Misticismul in cinematografia moderna – Doctor Strange

Filmul Doctor Strange a aparut in anul 2016, insa benzile desenate Marvel au fost lansate in anul 1963. Povestea se centreaza pe personajul Stephen Strange, un chirurg neurolog egocentric care dupa un accident care ii afecteaza mainile, pleaca in cautarea unui tratament mai neconventional. El descopera curand lumea oculta.

Filmul in sine este o experienta greu de uitat, mai ales daca esti interesat de subiecte cum sunt meditatie, controlul energiilor, planuri paralele si multe, multe altele. Da, poti sa vezi acest film ca fiind pura fictiune, dar , de fapt, este departe de a fi doar atat. De exemplu, vrajile pe care se foloseste Strange si puterile pe care le obtine in urma antrenamentelor fac referinte specifice la mitologia hindusa.

Shamballa

Daca ati vazut filmul, stiti ca atunci cand Strange a fost acceptat la Kamar-Taj, scoala spirituala de care auzise ca oamenii sunt invatati sa faca la propriu minuni, el a primit o hartiuta pe care scria „Shamballa”. Strange crede initial ca este vorba de o mantra pe care sa o folosesca in meditatie, dar era doar parola de la wi-fi. Totusi, chiar daca a parut doar o scena amuzanta, Shamballa are o importanta foarte mare in mitologia hindusa. Se spune ca este locul in care s-a nascut Kalti, ultimul avatar al lui Vishnu. De asemenea, este un loc care se afla unde prin Tibet, intr-o dimensiune diferita. Locul este accesibil doar acelor oameni care au atins un nivel spiritual foarte ridicat.

Kalachakra

Cu totii ne-am bucurat de scena in care Doctor Strange il pacaleste pe Dormammu, un demon care traia intr-o dimensiune atemporala. Strage reuseste sa il tine prizonier cu ajutorul unui medalion numit Ochiul lui Agamotto. In felul asta, Strange creaza o bucla temporara care se poate repeta la infinit.

In scrierile hinduse si budhiste este mentionata kalachakra sau roata timpului. Kalachakra are puterea sa manipuleze timpul in toate modurile. O alta asemanare interesanta este ca yantra pentru Kalachakra arata exact ca si scuturile pe care le foloseste Doctor Strange.

Cartea lui Vishanti

In film se spune ca acesta carte contine toata intelepciunea oculta de pe Pamant, mai ales vraji. In mitologia hindusa acelasi lucru se spune si despre Atharvaveda. Aceasta face parte din Veda si contine toate mantrele. Multi care merg pe drumul ocultismului spun ca aleg sa stea departe de magie si vraji, detasandu-se de planul puterii si mergand spre spiritualitate.

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.