Rolul practicii yoga in vindecarea traumelor

Ai dureri de spate? Fa yoga. Te simti stresat? Fa yoga. Vrei sa transpiri? Fa yoga? Ai nevoi sa te intinzi? Fa yoga.

Se pare ca practica antica indiana, yoga, a infiltrat lumea cu cunoasterea si beneficiile ei vindecatoare. Ca yogin pasionat, pot sa atest abilitatii ei de a aduce stabilitate in viata, dar si de a ajutata sa trec peste momentele de anxietate si stari de panica – lucruri cu care m-am luptat toata viata.

Cand l-am intalnit pe iubitul meu, el mi-a povestit ca in trecut a suferit de dureri puternice de spate ceea ce l-a adus in pragul depresiei, deoarece luni de zile a fost imobilizat. Dar din momentul in care a inceput sa faca yoga, totul s-a schimbat.

Si apoi mai este si o prietena care, atunci cand era copil, a fost agresata sexual. Yoga i-a servit ca rezolvare a traumei care o facea sa fie intotdeauna incordata si sa aiba o starea mentala instabila. Se estimeaza ca sunt cel putin 10 milioane de femei ca prietena mea in Europa care au fost la un moment dat agresate. O treime dintre aceaste femei sufera de stres post-traumatic cu sanse mari de depresie, obezitate si boli de inima.

Apoi mai este si tipul de trauma al tinerei de 26 de ani, Missy Hart, care a crescut printre bande de criminali, pe strazi, in plasament si in institutii. La varsta de 13 ani a fost inchisa intr-o scoala de delicventi juvenili pentru ca fuma marijuana. Aici a luat parte la o activitate obligatorie care se numea “Proiectul Artei Yoga”. Era un curs care oferea yoga pentru traume fetelor inchise. Hart a observat dupa un anumit timp ca posturile si exercitiile de respiratie o relaxau.

Din spusele lui Hart, practica yoga a ajutat-o sa tine un frau simptomele de bipolaritate care incepeau sa apara.

Cercetare imbinata cu oamenii care se indreapta spre yoga pentru binefacerea starii mentale, dar si starii fizice, a adus tehnicile stravechi in sistemul de sanatatea.

Cercetari mai vechi au dezvaluit ca invataturile, parte cheie din yoga, poate sa indeparteze efectele traumelor, simptomele anxietatii, depresiei si mai ales stresul post-traumatic. Cercetatorii considera ca yoga functioneaza deoarece “promoveaza gandirea adaptativa si ajuta indivizii sa alunge gandurile negative, repetitive. Aduce beneficii clare”. In timpul acesta, posturile fizice ajuta in tratarea numeroaselor simptome ale sanatatii psihice.

Acum un nou raport de la Centrul de Saracie si Inegalitate din Universitatea de Drept din Georgetown arata ca, pentru femeile tinere cu experiente traumatice similare cu ale lui Hart, yoga poate avea beneficii specifice. Punand accentul pe fetele din institutii de justitie juvenila, raportul analizeaza peste 40 de studii publicate asupra beneficiilor practicii yoga pe care le aduce sanatatii psihice. Au gasit ca prin participarea la cursurile de yoga, luptele scad in sectii. De asemenea, fetele cer medicamente mult mai rar, avand probleme fizice mai putine. Aceste constatari vin din partea unor experiti in domeniu, dar si din parte unor autori de articole stiintifice facute in urma unor cercetari in mediu controlat.

Dintre cele doua studii facute la facultate din Georgetown, unde au fost examinate fete tinere si adolescente care practicau yoga, s-a descoperit ca acestea au mai multa incredere in sine si au dezvoltat capacitati pe care le pot folosi si in situatii stresante. 

Pentru persoanele care au suferit traume fizice, cum ar fi abuzul sexual, cercetarile facute la Georgetown arata ca yoga poate sa fie binefacatoare si in acest caz. Prin practica yoga te focalizezi pe momentul prezent, facand ca traumele din trecut sa nu te mai acapareze. Raspunsul vindecarii de traume nu e usor de definit, dar cand citesti atat de multe cercetari si povesti ale oamenilor care arata cum aceasta practica holistica are o putere mare de vindecare, raspunsul este unul clar promitator.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.