Zonele Albastre – Secretul longevității

Înainte de a începe, dați-mi voie să vă întreb: Cât de mare credeți că este rolul pe care îl au genele în ceea ce privește longevitatea? Să fie 20%, 40% sau poate chiar 60%? Adevărul este că studiile arată că numai 20% din durata vieții este influențată de gene; restul de 80% este reprezentat de stilul de viață și de mediul în care trăim. Aici nu vorbesc numai despre ce mâncăm și cât de mult sport facem – mă refer la tot – cum ne petrecem timpul, rolul pe care îl are familia în viața noastră, la lucrurile pe care alegem să ne înconjoare șamd.

Aruncați o privire mai atentă la obiceiurile dumneavoastră; vă trăiți viața într-un mod care să vă ajute să vă atingeți potențialul maxim al duratei de viața? Cum ar fi să puteți urma un program simplu care să vă ajute să vă simțiți mai tanar, să fiți în formă, să vă maximizeze puterea de concentrare și limpezimea minții dar și să aveți o rezistență fizică excelentă, chiar și la 90 de ani?

Acestea sunt întrebările care l-au inspirat pe cercetătorul și scriitorul Dan Buettner să scrie bestseller-ul “ The Blue Zones” (Zonele Albastre), un ghid detaliat despre cele 5 zone din diferite părți de pe glob pe care Buettner le-a vizitat – ca parte dintr-un mare proiect antropologic și demografic despre oamenii care au sau ar putea trăi peste cea de-a 100-a aniversare.

Ce ar putea să ne invețe Zonele Albastre?

Cercetătorii estimează că România este pe ultimele locuri în UE ca speranță de viața, respectiv de 78,5 de ani la femei și 71,5 ani la bărbați potrivit unui raport al Comisiei Europene în 2013, fiind foarte probabil să se prăbușească din cauza ratelor ridicate de boli cronice – multe dintre acestea putând însă fiind prevenite cu câteva simple schimbări ale stilului de viață. Scopul lui Buettner a fost să găsească câteva grupări de oameni “cheie” cu cel mai mare numar de centenari (oameni a căror vârstă depășește 100 ani), considerate “Zone albastre” ca apoi să ia lecțiile învățate de la aceste populații și să le împărtășească cu întreaga lume. Cercetătorii au observat că oamenii ce trăiesc în Zonele Albastre împărtășesc cararacteristici comune atât în ceea ce privește comportamentul, cât și stilul de viață, în ciuda faptului că provin din diferite zole ale globului, că au diferite rase, naționalități sau religii. În mod special, investigatorii Zonelor Albastre au raportat … “câteva caracteristici ale stilului de viata, precum strânsele legături ale membrilor familiei, evitarea fumatului, un regim alimentar bazat în special pe plante, activitate fizică zilnică și moderată, implicare socială în care oamenii de toate vârstele sunt activi social și integrați în comunitate sunt comune la toate persoanele înscrise în studiu”

Unde se află Zonele Albastre?

Cele 5 zone în care cercetătorii au descoperit persoanele cele mai longevive sunt:
1) Sardinia, Italia
2) Ikaria, Grecia
3) Okinawa, Japonia
4) Nicoya, Costa Rica
5) Loma Linda, California

Buettner atrage atenția că un stil de viață mediu cu o dieta bogată în hrană procesată și un program ce include multe responsabilități care nu lasă timp pentru sport sau relaxare, s-ar putea să vă împiedice să atingeți potentialul maxim al duratei de viața, ci dimpotrivă, v-o poate reduce cu până la o decadă. Făncând câteva modificări în ceea ce privește dieta, rutina de mișcare, atitudinea și viziunea asupra lumii, cercetătorii au ajuns la concluzia că oricine își poate creste șansele de a obține din nou acel deceniu în plus de viață sănătoasă și fericită.

Numai atât și deja putem spune că am face niște îmbunătățiri notabile. Ce e încă și mai impresionant decât durata medie de viață a oamenilor ce trăiesc în Zonele Albastre? Calitatea vieții lor! Ei îmbătrânesc într-o stare mult mai bună, iar statisticile arată riscurile de a face atac de inimă, accident vascular cerebral, cancer, osteoporoză, chiar Alzheimer sau demenţă la bătrâni sunt mult mai mici ale celor din Zonele Albastre decât în România.

Buettner adaugă: “Oamenii cei mai longevivi de pe Pământ nu numai trăiesc mai mult, dar trăiesc mai bine! Ei au legături foarte strânse cu familia şi prietenii. Sunt activi. Ei se trezesc dimineaţa ştiind au un scop şi lumea la rândul său reacţionează la ei într-un mod care-i propulsează. Un număr copleşitor dintre aceşti oameni – marea majoritate dintre ei – încă se bucură de viaţă!”

Câteva lecţii – cheie de învăţat de la Zonele Albastre:

1) Fac mişcare în mod firesc şi natural!
Oamenii cei mai longevivi de pe Pământ nu trag de fiare şi nici nu au abonamente la sală, dar trăiesc în medii care îi îmboldesc facă mişcare fără măcar şi pună problema. Ei îşi amenajează grădini şi nu folosesc facilităţi mecanice de lucru pentru casă şi curte.

2) Au un scop!
Locuitorii din Okinawa îl numesc ,,Ikigai” iar cei din Nicoya ,,plan de vida”; în cazul amândurora traducerea ar fi ,, de ce trezesc în fiecare dimineaţă”. Având un scop vă creşteţi durata de viaţă cu încă 7 ani.

3) Se focalizează pe împlinirea personală!
Chiar şi locuitorii Zonelor Albastre experimentează stresul. Stresul provoacă inflamaţii cronice care se asociază de obicei cu orice boală majoră ce survine odată cu îmbătrânirea. Ceea ce locuitorii Zonelor Albastre fac diferit faţă de noi, ceilalţi, este au diferite rutine zilnice prin care se descarce de stresul acumulat. Cei din Okinawa, de exemplu, îşi rezervă câteva momente în fiecare zi în care îşi aduc aminte de strămoşi; adventiștii se roagă; cei din Ikaria trag un pui de somn, iar cei din Sardinia organizează o oră de bucurie.

4) RegulăPână la 80%”!
,,Hara hachi bu”- mai ales pentru cei din Okinawa – mantra confuciană ce datează de peste 2500 de ani ce aduce aminte înainte de începerea mesei trebuie se oprească în momentul în care stomacul este 80% plin. Golul de 20% care este graniţa dintre a nu-ţi mai fi foame şi senzaţia de saţietate ar putea fi diferenţa dintre a pierde şi a câştigă în greutate. Oamenii din Zonele Albastre iau cea mai mică gustare şi ultima pe ziua respectivă dupăamiază sau seara devreme.

5) Înclinaţie pentru plante!
Fasolea negră, inclusiv păstăi, soia şi lintea sunt piatra de temelie în majoritatea dietelor centenarilor. Carnea este mâncată numai de 5 ori pe lună, iar platourile în care servește mâncarea sunt de dimensiunea unui pumn.

6) Vinul de la ora 5!
Oamenii din Zonele Albastre (cu excepţia Adventiştilor de ziua a 7-a) beau alcool moderat şi regulat, cei care beau trăind mai mult decât cei care nu beau deloc. Şmecheria este să beţi 1-2 păhărele pe zi (de preferat vin Sardinian de Cannonau) cu prietenii sau la masă, dacă nu, nu puteţi salva pentru weekend astfel încât aveţi totul sâmbătă!

7) Sentimentul de apartenenţă!
În afară de 5 din cei 263 de centenari intervievaţi aparţineau unor comunităţi bazate pe credinţă; şi, cu toate acestea, religia nu pare conteze, dar studiile arată participarea la ceremonii religioase poate prelungească viaţă cu între 4 şi 14 ani.

8) Cei dragi au prioritate!
Centenarii de success din Zonele Albastre își pun familiile pe primul loc; de cele mai multe ori aceştia locuiesc cu părinţii în vârstă şi bunicii sau locuiesc oricum aproape (acest lucru scade şi rata bolilor şi a mortalităţii copiilor din casă). Ei se angrenează într-un mariaj (care mai poate adauga de asemenea 3 ani la durata vieţii) şi investesc în copiii lor timp şi dragoste (ceea ce face mult mai probabil aceştia aibe grijă de părinţi la rândul lor când vine timpul).

9) Oamenii cu durata cea mai mare de viaţă de pe planetă aleg (sau sunt deja născuţi în) cercuri sociale care încurajează un stil de viaţă sănătos.
Cei din Okinawa au creat ,,moais” (grupuri de 5 prieteni care îşi jură unul altuia prietenia pe viaţă). Studiile din Framingham arată fumatul, obezitatea, fericirea şi chiar singurătatea sunt contagioase aşa reţelele sociale ale centenarilor le-au modelat în mod favorabil viaţa promovând un stil sănătos.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.