Yoga contemporana vs. Practica antica – Yoga este mai mult decat o practica fizica

Yoga a devenit o activitate fizica foarte populara de mult timp. Cei care o practica regulat se mandresc cu beneficiile ei mentale si fizice, totul pe buna dreptate. Practicata adesea poate sa duca la putere fizica mai mare, flexibilitate, atentie marita si poate sa descreasca posibilitatile de a te lovi. De asemenea, creste posibilitatea de a te concentra, dar asta sunt doar cateva dintre beneficii.

Ce nu luam in general in considerare sunt invataturile spirituale care se ascund sub practica straveche. Yoga este mai multe decat exercitii fizice. Aceaste idee echilibreaza perceptia occidentala. Nu e nimic gresit sa iei doar partea fizica a practicii de yoga, dar e important sa intelegi originea si radacinile pentru a obtine toate baneficiile. Si mai ales sa poti sa oferi adevaratul respect pe care il merita practica. Intr-adevar, multi ar argumenta cu faptul ca nu poti face yoga daca practici doar o parte din ea. Acest articol va discuta cateva dintre ideile asociate cu yoga, dar care au fost in general uitate de societatea occidentala.

 Yoga practicata in occident

Perceptia Occidentala in privinta yoga nu este gresita din nici un punct de vedere. Dupa cum este mentionat si mai sus, este luata in considerare doar o parte a practicii – exercitiile de yoga, partea fizica – fara a o stii si pe cealalta, care este la fel de imporatanta. Occidentul a cunoscut yoga in ultimii ani din 1800. Swami Vivekananda, guru indian si erudit yogin, a lansat un val de yoga, lansand invataturile antice in Vest. Alti invatati, cu este Vivekananda, au atras atentia scriitorilor, oamenilor de stiinta si a celebritatilor.

De exemplu, Nikola Tesla era foarte constient de conceptele antice si de corelatia pe care o avea cu proiectele stiintifice pe care le facea. El folosea cuvinte din sanskrita cum sunt „akasha” si „prana” pentru a descrie forta si materia care exista in jurul nostru. Aceste cuvinte vin din Upanishade (o colectie de texte Vedice). Nu multi oameni stiau ca Tesla avea legatura cu Swami Vivekananda. Acesta a fost unul dintre cei mai faimosi si influenti lideri spirituali ai filosofiei Ventanta si ai yogai. El a fost discipolul principal al lui Ramakrishna Parahamsa. A avut un rol foarte important in istoria reformelor spirituale.

Vivekananda i-a scris o scrisoare lui Tesla tarziu in anii 1800 spunand:

„Domnul Tesla crede ca poate sa demostreze matematic ca forta si materia pot sa fie reduse la potentiala energie. Ma voi duce la el urmatoarea saptamana sa vad care este urmatoarea demostratie matematica. In acest caz, comogonia Vedica va fi plasata ca fundatie. Pot sa vad uniunea perfecta dintre stiinta moderna si cosmogonia si eshatologia din Vedanta. Elucidarea uneia poate sa fie urmata de elucidarea celeilalte.”

Inca de la introducerea yogai in lumea occidentala, a crescut eponential in fiecare an. In ciuda cresterii, este luata in considerare mai mult practica fizica, radacina spirituala fiindignorata sau uitata. Cu toate aceste, adevaratul scop al yogai este sa aduca stari din ce in ce mai profunde. Dupa cum am mentional anterior, nu este nici o problema daca se pune accentul mai mult pe partea fizica, dar este important ca aceasta alegere sa fie una constienta. De fapt, yoga traditionala este mult mai diferita fata de cea actuala.

Adevarata natura a pacticii yoga

Dupa cum am mentionat mai sus, adevarata natura a yogai este sa obtii stari din ce in ce mai profunde. Asta nu este necesar sa se faca in timpul exercitiilor yoga, chiar daca ajuta si face parte din rutina. In timpul posturilor yoga se foloseste foarte multa energie, adesea de deschide un centru energetic din corp, ceea ce ajuta la  fluidizarea curgerii energiei din corp. Cei care nu fac partea fizica din yoga, tot pot sa practice si sa se bucure de aceleasi beneficii energetice.

De exemplu, un a doua carte de Yoga Sutra, scrisa de Patanjali acum doua mii de ani, sunt descrise 8 cai:

Prima cale este Yama: Retinerea de la comportamente violente sau grija cand vine bora de ce comportamente sa adopti. Asta include violenta, ranirea, sa minti, sa furi, sa fii lasciv, sa fii lacom. Pe scurt, sa adopti un comportament etic si virtuos.

A doua cale este Niyama: Dezvoltarea comportamentului benefic sau respectarea unore reguli in privinta conportamentelor care sunt incurajate. Asta include puritatea si austeritatea, cultivarea unei atitudini de multumire si apreciere, modestia, sa ai o disciplina care sa te focalizeze, devotiunea si studiul.

A treia cale este Asana: Practica posturilor fizice de yoga. Acestea sunt create pentru a face mintea si corpul sa se relaxeze prin marirea puterii, a stabilitatii si a flexibilitatii. Scopul asana-elor este sa prgateasca corpul pentru a rezista la rigorile unei meditatii de lunga durata.

A patra cale este Pranayama: Consista in practici de respiratie constientzata. Aceasta ajuta mintea sa se focalizeze si implicit creste atentia, dar si energizeaza corpul.

A cincea cale este Pratyhara: Retragerea de la sinturile fizice si de la perceptiile acestora, limitand atentia la un singur lucru. Restrangerea atentiei elibereaza mintea sa se concentreze pe obiectul de focalizare, astfel mintea calmandu-se din ce in ce mai mult.

A sasea cale este Dharana: Concentrarea stabila si sustinuta. Cuvantul dharana vine de la radacina „dhri” care inseamna „a mentine”; a mentine atentia asupra unui singur gand, obiect mental. Acest timp ce concentrare este similar cu ce experimentezi atunci cand esti focalizat muncii intelectuale.

A saptea cale este Dhyana: Fiind cababil sa sustii concentrarea timp asupra unui obict mult timp, devi din ce in ce mai absorbit si mai atent. Aceasta se mai numeste si meditatie.

A opta cale este Samadhi: Unitatea sau absortia mistica in obiectul concentrarii. In aceasta stare, nu se mai face diferenta dintre obiectul concentrarii si cel care se concentraza asupra acelui lucru, ele devenind unul si acelasi. Aceasta constientizare este descrisa ca fiind extatica. Este o stare de supra-constientizare acompanianta de o placere nonsenzuala si de bucurie.

Asadar, dupa cum vedeti in lista de mai sus, „a face yoga” implica multe lucruri si numai cateva dintre caile acestea se pot face prin exercitii. Este important de tinut minte ca acestea sunt doar cateva dintre lucrurile de luat in seama scrise in Yoga Sutra. Sunt mult mai multe lucruri de care trebuie sa tii cont. In acest articol am incercat sa aduc la cunostinta cititorilor complexitatea practicii yoga si sa evidentiez ca este mult mai mult decat exercitii fizice. Intr-un curs de yoga, practica trebuie sa fie diversificata, in mod egal sa fie posturi de yoga si elasticizare, dar si meditatie.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.