Mintea umana – Personajul negativ al spiritualitatii

Cu totii stim ca daca mintea poate sa fie foarte usor o sursa de suferinta – ganduri multe, ingrijorare, nenumarate povesti ale egoului, trucuri ale mintii si multe altele. Dar asta nu inseamna ca mintea este unica si cea mai mare problema si nici nu inseamna ca ar trebui sa evitam complet mintea.

Se pare ca orice forma de ganduri, idei, planuri, logica si asa mai departe nu se mai incadreaza in categoria „in echilibru cu mine insumi”.Lucruri astea au devenit total neintelese. Am vazut oameni care incearca sa evita toate astea pe motivul ca „mintea este periculoasa”. Asa ca hai sa spargem aceste idei preconcepute si sa inteleg adevaratul rol al mintii.

Mintea functioneaza impreuna cu experientele noastre

Tu esti un suflet care experimenteaza planul fizic pe acesta planeta. Iar corpul tau fizic este format din parti esentiale. Creierul este partea este la randul lui compus din foarte multe componente, fiecare servind la decodarea realitatii in informatiile de care avem nevoie. De asemenea, ne ajuta sa procesam diferite aspecte din experientele noastre, sa folosim logica si multe alte mecanisme pentru a invata sa mergem, sa comunicam, sa cream si asa mai departe. Constiinta ta foloseste mintea ca unealta pentru a experimenta umana.

De exemplu, cand primesti informatie de la planuri mai inalte, mintea este cea care decodeaza informatia pe care o primeste inima, intuitia ta. In modul asta poti folosi si aplica informatia respectiva. Conecsiunea dintre inima si creie este foarte evidenta chiar si din perspectiva stiintei – inima trimite semnale creierului. Iar mintea este factorul de legatura intre corp si suflet. Acestea trei fiind codependente. Adica niciuna nu poate sa functioneze fara cealata.

Ce inseamna sa iti pierzi echilibrul interior?

Mintea are multe nivele si mai contine si ceea ce noi numin ego. Egoul poate sa fie impartit in ego superior si ego inferior. Egoul superior se ocupa de intelegerea faptului ca suntem diferiti de ceilalti prin experientele noastre, facandu-ne curiosi si apti pentru a invata si pentru a evolua. Egoul inferior este cel care creaza separare, atasamente puternice de propria identitate si frica. Egoul inferior ne arata cum este daca suntem rupi de propria noastra natura, adica de parte evolutiva. In modul asta nu putem sa ne adaptam sau sa traim armonios.

Sigur in ultima perioada ati observat ca din ce in ce mai multi oameni sunt interesati de spiritualitate si de dezvoltare personala. Asta e pentru ca multi dintre noi reprimau ideea de schimbare de ceva timp deja. Trebuia sa vina un moment in care nu doar stam si ne bucuram de priveliste, ci si invatam ceva de acolo, actionam evolutiv si ne dezvoltam ca suflete.

Dar facand asta, egoul este pus pe locul 2. De aceea trebuie sa fim mai constienti la nevoile noastre si la ganduri. De fapt, daca suntem atenti la ganduri vom observa ca si ele sunt parte din experienta si ca nu sunt deloc separate de noi. Iar cu timpul vom invata sa ne linistim mintea si sa nu mai punem gandurile asa de mult in lumina reflectoarelor. Putem sa facem asta simplu, prin meditatie.

Ce inseamna sa traiesti in momentul prezent?

Cand incepi sa te identifici din ce in ce mai putin cu egoul, vei incepe sa simti mai mult. Nu ma refer la emotii, ci la trairi complexe. Unii spun ca iti trezesti intuiti sau ca asculti ceea ce iti spune inima sa faci. Dar ce e important in procesul asta este sa fii atent la fiecare moment, la energia din jurul tau, la natura sau pur si simplu la ideea de „a fi”.

Asta inseamna ca vei fi „zen” tot timpul? Nu. Asta e o alta neintelegere. Sa traiesti in momentul prezent nu inseamna sa gandesti mai putin sau deloc sau ca meditezi 24 din 7. Inseamna sa faci lucrurile dintr-un loc neutru, adica nu lucruri pe care ti le dicteaza egoul, dar fara un motiv anume.

Concluzie

Accepta toate uneltele de evolutie pe care le ai la indemana si intelege care este rolul lor. Iar cel mai important este sa nu le vezi ca personaje negative. Cand vine vorba de minte e bine sa ne amintim cat de important este sa decodam realitate. Facand personaje negative din ganduri, logica, planificare si imaginatie doar ne limiteaza abilitatea de a evolua intr-un mod armonios.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.