Bucura-te de o sanatate mai buna prin beneficiile mersului ca relaxare, dar si ca fitness. Aici sunt patru motive pentru care ar trebui sa dai o sansa mersului pe jos si inca sapte sfaturi folositoare.
Mersul ca exercitiu
Mersul e mai usor pentru corpul tau decat exercitiile mai viguroase cum sunt alergatul si sporturile competitive, dar asta nu inseamna ca mersul nu e un exercitiu bun. Mersul poate fi adaptat pentru orice conditie fizica sau nevoie. Un program de mers poate sa creasca rezistenta si puterea fara sa fie nevoie de echipament special. Totul e gratis.
Mersul antreneaza tot corpul
Ai observat vreodata un om in timp ce merge? Nu un sportiv si nu cineva care se plimba incet, ci o persoana care merge putin mai rapid. Toate partile corpului se misca sincronizat, toate articulatiile, muschii si tendoanele. Picioarele, gleznele, gambele, genunchii, coapsele si soldurile lucreaza in acelasi ritm, dar asta nu se opreste aici.
Si partea de sus a corpului lucreaza. La mers normal, bratele penduleaza pe lanca corp – nu o miscare mica cum intalnesti la alergatori, ci miscari ample. Si patele, abdomenul, pieptul si umerii se angreneaza in miscare. Capul este tinut mai sus si, chiar daca nu se misca, sustinerea capului in timpul mersului este un exercitiu foarte bun si pentru gat.
Avantajele mersului
Doctorii spun ca oameni care merg des au o sanatate mult mai buna pe termen lung si ca sufera de mult mai putine lovituri sau rani cum se intampla cu cineva care face exercitii viguroase, pentru ca mersul are impact minimal asupra oaselor si a incheieturilor.
Beneficiile mersului
Cateva benefici al mersului ca exercitiu fizic descoperite de Scoala Medicala Harvard sunt:
Presiune mica a sangelui si reducerea ristului de atac vascular cerebral;
Scaderea riscului de infarct;
Colesterol scazut;
Cresterea densitatii osoase si scaderea riscului ruperi lor;
Cresterea starii de bine;
Cateva beneficii pe care le-am observant in timpul programului meu se mers sunt mai putine dureri de cap, flexibilitate mai mare si coordonare mai buna. Odata ce ai o rutina de mers, poti adauga si diferite obstacole in plan care vor adduce si mai multe beneficii fara a pierde timpul.
7 sfaturi pentru a beneficia maxim de la mersul pe jos ca exercitiu
Fa-ti un plan – Medicii de la Harvard sugereaza un program treptat incepand cu 5 minute de mers de 2 ori pe saptamana. Gradat programul sa devina 15 minute de mers de 6 ori pe saptamana de-a lungul unei perioade ce 12 saptamani. Mergi cu o viteza care care te pune putin in dificultate, dar in timpul careia poti sa porti o conversatie normal.
Pune-te in dificultate putin cate putin – Daca ai fost sedentar pentru mult timp, nu te grabi, chiar daca iti place competitia. Beneficiile mersului ca fitness sunt cumulative, dar asa sunt si efectele lipsei de activitate. Lasa-ti corpul sa se ajusteze. Daca nu esti deloc in forma, incepe prin a merge de fiecare data putin mai mult ai facut-o anterior sau alege sa mergi in loc sa conduci.
Imbraca-te corespunzator pentru vremea de afara – Te vei incalzi in urma mersului; nu trebuie sa iti fie nici prea cald, dar nici prea frig.
Poarta pantofi simpli – Nu purta nimic special. Pantofii trebuie sa fie numarul corect ca sa nu te impliedici. De asemenea trebuie sa iti protejeze picioarele in timpul mersului, de aceea e bine sa investesti intr-o pereche de incaltari buna.
Ai grija – Mergi in zonele care stii ca sunt sigure. Poate stii deja zonele in care terenul nu este bun si sunt multe obstacole sau e o rata mare a incidentelor neplacute. Mergi cu un prieten sau cu un grup ca in cazul in care intampini probleme cineva sa vina in ajutor, chiar daca problema e ca ai mers prea mult si acum iti e dificil sa te intorci. Ia-ti telefonul mobil cu tine.
Fa o incalzire inainte si cateva exercitii dupa ce ai mers – Mergi intr-un ritm incet timp de 5 minute inaintea mersului rapid si reia ritmul incet la final.
Nu uita sa bei apa – Sa fii bine hidratat este o parte importanta din pastrarea unei sanatati bune. Incearca sa bei suficienta apa – daca se poate alcalina – inainte, in timpul si dupa mers pentru a pastra un echilibru bun al fluidelor in corp si pentru a ajuta corpul sa se rehidrateze.
Lasa un comentariu