Yoga si cele 5 elemente ale naturii

Un curs obisnuit de yoga la Alchimia Vietii incepe asa cum probabil ca va asteptati – incalzirea. Iar imediat dupa incep posturile mai usorare sau mai dificile, relaxante sau de echilibur. Toate asanele, posturile, sunt alese in asa fel incat sa spuna o poveste din punct de vedere energetica; sa ajute omul modern sa fuctioneze mai bine in orice situatie data de viata si in toate domeniile vietii sale.

Dar acum poate va intrebati: Dar ce legatura au elementele naturii cu yoga? Raspunsul este „foarte mult”. Pentru inceput, sunt 5 chakre care reprezinta cele 5 tipuri de energie. Aceste chakre, fiecare controloeaza un aspect anume din viata ta, iar impreuna formeaza un intreb. De dorit este ca niciuna dintre aceste puncte energetice sa fie blocate, iar practica yoga le ajuta sa fie activate in mod armonios, echilibrat.

Toate chakrele dau diferite calitati pe diferitele planuri ale vietii noastre, dar un blocaj poate sa varieze de la diverse probleme de sanatate pana la situatii cu care ne confruntam sau tipuri de oameni.

In ce moduri se leaga sanatatea, situatiile de zi cu zi cu cele 5 elemente ale naturii si cu cele 5 chakre vedeti mai jos.

Pamant – Muladhara chakra

Energia pamantului este atribuita primei chakre, Muladhara. Ea reprezinta sistemul osos si muschii la nivelul corpului si la nivel psihologic stari de stabilitate emotionala sau mentala sau stari de paranoia, nesiguranta, frica atunci cand energiile nu sunt armonioase. Din punct de vedere al sanatatii, daca Muladhara este blocata poate sa dea probleme de oase sau musculare, probleme dentare, prost echilibru emotional/mental sau putina energie de munca. In situatiile de zi cu zi, o persoana cu Muladhara blocata poate sa castige foarte greu bani sau posesi materiale, poate sa fie mult prea posesiva cu posesiile materiale sau sa nu o intereseze absolut deloc acest plan.

Apa – Swadistana chakra

Aceasta chakra controleaza adaptabilitatea, capacitatea de asimilare prin copiere, spiritul gregar de turma, procesarea apei din organism, controleaza simtul gustului, mareste capacitatea de a savura mancarea, putere de regenerare, capacitatea reproductiva, libidoul sexual, erotismul in general. In formele ei perturbate poate sa genereze lipsa de simtire mergand pana la cruzime extrema. Blocajul acestui tip de energie pote da si lipsa de empatie, insingurare pentru faptul ca te simti neinteles de ceilalti, iar la nivel fizic poate sa creeze probleme cu rinichii, circulatie proasta a gandelui, edeme.

Foc – Manipura chakra

Chakra focului da incredere in sine, curaj, puterea de a inspira si de a conduce o multime, de a da ordine si de a asculta de ordine, controleaza metabolizmul, arderile din corp, digestia, buna functionare a ficatului, bilei, stocacului, pancreasului si splinei. In varianta ei blocata, Manipura poate sa duce la stari de agresivitate si furie, ura, egoism, teribilism. Ca boli, chakra focului perturbata poate sa creeze ulcer, diabet, probleme de ficat sau splina, probleme ale vazului.

Aer – Anahata chakra

Anahata este chakra care domina planul afectiv. Caracteristicile pe care le da sunt compasiune, iubire, dorinta de a ajuta toate fiintele din jurul tau, dorinta de pace. Energia de aer controleaza inima si plamanii. Iar in varianta ei perturbata sau blocata poate sa dea stari de gelozie si invidie, inchidere afectiva, imposibilitatea de a da iubire sau de a simtii iubirea celorlalti, depresie, probleme pulmonare si cardiace.

Eter – Vishuda chakra

Vishuda reprezinta spatiul cosmic, chintesenta energiei. Ea este asociata cu cunoasterea, intuitia, atemporalitatea si puritatea. Caracteristicile pe care le da Vishuda sunt dorinta sau setea de cunoastere, puterea de a transmite mai departe cunoasterea, intuitie sau un cel de-al saselea simt care apare in anumite momente, inocenta, abilitate de comunicare armonioasa, chiar si talent muzical, mai ales vocal. Vishuda controleaza gatul, urechile si auzul, glanda tiroida si corzile vocale. Cand este perturbata sau blocata, ea poate sa duca la boli ale tiroidei sau ale gatului, inabilitatea de a intelege un mesaj comunicat sau de a fi inteles de ceilalti, comunicare groaie, probleme ale auzului.

Pentru multe informatii sau intrebari cat si pentru participarea la curs, intrati pe pagina Contact sau pe Facebook unde aveti toate datele noastre. 🙂

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.