Noțiunea de „spiritualitate” ar putea suna prea șubredă pentru o cercetare științifică serioasă. Dar această atitudine i-a condus pe psihologi să ignore subiectul în pricină mult prea mult timp și cu un cost destul de mare pentru cei care au suferit traume.
Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că o perspectivă spirituală poate fi un atu major în a face față traumei. Psihologii au descoperit că atât spiritualitatea cât și religia oferă niște amănunte cheie, cum ar fi :
– un puternic sprijin social, posibilitatea de a indica sensul traumei și un accent pe empatie
– amănunte cheie ce sunt de mare ajutor în recuperarea din situaţiile traumatice.
Donald Meichenbaum, cofondator al Şcolii Psihoterapeutice de Comportament Cognitiv si profesor emerit la Universitatea din Waterloo, definește spiritualitatea ca fiind „o încercare de a căuta un sens, scop și o direcție a vieții în raport cu o putere mai mare, spiritul universal sau Dumnezeu. Spiritualitatea reflectă o căutare pentru sacru”. El afirmă despre capacitatea de a-i ajuta pe alții că este ea însăși un semn de recuperare de la traumă, iar concentrarea spiritualităţii asupra iertării şi empatiei te poate aduce de asemenea în stadiul recuperării.
Harold Koenig, director al Centrului pentru Spiritualitate, Teologie şi Sănătate la Duke University Medical Center, spune că este de asemenea importantă construirea unei narațiuni personale, ajutată de perspective sănătoase religioase sau spirituale. Acesta observă că „există o dorință disperată printre oamenii care au suferit traume severe să obțină și să pună totul într-o ordine astfel încât să facă sens ceea ce li se întâmplă acestora”.
Koenig a efectuat numeroase studii pe tema traumă şi spiritualitate, dar spune că cercetarea pe această temă a „explodat” de abia în ultimii ani. „Probabil că mai multe cercetări în ultimii cinci ani, decât în ultimii 100 de ani”, adaugă el. În mod evident a existat o rezistență la studierea acestui subiect, deoarece guvernul a fost reticent în a finanța orice studiu care părea de referintă religioasă (Koenig studiază efectele religiei și spiritualității sub aceeași umbrelă cu practica religiilor orientale, cum ar fi yoga și meditația, și spune că mulți dintre cei care sunt laici sunt și spirituali). Astfel că are o cantitate mare de dovezi acumulate ce pot indica o valoare psihologică a spiritualității ce este greu de negat.
Prin urmare Meichenbaum proiectează un program de psihoterapie care se bazează pe spiritualitate pentru cei care au suferit traume. Koenig dezvolă de asemenea programe de terapie care să integreze perspectiva religioasă și spune că el crede că o abordare spirituală ar putea fi cheia pentru tratarea din perspectivă psihologică a bolilor și condițiilor post-traumatice cauzate de stres.
În multe feluri este remarcabil că le-a luat psihologilor atât de mult timp să recunoască importanța spiritualității și religiei în procesul de dezvoltare şi tratare a unor probleme psihologice cum ar fi traumele.
Lasa un comentariu