Sensul ocult al Halloween-ului – Samhain

Halloween este o sarbatoare destul de confuza pentru mine cel putin. Fiind fana a filmelor horror si in general a lucrurilor mai intunecate, imi place si Halloween-ul. Dar am considerat ca e nevoie de o aprofundare ale acestei sarbatori din punct de vedere ocult.

Geneza sarbatorii de Halloween

Samhain este un festival celtic al focului care tine trei zile si consista in sacrificii pentru zeul soarelui. Aceasta sarbatoare este dedicata celor morti, pe cand Beltaine este sarbatoarea celor vii. Sunt o multime de traditii care se fac pe data de 29-31 Octombrie, precedand punctul culminant din seara pe care noi acum o sarbatorim drept Halloween.

In mitologia celtica, Samhain este zeul mortii si este un cerb descris ca avand un singur corn sau mai multe.

Celtii care au venit in insulele britanice au avut preoti cunoscuti drept druizi in Evul Mediu. Pe wikipedia nu scrie multe lucruri despre druizi decat faptul ca ei detineau autoritatea triburilor, ei decideau ce persoane trebuie sa se casatoareasca sau cand este momentul sa mearga la razboi.

Sacrificiile si „omul de rachita”

Faimosul Stonehange este una dintre locurile in care Druizii sarbatoreau Samhain. In aceste locuri esi faceau ritualuri care contineau sacrificii destul de barbare. In seara de 31 Octombrie ei aduceau candele facute din dovleci pe care le aprindreau atat pentru lumina cat si pentru caldura. Druizii mergeau din case in case, batand la usa si cerand animale sau chiar oameni pentru sacrifiile cerute de ritual. Rasplata pentru acesti oameni era unul dintre lumanarile facute din dovleci care le va aduce protectie de blesteme pana la urmatorul Samhain. Oamenilor care nu dadeau ofrande le era desenat pe usa de catre Druizi un simbol ca toate blestemele si entitatile rele sa fie atrasi de casele lor pe parcursul ritualului.

O alta teorie este ca oamenii lasau mancare si dulciur afara pentru spiritele rele care calatoreau in planul fizic in ziua de 31 Octombrie. Mancarea trebuia sa linisteasca spiritele pentru ca ele sa nu intre in casa.

Oamenii care urmau sa fie sacrificati erau dusi la „omul de rachita” , adica multe custi de rachita, construite in asa fel incat avea silueta unui om. Rachita era aprinsa de druizi si reprezenta sacrificiul pentru zei. Toata acesta poveste seamana foarte mult cu ceea ce facea Nimrod si Samaritenii. De asemenea, festivalul anual Burning Man este o reconstituire a acestei ceremonii.

Costumele de Halloween

O alta traditie este costumarea. Aceasta vine de la credinta ca in seara de Samhain, valul dintre lumea viilor si a mortilor este extrem de subtire, iar cei care au murit vin sa isi viziteze familiile. Falcarile „oamenilor de rachita” din locurile sacrificiale serveau drept faruri pentru spirite ca sa gaseasca o cale pentru a intra in lumea noastra. Dar oamenii credeau ca acestea nu puteau sa filtreze spiritele bune de cele rele, asa ca preotii druizi purtau haine infricosetoare pentru a tine departe spiritele rele.

Divinatia si sarbatoare de Halloween

Valul dintre lumi fiind subtiat, oamenii gaseau aceasta seara ca fiind cea mai potrivita pentru a ghici viitorul, unde vor locui, cati copii vor avea sau cu cine se vor casatorii. Acest lucru se facea din diferite activitati, unele mai bizare decat altele. Una dintre ele era analiza formei muscaturii ramase pe un mar. Semnele care reiesau din aceasta analiza putea sa fie numele viitorului partener.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.