Planetele

Astrologia se ocupa cu observarea planetelor; asta nu inseamna ca planetele sau semnele in care se afla in harta natala sunt cauza intamplarilor. Ceea ce observam este sincronicitate – faptul ca lucrurile se intampla in sincron. O miscare care curge prin spatiu, ceruri si Pamant.  In loc sa cauzeze, planetele indica lucruri, descriind ceea ce deja se intampla. Dar, de dragul comoditatii, astrologii folosesc fraze ca “Venus te face sa fii in acest fel” , sau “Martele lui l-a facut sa actioneze asa.”

Asa cum a mai fost mentionat, Soarele si Luna sunt incluse atunci cand spunem “Planete.” Cele zece planete principale studiate de astrologie sunt: Soarele, Luna, Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto. Descoperirea lui Uranus, Neptun si Pluto au corespuns cu schimbari revolutionare in lumea noastra, de la Revolutia Industriala si descoperirea electricitatii (Uranus), pana la colapsul financiar si interesele in dominare mondiala in anii 1930 (Pluto). Retrogradarea lui Pluto la statutul de “planeta pitica” nu schimba faptul ca este un corp ceresc care participa in fluxul continuu de energie in lumea noastra. De aceea, Pluto este inclus aici ca si planeta.

Fiecare planeta simbolizeaza o componenta diferita a vietii, un tip de energie diferit. In termeni psihologici, le putem numi “nevoi” sau “motivatii” care ne influenteaza trasaturile de baza ale caracterului. Ne furnizeaza energia care ne motiveaza sistemele fizice, emotionale, mentale si intuitive. Aceste energii planetare sunt modificate de pozitionarea planetei in zodiac (semne), dar si de relatiile acestora cu alte planete.
Planetele sunt puse in trei categorii, conform duratei fiecareia de a face o calatorie completa in jurul Soarelui: Planete Personale (cunoscute si ca Planete Interioare), Planete Interpersonale si Planete Transpersonale (cunoscute ca si Planete Exterioare).

Planetele Personale – Soarele, Luna, Mercur, Marte si Venus – Ele se misca mai repede prin zodiac. Ca rezultat, ne afecteaza viata de zi cu zi, trairile si obiceiurile.
Planetele Interpersonale si Transpersonale – Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto – se misca mai greu, ramanand intr-un semn pana la 15 ani, dupa caz. Prin urmare, ele formeaza tendintele majore din viata noastra. De fapt, Neptun, Uranus si Pluto orbiteaza in jurul Soarelui atat de incet incat ele modeleaza generatii.

Expresia unei planete este determinata de semnul si casa in care se afla. O data ce devenim familiari cu functiile fiecarei planete, putem descoperi cum se exprima aceste functii (plasamentul semnului) si in ce domeniu al vietii sunt predispuse sa se manifeste (plasamentul casei).

planetele ce guverneaza in jurul Soarelui

Soarele

Soarele este partea din noi care este vizibila celorlalti; ceea ce vad ceilalti. Soarele reprezinta ego-ul nostru, esenta noastra, indentitatea noastra de baza, scopul vietii, dorinta de a exista si ceea ce incercam sa devenim. Soarele reprezinta vointa noastra, iar semnul in care se afla determina expresia dinamica a vointei, care este dusa la bun sfarsit de activitatea celorlalte planete din horoscop. Tatal natural, sotul sau alte influente masculine sunt guvernate de Soare, precum si copiii. Energia Soarelui este una plina de forta, reprezentand autoritatea si capacitatea de a conduce, esenta individuala. Prin vointa acestei planete ne manifestam in lume.

Luna

Luna este la fel de importanta ca si Soarele in harta natala. Aceasta, prin contrast reprezinta partea feminina a psihicului. Semnul Lunii este partea din noi pe care doar noi o putem vedea. Ea reprezinta natura noastra emotionala si reactiile instinctive – raspunsurile emotionale bazate pe experiente trecute si modele de comportament inconstiente pe care le-am dezvoltat. Cuprinde toate micile particularitati, stari si schimbari care au de a face cu viata noastra si care sunt deranjante, efemere si schimbatoare. Este simbolul fertilitatii si al femninitatii; semnul in care se afla descrie relatiile noastre cu mama si cu femeile in general. In harta unui barbat, aceasta reprezinta femeia in preajma careia se simte cel mai confortabil, sotia sau partenera de lunga durata.

Mercur

Mercur este planeta inteligentei si a comunicarii. Guverneaza mintea rationala si facultatile intelectuale, perceptia si ratiunea, memoria, vorbitul si scrisul. Mercur reflecta capacitatea noastra de a colecta, sorta si comunica acea cunoastere pe care o castiga, prin experientele si simturile tale. Reflecta felul cum vezi, asculti, intelegi si asimilezi informatia. Mercur are de aface de asemenea si cu transporturile si calatoriile scurte, precum si cu sistemul nervos.

Venus

Venus este planeta iubirii, placerii si frumusetii. Reprezinta capacitatea de a exprima afectivitate si de a ne bucura de frumusete. Aceasta include si capacitatea de a atrage si a aprecia lucrurile din lume, pot fi ele emotionale, materiale sau fizice, mentale sau spirituale. Defineste tipul de oameni pe care ii atragem spre noi, bazate pe valorile noastre sociale. Lucruri guvernate de Venus includ: ce tip de sex appeal posezi, aventurile amoroase, artele, frumusetea si lucrurile frumoase, ornamentele, afectivitatea, manierele sociale, armonia si prietenia.

Marte

Marte reprezinta principiul fortei energetice. Reprezinta partea psihicului care ne impulsioneaza sa actionam, sa ne afirmam, sa ne luptam, sa fim curajosi si vigurosi, sa fim competitivi si combativi. Marte este luptatorul arhetipal: guverneaza capacitatea de a fi agresivi, furia si energia fizica, precum si tendintele spre ranire, violenta, impulsivitate. Este corelat cu activitatile sportiv, si, ca si complement polar lui Venus, guverneaza aspectele solare legate de sexualitate. Aspectele majore facute de Marte sunt un indicator al tendintei noastre de a actiona si afirma in viata si cum fiecare experimenteaza conflitele si agresiunea.

Jupiter

Jupiter este planeta norocului, optimismului, succesului si al generozitatii. Jupiter aduce bucuria in viata. Reprezinta principiul expansiunii si al abundentei, fiind cea mai mare planeta din Sistemul Solar. Jupiter este planeta ganditorului. Ca si gardian al mintii abstracte, aceasta planeta guverneaza invatamantul superior si ne daruieste posibilitatea de a explora idei, atat intelectuale, cat si spirituale. In plan intelectual, Jupiter ne asista in formarea ideologiilor. Intr-un plan mai spiritual, Jupiter domneste asupra religiilor si filozofiilor. Cautarea dupa raspunsuri este ceea ce Jupiter propune, iar daca asta inseamna sa inconjuram globul ca sa le gasim, il putem datora faptului ca Jupiter guverneaza calatoriile de lunga distanta. Tot pe aceasta tema, acest astru ne ajuta sa ne evaluam valorile etice si morale. Jupter poate fi judecator si juriu, dar este de cele mai multe ori un onorabil camarad, unul care ne ajuta sa crestem si sa inflorim intr-o maniera pozitiva.

Saturn

Saturn este planeta concentrarii, permanentei, recompenselor tangibile, tenacitatii, ambitiei si productivitatii. Acesta planeta – supraveghetor guverneaza de asemenea prudenta, intarzierea, constrangerea, limitarea, responsabilitatea, reguli si reglementari, frica, durerea, autoritatea, disciplina, controlul si negarea. Inainte sa spunem: „Ugh!”, sa avem in vedere ca fara Saturn, vom vedea foarte putin sau deloc progres. Traim intr-o lume palpabila, iar Saturn ne indeamna sa ne confruntam cu realitatea. Fara Saturn nu am avea simt practic, standarde, control sau structura, doar haos. Cand influenteaza o zona specifica in harta natala, experimentam o oarecare incetinire sau inghetare, pana ne invatam lectia. Saturn, Marele Invatator, aduce maturitatea si ne invata sa valorificam rabdarea si sacrificiul. Guverneaza structura de baza a tuturor lucrurilor, incepand de la dinti si oase, pana la structura ierarhica a unei companii. Guverneaza de asemenea artefacte istorice, artistice si arheologice.

Uranus

Uranus aduce cu sine o noua cale de a privi lucrurile, iar abordarea sa este cel mai bine vazuta cu o constiinta expansionata. Originalitatea, inventiile, computerele, tehnologiile de ultima ora, schimbarile bruste si evenimentele viitoare sunt guvernate de aceasta planeta. Uranus nu vede nicio nevoie de „status-quo”, preferand in schimb sa incalce traditia si sa creeze o noua matrita. Pe vreme ce stiinta si tehnologia sunt in siguranta aici, Uranus tinde sa-si focalizeze energia in directia ordinii mondiale. Rebeliunea, revolutia, dictatorii, statul autonom si liberul arbitru se vor afla sub egida acestei planete. Uranus nu este niciodata caracterizat ca fiind subtil. Aceasta este planeta care incurajeaza comportamentul eratic si bizar si schemele bizantine. O societate boema, utopica este mult mai tipica lui Uranus, la fel ca si idealurile umanitare. Libertatea si creeativitatea sunt importante pentru aceasta planeta, iar Astrologia tine si ea de aceast taram. Uranus mai guverneaza de asemenea cutremurele sau alte dezastre naturale.

Neptun

Natura lui Neptun este una fluida (Neptun guverneaza oceanele Pamantului), schimbatoare si iluzorie. Visele, iluziile, gandirea abstracta si misterele sunt guvernate de Neptun. Spiritualitatea noastra este importanta pentru aceasta planeta, si cum manevram aceasta energie pentru bunastarea noastra. Neptun ne invita sa ii lasam energia sa se reverse asupra noastra si sa folosim o stare meditativa sa obtinem perspectiva si constientizare sporita. Poezia, muzica si dansul sunt printre activitatile de tip transa favorizate de Neptun. Neptun are partea sa mai aspectuoasa, deoarece guverneaza filmele, televiziunea, teatrul, moda si toate formele de fascinatie. Neptun este iubirea universala, aceasta reprezentand Oceanul Universal al unitatii cu toate fiintele. Prin urmare, Neptun este extrem de compasiv, idealist si imaginativ. Este considerata planeta inspiratiei, spiritualitatii si receptivitatii psihice. Manifestarile mai negative ale lui Neptun includ: deceptia, siretlicurile, inselaciunile, vina si adictia asociata cu droguri, alcool sau chiar mass-media si fanteziile. Pozitia sa in harta noastra arata unde poate fi confuzie, iluzie sau potential creativ in domeniul muzicii si al poeziei.

Pluto

Faimosul Zeu al Infernului, Pluto este o forta a schimbarii care poate deveni distructiva. Este asociat vointei, pasiunii intense si duritatii. Ca si Zeu al Infernului, Pluto ne poate ajuta sa aducem la lumina cele mai adanci si ingropate constrangeri. Aceasta planeta este despre transformare, regenerare si renastere. Pozitia sa in harta natala indica zonele vietii care trebuie, in cele din urma, sa devina transformate ca parte a evolutiei sufletului. Tot ceea ce Pluto (re)creeaza, iubeste sa distruga. Aceasta planeta guverneaza sistemul reproductiv, energia atomica, distrugerea, moartea, obsesia, sexul, constrangerea, virusurile, si deseurile. Pluto guverneaza de asemenea crimele si lumea interlopa, impreuna cu multe forme de activitate conspirativa (terorism, dictatura), tot ceea ce este secret si sub acoperire, ascuns de priviri. Energia planetei este de multe ori focalizata asupra maselor si ceea ce face colectivul ca intreg. Pluto conjura masele sa priveasca in interior, in propriul lor subconstient, sa vada ce se ascunde acolo.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.