Locul de intalnire intre neurostiinta, spiritualitate si fizica cuantica : Partea I

Lucrurile s-au schimbat dramatic dupa ce Galileo a impartasit viziunile lui stiintifice cu restul lumii, mai ales pentru ca punea in pericol credintele pe care le impunea Biserica Catolica din acea perioada.

Astazi, lucrurile sunt diferite pana la un anumit punct. Informatia este inca foarte controlata. Lucrurile sunt diferite in sensul in care comunitatile religioase si spirituale sunt mult mai deschise la informatiile si la indiciile pentru a intelege adevarata natura a realitatii. Astazi, din ce in ce mai multe invataturi spirituale sunt confirmate si de stiinta.

Este uimitor, mai ales in domeniul neurostiinte si al fizicii cuantice, cat de multa cunoastere culturile antice au mai ales in privind adevarata natura a realitatii. In multe cazuri, stiinta moderna incepe sa tina pasul cu cunoasterea antica. Sincer, cred ca stiinta poate sa ne duca foarte departe, dar are si limitarile ei, mai ales ca astazi suntem incetiniti tocmai de dogmele stiintifice, iar industria este plina de coruptie.

Stiinta non-materiala

Acest tip de stiinta a iesit la iveala la sfarsitul secolului al XIX-lea cand oamenii de stiinta au inceput sa exploreze relatia dintre structura materiei si energie. Cand au facut asta, credinta ca planul fizic, universul material newtonian a fost abandonat si a fost inlocuit cu idea ca materia este doar o iluzie. In acest moment, oamenii de stiinta au inceput sa recunoasca faptul ca universul este facut din energia, lucru care a fost stiut de comunitatea spirtuala de mii de ani.

Chiar daca metodele stiintifice care se bazeaza pe filozofia materiala au ajutat mult lumea, acest tip de filozofie a dominat lumea intelectuala pana la un punct. A impiedicat stiinta sa exploreze alte modele, alte idei, fiind opusa si la studiul mintii si al spiritualitatii. Cand eu fost descoperite fenomene care nu puteau sa fie explicate prin stiinta clasica, a venit in ajutor fizica cuantica. Aceasta noua stiinta de granita a adus concepte precum energia, fregventa, emotiile, gandurile, credintele si constiinta. A fost descoperit ca aceste concepte joaca un rol vital in descrierea mai corecta a ceea ce noi numim lumea materiala sau realitatea.

„Stiinta de astazi incepe sa studieze si fenomenele paranormale, va face mai multe progrese intr-un singur deceniu decat a facut intr-un secol intreg.” – Nokola Tesla

Din punctul de vedere al spiritualitatii, ideea ca poti sa iti controlezi gandurile, emotiile, sentimentele si sa le folosesti pentru a manifesta ce vrei in lumea materiala este deja o normalitate. Existenta energiei „chi” sau „prana” din culturile orientale, vorbesc despre planurile subtile ale existentei. Aceste planuri sunt cunoscute ca „akasha” sau „eterul”, reprezinta planul din care vin informatiile, ideile, inspiratia de toate tipurile. Sursa primara a creatiei acestor planuri subtile este o forta pe care simturile noastre fizice nu pot sa o identifice, dar stiinta moderna poate.

Aceste concepte fac parte din nucleul fizicii cuntice si a neurostiintei. Multi dintre pionierii stiintei erau de fapt mistici. Un exemplu bun este chiar Nikola Tesla. El a fost mult inspirat de folozofia Vedica si tinea o legatura stransa cu maestrul Swami Vivekananda, care a fost unul dintre cei mai influenti lideri spirituali ai filozofiei Vedanta. Vivekananda a fost discipolul principal al lui Ramakrishna Parahamsa, o figura extrem de importanata care a influentat istoria hinduismului prin reformele pe care le-a adus.

Misterul constiintei

„Este imposibil sa formulezi legile mecanicii cuantice fara sa faci referinta si la constiinta.” – Eugene Wigner

Sunt multi care considera acelasi lucru, dar sunt si multi factori ai stiintei care sunt asociati cu constiinta si cu efectul acesteia in lumea fizica, materiala. Este o parte atat de importanta incat fara ea ar fi greu sa fie facut un studiu sau experiment cuantic.

Aici puteti gasi mai multe experimente si informatii vis-a-vis de experimente si cercetari cuantice: https://goo.gl/vRWViR 

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.