Tipurile de personalitate Myers Briggs

Teoria testului de personalitate a fost dezvoltata de Isabel Briggs Myers si de mama ei, Katherine Briggs. Testul explica diferentele majore dintre oameni si este foarte des folosit in alegerea unei cariere, imbunatatirea relatiilor, dezvoltarea diferitelor aptitudini si asa mai departe.

Teoria din spatele testului de personalitate Myers Briggs se bazeaza pe 4 caracteristici esentiale. Fiecare dintre cele patru au doua variante, combinatiile dintre ele avand ca rezultat final patru atribute abreviate, acest rezultat fiind unul dintre cele 16 posibile. Atributele sunt urmatoarele:

  • Oameni si lucruri (Extraversie sau E) sau Idei si informatii (Introversie sau I);
  • Informatii factuale si realitate (Senzorial sau S) sau Posibilitate si potential (iNtuitie sau N); (Litera “N” este atribuita intuitiei, deoarece litera “I” este deja atribuita introversiei)
  • Logica si adevar (Gandire sau T – abrevierea vine din engleza de la “thinking” – sau Valori si relatii –  Sentimente sau F ”feelings”);
  • Un stil de viata bine structurat (Judecativ sau J) sau unul fara o anumita structura (Perceptiv sau P).

In teoria Myers Briggs, pentru fiecare pereche, oamenii tind sa prefere o varianta sau pe cealalta. In final combini literele asociate cu preferinta proprie si din aceasta rezulta tipul tau de personalitate. De exemplu, daca preferinta ta este extraversia (E), senzorial (S), gandire (T) si judecativ (J), iti da tipul de personalitate ESTJ. Cu toate acestea, avem la dispozitie 8 atribute, deci le putem folosi si dezvolta pe toate – in acelasi mod cum marea majoritate a oamenilor sunt dreptaci, dar isi folosesc ambele maini.

Extraversie si Introversie (E sau I)Prima pereche este atribuita modului in care iti directionezi energia. Daca preferi sa dai energia in exterior pentru a interactiona cu oameni, lucruri, diferite situatii sau pur si simplu cu ceea ce te inconjoara, atunci ti se potriveste Extraversia. Dar daca preferi sa iti pui energia in idei, informatii, explicatii sau credinte sau pur si simplu in universul din interiorul tau, atunci preferinta ta poate sa fie Introversia.

Senzatia si Intuitia (S sau N) A doua pereche se preocupa de tipul de informatie pe care il procesezi. Daca preferi sa ai de a face cu informatii factuale, ce stii , ce poti sa clarifici sau sa descrii ce vezi in fata ochilor, atunci este vorba de Senzorialitate. Dar daca preferi sa te joci cu ideile, sa privesti in necunoscut, sa generezi noi posibilitati si sa anticipezi ce nu e evident, atunci esti mai degraba Intuitiv.

Gandire si Sentimente (T sau F) A treia pereche reflecta stilul in care iei deciziile. Daca ai o baza obiectiva, folosesti logica, esti analitic si ai o atitudine detasata, atunci iti este caracteristica Gandirea. Dar daca decizi folosindu-ti valorile si credintele acumulate de-a lungul timpului – ce consideri ca este mai important – atunci preferinta ta sunt Sentimentele.

Judecativ si Perceptiv (J sau P) Ultima pereche descrie stilul de viata pe pare il ai. Daca preferi sa ai un stil de viata bine planificat, stabil si organizat atunci stilul tau este Judecativ (a nu se confunda cu cuvantul “judecata” sau modul in care unii oamenii critica).  Dar daca preferi sa te lasi purtat de val, sa ai un stil de viata flexibil si sa raspunzi sau sa actionezi pe parcurs ce se ivesc lucrurile, atunci preferinta ta este de a fi Perceptiv.

Cele 16 tipuri de personalitate sunt impartite in 4 mari categorii bazate pe doua atribute comune:

Intuitie si Gandire (NT) – categoria Analistilor

Intuitie si Sentiment (NF) – categoria Diplomatilor

Senzatie si Gandire (ST) – categoria Santinelelor

Senzatie si Sentiment (SF) – categoria Exploratorilor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.