care este Iluminarea.

Tu crezi ca iti traiesti scopul vietii? Pot fi dorintele tale puse in concordanta cu Legile Universale ale Naturii ?

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.