Misticismul amerindienilor

O zona a spiritualitatii de multe ori ignorata de majoritatea oamenilor este cea a amerindienilor. Misticul din aceasta cultura este cunoscut drept „Omul Tratament”, in principal datorita puterilor sale de vindecare, dar si de a comunica cu supranaturalul. O constinuare a samanului timpuriu, prezent in majoritatea societatilor tribale, el prezinta similitudini cu un guru. „Omul Tratament” a supravietuit cel mai probabil inca dinaintea migratiei prin Stramtoarea Bering de acum cel putin 20 de mii de ani. Conform traditiei triburilor, misticul avea diverse sarcini pe care le indeplinea cu ajutorul puterilor sale speciale.

Ucenicia mistica

Un astfel de mistic se crede ca este ales de spirite, dovezi ale acestui fapt aparand inca din copilarie prin abilitatea sa de a comunica cu ele. Viziuni succesive si simboluri vor duce la ucenicia sa sub tutela unui mistic existent. Un ritual de initiere pentru misticul in crestere este prima sa misiune a viziunilor, acesta urmand sa aiba mai multe in viata sa. Astfel de cautari se petrec dupa o perioada de ascetism, precum deplasarea catre un locizolat pentru a medita. Alta metoda este cea executata intr-o coliba in care niste vlastari erau acoperiti cu paturi si erau asezate pietre fierbinti sub aceasta. Misticul trebuia sa intre in coliba si sa toarne apa pe pietre, sudoarea sa cauzand purificarea spirituala.

Misiunea viziunilor

In timpul viziunilor sale, misticul isi intalneste spiritul sau protector ce are forma animala si care ii ofera puteri speciale. Misticul invata un cantec specific siritului si i se ofera anumite talismane – pene de vultur, cochilii, parti de animale etc. Acestea confera misticului noile puteri si reprezinta omenuri. Ele sunt tinute intr-o punguta sacra cunoscuta drept pachetul sau de tratamente. Misticul va deveni podul de legura dintre tribul sau si spiritul protector.

Viata ritualica

In acest sens, el este responsabil pentru cultura si bunastarea tribului. El este povestitorul care transmite originile identitatii tribului si un cod moral prin reprezentari ale fenomenelor naturale. Acesti factori ofera misticului rolul sociologiei.In diplomatie si alte intruniri, pipa sacra face parte din purificarea sirituala, permitand participantilor sa vorbeasca cu intelepciune. Alte ceremonii de grup conduse de mistic sunt, in schimb, foarte energetice.

Ceremonii extatice

Una dintre cele mai faimoase ceremonii este Dansul Soarelui. Este popular in special printre triburile aflate la campie si este practicat anual pentru a cauza regenerarea cosmica si bunastarea tribului. Misticul si ceilalti implicati in ritual dansau pana la 5 zile in timp ce se holbau la soare. Acest lucru rezulta in epuizare totala si conducea la stari de transa. Dansul era dessfasurat in privat cand un mistic sau un sef de trib intampina obstacole pentru care trebuiau luate decizii foarte importante.

Influente noi

Dupa contactul cu civilizatiile ce au inceput colonizarea Americii, intreaga natura a religiei triburilor s-a modificat de la simtul unificarii cu lumea la cel al iminentei Apocalipsei. Subit, politica si frica au devenit lucruri importante in viata triburilor. Multe triburi s-au descotorosit de vechile lor cai si au fost corupte de gandirea lacoma a invadatorilor. Doar putini mistici inca mai incercau sa revitalizeze vechiul mod de viata al amerindienilor. Cu timpul, triburile au fost masacrate de catre albi si ultimii ramasi in viata fie nu mai aveau forta necesara sa le faca fata cuceritorilor, fie practicau non-violenta, sustinuta de codul moral originar al amerindienilor, si au plecat capul in fata sabiilor armatelor lumii civilizate.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.