Tipurile de personalitate Myers Briggs: Partea a II-a

Tipurile de personalitate Myers Briggs care se incadreaza in categoria analistilor sunt: Arhitectii, Logicienii, Comandantii si Oratorii.

Caracteristicile comune pe care se bazeaza aceasta categorie sunt Intuitia si Gandirea.

Ei imbratiseaza ratiunea si exceleaza in intelect si tehnologie. Gandirea face ca analistii sa fie exigenti, iar iNtuitia ii ajuta sa isi adapteze mintile oricarei situatii sau provocari; cu ajutorul imaginatiei si a gandirii strategice ei pot sa inteleaga orice schema sau experiement. Ele sunt personalitati dornice de a intelege si de a crea si nu au nicio problema sa comute de la gandire speculativa la probleme clare ce trebuie rezolvate.

Problema lor este ca intelectul poate sa le dea o falsa senzatie de implinire. Ei prefera lumea ideilor decat realiatea palpabila si de multe ori isi asuma rolul de critic in loc de participant. Analistii risca uneori sa fie depasiti de oamenii care pur si simplu stau si muncesc. Categoriei Analistilor poate sa-i lipseasca respectul pentru viziunile mai simple ale altora, iar asta poate sa ii traga inapoi.

Tipul Arhitectului (INTJ)

Atributele principale ale Arhitectului sunt independenta gandirii si dorinta de a fi eficient. Muncesc cel mai bine atunci cand li se da autonomine si libertate creativa. Au un talent dezvoltat de a analiza si de a formula teorii complexe. Sunt potriviti pentru ocupatii din cadrul universitatilor, laboratoarelor, consultanta, management, stiinta, inginerie si drept. De cele mai multe ori sunt foarte constienti de abilitatile si capacitatile lor intelectuale, dar si de limitarile lor si de ceea ce nu stiu. Arhitectii au multa incredere in talentele lor, ceea ce ii face lideri innascuti.

In privinta relatiilor, Arhitectii tind sa caute la ceilalti caracteristici sau ideologii comune, iar acceptarea si acordul comun in privinta anumitor teorii este foarte importanta. Prin natura lor, au multe asteptari de la parteneri si vad relatiile din punct de vedere rational. Relatiile lor sunt stabile si dedicate. Armonia in cuplu si in familie este extrem de importanta pentru ei. Tind sa nu creeze legaturi sentimentale puternice sau sa nu isi arate sentimentele, considerand ca asta ar fi o pierdere de timp si resurse. Pentru ceilalti ei pot sa para distanti si rezervati, dar Arhitectii pot sa fie parteneri de incredere, loiali care pot sa puna foarte multa energie pentru a pastra armonia cuplului.

Celebritati cu acest tip de personalitate sunt : Christophor Nolan, Elon Musk, Arnold Schwarzenegger, Vladimir Putin, Friedrich Nietzsche.

Personaje fictive cu acest tip de personalitate: Domnul Darcy ( Mandrie si Prejudecata), Profesorul Moriarty (Seria Sherlock Holms), Katniss Everdeen (Jocurile Foamei).

Tipul Logicianului (INTP)

Logicienii sunt oameni linistiti, stoici si modesti. Din exterior poate sa para ca sunt pierduti in ganduri, dar asta doar ascunde o mare capacitate de a crea si mult entuziasm pentru noi posibilitati. Partile lor slabe sunt organizare proasta, insensibilitate si rebeliune catre cei din exterior si tendinta de a se pierde in lumile abstracte ale gandirii sale. Sunt oameni curiosi si vor sa inteleaga cum functioneaza lucrurile. In consecinta, domeniile spre care tind sa-si construiasca o cariera sunt stiinta, filosofia, psihologia, dreptul si arhitectura. Sunt oameni bine articulati, de aceea talentul lor sta in a intelege concepte complicate si de a le explica altora in mod simplificat, oral sau prin scris. Dar, in acelasi timp, ei pot sa cada in capcana de a detalia prea mult o idee simpla, facand lucrurile sa para mult mai complicate decat sunt de fapt.

Prin natura lor foarte independenta, Logicienii prefera sa munceasca singuri sau in grupuri mici. Cand interactioneaza cu alti oameni, Logicianul se focalizeaza mult pe a strange informatii, pot sa para pierduti in ganduri, dar ei doar se concentreaza sa asculte si sa inteleaga. Intuitia lor bine dezvoltata ii face iuti la minte. Pot fi carismatici, chiar daca rezervati, spunand glume, facand referinte sau observatii inteligente.

Celebritati cu acest tip de personalite: Bill Gates, Albert Einstein, Isaac Newton, Decartes.

Personaje fictive: Neo (Matrix), Abed Nadir (Community), Sherlock Holmes.

Tipul Comandantului (ENTJ)

Oamenii cu acest tip de personalitate sunt increzatori in propriile forte, motivanti, energici, asertivi si competitivi. Ei se folosesc de imaginea de ansamblu pentru a construi o strategie de lunga durata. In general stiu ce vor si ii mobilizeaza si pe ceilalti pentru a transforma o viziune in realitate. Au o abilitate innascuta de a fi lideri, lor fiindu-le usor sa faca un grup de oameni sa se mobilizeze. Sunt influenti si organizati, dar uneori tind sa ii critice pe ceilalti, comparandu-i cu standardele lor foarte inalte. Datorita gandirii lor foarte rece si calculata, Comandantii pot intampina dificultati in luare deciziilor, doarece le este greu sa ia in calcul sentimente sau aspecte mai degraba subiective ale problemei.

Cei cu acest tip de personalitate pun mult efort si entuziasm in relatii. Pun mult pret pe relatii, mai ales pe cele care reprezinta o provocare, pentru ca asta inseamna ca vor avea mult de invatat din acea experienta. Nu au rabdare cu oamenii care au un stil de viata diferit de al lor sau cu perspective diferite. Ca si in celelalte aspecte din viata, Comandatilor le place sa conduca in relatiile pe care le au. In conversatii sunt directi si critici, provocandu-i pe cei din jurul lor.

Celebritati cu acest tip de personalitate : Margaret Thatcher , Steve Jobs, Gordon Ramsay, Harrison Ford, Jim Carrey.

Personaje fictive : Toni Soprano (The Sopranos), Voldemort (Harry Potter), Lex Luthor (Superman).

Oratorul (ENTP)

Oratorii sunt introspecti, pragmatici si expresivi. Dintre toate tipurile de personalitate, ei sunt cei mai rebeli, refuzand sa urmeze un tipar doar pentru ca toti ceilalti il urmeaza. Foarte curiosi, Oratorii sunt tot timpul in cautare de noi proiecte la care sa lucreze, ei avand un caracter puternic antreprenorial. Chiar daca au foarte multe idei, ei sunt cel mai mult interesati de modul in care pot sa puna lucrurile in miscare.

Sunt persoane energetice cu o minte puternica si carora le place sa dezbata idei si proiecte. Pentru ca sunt spontani si deschisi, marea majoritate a oamenilor se inteleg bine cu ei.  Problema este ca uneori tind sa neglijeze relatiile apropiate cand sunt implicati intr-un plan sau o idee noua. Chiar daca iau in serios angajamentele, de multe ori abandoneaza relatiile, mai ales daca ei considera ca nu mai au nimic de invatat. Le place sa riste si sa cheltuiasca si au probleme in a-si manageria banii.

Celebritati cu acest tip de personalitate : Mark Twain (scriitor), Tom Hanks (actor), Thomas Edison (inventator), Celin Dion (cantareata).

Personaje Fictive cu acest tip de personalitate: Jack Sparrow (Piratii din Caraibe), Irene Adler (Sherlock Holmes), Joker (Batman), Tyrion Lannister (Game of Thrones).

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.