Yoga in timpul iernii – Sfaturi de practica pentru sezonul rece

Draga, e frig afara! Asta ne da o scuza pentru a nu mai face yoga, nu? Raspunsul e da… dar nu ar trebui sa se intample asa.

Cand e frig, circulatia nostra scade, ceea ce nu doar ca incetineste capacitatea de functionare a organelor, dar scade si temperatura corpului. Asta poate sa duca la contractarea muschilor, a ligamentelor si chiar si a perceptiilor noastre.

Chiar daca e tentant sa nu te misti si doar sa stai pe canapea, vremea rece este cel mai bun motiv pentru a face yoga si pentru a obtine o caldura a corpului mai buna pentru astfel de perioade.

Asa cum ne adaptam dieta dupa anotimpuri, invatam sa ne adaptam si posturile si practica dupa schimbarile din timpul anului.

Bauturile calde

Daca iti este frig in timpul exercitiilor de yoga, bea un ceai cald. Asta va incepe sa te incalzeasca pe interior si iti da un start bun in practica.

De asemenea, nu uita de baile foarte calde. O modalitate de a absorbii multa caldura in organism este o baie cu apa fierbinte. Aceasta nu numai ca te va relaxa foarte mult, dar este si remediul perfect pentru momentele cand nu poti sa adormi dupa o zi agitat, iar cu totii stim ca perioada sarbatorilor de iarna este una destul de zbuciumata. Totusi, ai grija la temperatura apei , aceasta sa nu fie mai fierbinte decat poate sa accepte corpul tau. De asemena, daca este prea mult abur, ai grija sa ventilezi bine incaperea. Aburul poate sa dea ameteala, mai ales daca stai mai mult decat poate organismul tau sa suporte.

Activeaza Manipura Chakra

Caldura este creata din cuptorul corpului, localizat in ombilic. In yoga, acest centru energetic se numeste Manipura Chakra, a treia chakra si centrul focului. Asa ca, orice postura, exercitiu sau tehnica de yoga care activeaza acest centru va crea efectul de caldura.

Trikonasana (postura triunghiului)
Dandasana

Postura triunghiului (Trikonasana) este o varinata buna si simpla pentru activarea acestui centru. Trikonasana este postura arhetipala pentru Manipura, ea antrenand vointa celui care o face, deoarece este si o postura de echilibru. Un alt plus al acestei asane (postura) este ca activeaza alti doi centrii energetici care sunt dispusi in dreapta ,respectiv stanga, chakrei focului. Cel din dreapta corespunde Soarelui (Surya) si reprezinta expansiunea, el controleaza functiile ficatului. Cel din stanga corespunde Lunii (Chandra) si reprezinta restrangerea, el controland functiile stomacului.

Dandasana este o postura simpla care activeaza Manipura chakra, dar si Anahata Chakra (centrul inimii). Se mai numeste si postura capitanului de corabie. Aceasta asana ajuta la marirea increderii in sine si a optimismului, chiar dand o stare de bucurie. Asa ca daca va vine sa zambiti cand faceti dandasana, sa lasati asta sa se intample. 🙂 Este efectul natural al posturii.

Posturile inverse

Lumanarea
Postura plugului
Standul pe cap

Toate posturile yoga angreneaza seturi complexe de muschi, la fel se intampla si cu posturile inverse. Dar, va atentionez, incercati sa le faceti numai daca aveti experienta in practica yoga si nu aveti probleme cu spatele, coloana vertebrala sau gatul.

Posturile inverse cum sunt lumanarea, postura plugului si standul pe cap, ajuta la coborarea energiilor grele de pe primii centrii. In timpul acestui proces, corpul se incalzeste. Ele au un efect purificator si de reenergizare. Asta pentru ca energiile grele merg automat spre centrii superior, spre cap, in timp ce prin picioare se absoarbe o noua energie. Astfel se creaza un circuit energetic complet.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.