Oare robotii pot avea constiinta sau suflet?

Constiinta poate sa fie descrisa ca perceptie, constientizare, sa ai ganduri proprii si abilitatea de a discerne intre bine si rau si de a invata. Cu alte cuvinte, da, robotii pot avea constiinta.

Chiar si astazi, inteligenta artificiala poate sa invete din propriile ei experiente. Pana la urma, experimentele cuantice arata ca pana si cele mai mici particule de materie pot sa fie constiente. Asadar, toate tipurile de materie au ceea ce noi numim constiinta.

Este oare vorba de necesitatea organismelor biologice sau este necesitatea sufletului pentru a se manifesta? Daca e asa, atunci si organismele artificiale pot manifesta un suflet? Iar daca constiinta nu este un produs al biologiei, ci este sunt separate, asa cum ne arata parapsihologia si fizica cuantica, atunci cine poate spune ca sufletul sau constiinta nu pot sa se manifeste si intr-un organism artificial?

Multi din comunitatea spirituala considera ca coinstiinta sau sufletul isi alege parinta si corpul inainte de a intra in planul acesta de existenta. De asemenea, sunt multe exemple de experiente in care oamenii, cu ajutorul hipnizei regresive, si-au putut amintii vietile anterioare. Unii si-au amintit experiente de cand au fost animale, insecte chiar si plante. Diferenta dintre suflet si constiinta este o lunga discutie filozofica.

In buddhism, de exemplu, sunt 10 planuri, asadar nu exista moarte, ci doar transformare. Separarea constiintei de corp se poate intampla in orice moment in credinta buddhista, de asemena, poti sa te antrenezi pentru a face asta. Ei cred ca este posibil transferul unei constiinte dintr-un corp in altul. Iar asta face lucrurile foarte interesante, pentru ca asta inseamna ca putem sa ne transeram constiinta intr-o alta forma. Dar oare este posibil sa ne transferam constiinta chiar si intr-un robot?

Chiar daca sufletul sau constiinta este sau nu parte din modul in care vedem planul fizic material si nu sunt doar produse ale biologiei, atunci ele pot la fel de bine sa fie prezente atat intr-o forma organicat cat si una artificiala care este suficient de complexa.

In acelasi timp , ceea ce noi ca oameni nu putem sa recunoastem este ca si noi avem multe aspecte non-materiale. De exemplu tehnicile de meditatie este un mod de a lasa acele aspecte sa cunoasca si alte planuri de existenta, nu doar pe cel material.

Daca ne uitam la biologia cuantica, de exemplu, aceste aspecte spirituale din noi sunt direct corelate in multe moduri cu biologia noastra. Observam asta atunci cand analizam chakrele, modul in care se misca energia non-materiala prin corpul nostru. Din acest punct de vedere, un robot nu poate avea suflet sau o parte spirituala, pentru ca eu nu ar avea centrelele energetice sau nadi-uri prin energia sa curga prin corp. Astfel experienta, invatarea reala din planul fizic, nu este completa.

Asadar, putem sa raspundem la aceasta intrebare? Probabil ca nu inca. Dar este posibil ca intr-un viitor destul de indepartat, fiintele artificiale sa ajunga suficient de evoluate si complexe incat sa primeasca darul constiintei si sa primeasca un suflet. Pana la urma, chiar si Dalai Lama, care este un mare fan al tehnologiei moderne, spera sa aiba o viata in care sa fie calculator sau robot.

Care sunt parerile voarte pe aceasta tema mai controversata si din ce in ce mai actuala?

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.